De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
Nadat u weer naar huis gaat zijn er een aantal zaken waar u thuis rekening mee moet houden. Dat staat in deze folder. U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren.
Een verwaarloosde longontsteking kan ernstige complicaties geven. In een gevorderd stadium kan een longabces ontstaan (ingekapselde ontstekingshaard), een empyeem (pus longvliezen) of een septische shock (bacteriën in de bloedbaan).
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica). De koorts wordt minder vanaf 2 tot 3 dagen nadat u bent gestart met de medicijnen.
Wat gebeurt er bij een longontsteking? Als je een longontsteking hebt, krijg je eerst moeite met ademhalen. Die benauwdheid ontstaat doordat je lichaam de oorzaak van de ontsteking probeert op te ruimen. Bij de afweerreactie van je lichaam ontstaat dik slijm dat je moeilijk kunt ophoesten.
In veruit de meeste gevallen heeft een longontsteking geen ernstige gevolgen. Jaarlijks worden 37 duizend mensen opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Gemiddeld liggen mensen acht dagen in het ziekenhuis.
Zoals bij elke aandoening kunnen ook bij een longontsteking complicaties optreden. Deze zijn doorgaans goed te behandelen. De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking.
Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kun je nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat jouw conditie weer op peil is en je weer helemaal de oude bent.
Longontsteking is een ernstige aandoening waaraan nog steeds mensen overlijden, zeker als de ontsteking heel ernstig is en iemand op de intensive care behandeld moet worden. Vooral mensen die zwak of oud zijn, een verminderde weerstand hebben of al worden behandeld voor een andere longziekte zijn erg kwetsbaar.
U krijgt medicijnen tegen uw klachten. In het ziekenhuis onderzoekt uw arts wat de oorzaak van de longontsteking is. Een longontsteking heet ook wel pneumonie. Als u weer thuis bent, kunt u nog een paar weken moe en benauwd zijn.
Hoewel de ontsteking met antibiotica meestal snel verdwijnt, kan het herstel weken tot zelfs maanden duren. Zeker als u een chronische longziekte, zoals astma of COPD heeft. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat.
Symptomen van longontsteking zijn koorts, hoesten, benauwdheid, spierpijn, pijn bij het ademhalen en vermoeidheid. Bij ouderen verloopt een longontsteking vaak ernstiger en kan het weken tot maanden duren voordat ze weer de oude zijn. Ook hebben veel ouderen tijdelijk hulp nodig van anderen1.
Hoest je en ben je vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking. Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Tips bij een longontsteking
Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest. Drink veel water, vooral als je koorts hebt. Rook niet en voorkom meeroken.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Mits tijdig herkend kan een bacteriële longontsteking behandeld worden met een antibioticum. Wanneer de ziekte niet tijdig behandeld wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken, dat de longinhoud zeer verkleind wordt. Dit heeft in de meeste gevallen de dood tot gevolg.
Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waardoor de longontsteking is veroorzaakt.
Meestal raken eerst uw bovenste luchtwegen geïnfecteerd waardoor u last krijgt van een verkoudheid of keelpijn. Als de infectie zich uitbreidt naar de lagere luchtwegen tot aan de longblaasjes ontstaat er een longontsteking. Door de infectie zwelt het slijmvlies op en wordt er meer slijm geproduceerd.
Bij een longontsteking moeten er altijd medicijnen gebruikt worden. Neem dus altijd contact op met uw arts als u denkt dat u een longontsteking heeft. Een longontsteking kan namelijk levensbedreigend zijn.
Als we vermoeden dat u een longontsteking heeft, maken we een röntgenfoto van de longen. Ook prikken we bloed om uw nier- en leverwaarden, ijzergehalte en ontstekingswaarden te controleren.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
De precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen. De bacterie komt je lichaam binnen als je inademt. Als je afweer minder goed werkt, kan deze zorgen voor een ontsteking van je longblaasjes en het weefsel eromheen. Dat noemen we een longontsteking.
Een longontsteking wordt steeds met antibiotica behandeld: Meestal schrijft de arts amoxicilline voor gedurende een week.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn.Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.