De Waal is de grootste arm van de Rijn. Het verhaal gaat dat de Waal is ontstaan doordat 2 reuzen, broers, lang geleden in Zwitserland zijn begonnen met het graven van de Rijn. 100 jaar later kwamen ze aan bij Lobith, waar ze ruzie kregen.
Gedurende de middeleeuwen had de mens weinig invloed op de rivier. De Waal was een brede stroom, soms met eilanden, geulen en ondiepten. Een geul kon zich verleggen en dat kon gevaar opleveren. De Waal kreeg na verloop van tijd bovendien steeds meer water te verduren ten koste van de Rijn.
Zo is de Maas een zijrivier van de Rijn, omdat hij in het Hollandsch Diep uitkomt. Het is duidelijk dat de IJssel een aftakking is van de Nederrijn en dat hij dus met al zijn zijrivieren tot het stroomgebied van de Rijn behoort.
De voorlopers van de Rijn, de Maas en de Waal veranderden van karakter. Het werden zogenaamde 'meanderende' rivieren. Deze rivieren waren rustiger dan hun vlechtende voorgangers, maar konden, voor de komst van dijken, nog een groot deel van Midden-Nederland onder water zetten.
De officiële naam voor het deel van de Rijn dat door Nederland stroomt, is de Nederrijn, maar in de volksmond is het gewoon de Rijn. De Nederrijn is de tak van de Rijn die loopt van het Pannerdensch Kanaal bij Angeren naar Wijk bij Duurstede. Daar splitst de rivier in de Lek en de Kromme Rijn.
De Waal dateert uit de twaalfde eeuw en dankt zijn naam aan een dijkdoorbraak die er ooit plaatsvond. Op de plek waar de zee binnendrong, ontstond een gat, dat ook na het herstel van de zeewering niet verdween en een 'waal' werd genoemd.
Feiten over de Waal
De Waal is de grootste arm van de Rijn. Het verhaal gaat dat de Waal is ontstaan doordat 2 reuzen, broers, lang geleden in Zwitserland zijn begonnen met het graven van de Rijn. 100 jaar later kwamen ze aan bij Lobith, waar ze ruzie kregen.
Dubbele sluis
De sluis is nu een dubbele schutsluis. Het begon met één sluis, nu de Oostsluis, aangelegd tussen 1923 en 1928. Het heeft roldeuren en is inmiddels een rijksmonument. Rond 1975 werd de nieuwe Westsluis gebouwd.
Al miljoenen jaren vormen de voorlopers van de Rijn en de Waal grote delen van ons land. Al die tijd komen ze uit de Alpen en de Duitse, Franse en Belgische middelgebergten ons land binnengestroomd en al die tijd hebben ze hier zand, grind en klei afgezet.
De Wolga is met 3530 km de langste rivier van Europa. De Wolga stroomt in het Europese deel van Rusland.
De smeltende sneeuw en de extreme regen van de afgelopen dagen hebben er voor gezorgd dat het riviertje de Gulp nog sneller stroomt en zijn faam alle eer aandoet, namelijk als de snelst stromende rivier van Nederland.
Grote rivieren in Nederland zijn de IJssel, Waal, Nederrijn en Lek (Rijntakken) en de Maas.
Bij Pannerden splitst de Boven-Rijn zich in de Waal en het Pannerdensch Kanaal.
In de Bommelerwaard bij Heerewaarden liggen de Waal en de Maas op slechts een steenworp afstand van elkaar. De Maas buigt hierna zuidwaarts af, richting Den Bosch en de Waal stroomt westelijk richting Zaltbommel. Ooit waren de Waal en Maas op dit punt met elkaar verbonden.
Ter hoogte van Pannerden splitst de Rijn zich in het Pannerdensch Kanaal, dat 6 km verderop overgaat in de Nederrijn en de Waal. De Waal is veruit de waterrijkste arm van de Rijn in Nederland (65% van de waterafvoer) en ook de voornaamste voor de scheepvaart. De totale lengte van de Waal bedraagt 82 kilometer.
Zeesluis IJmuiden is 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. En is daarmee de grootste zeesluis ter wereld. Het project is medegefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie.
Aan de monding van het Noordzeekanaal met het uitzicht op Forteiland ligt hij: Zeesluis IJmuiden. De sluis is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Daarmee is Zeesluis IJmuiden de grootste zeesluis van de wereld.
Zeesluis IJmuiden is de grootste zeesluis ter wereld. Hoe groot is de sluis precies? En welke schepen varen erdoor? Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.
De Maas wordt gezien als de oudste permanente rivier met een leeftijd tussen 320 en 340 miljoen jaar oud. Enkel de "Finke River" in Australië is ouder maar deze rivier staat sommige delen van het jaar volledig droog.
Over de Waal
De Waal stroomt van de Rijn bij Pannerden via Nijmegen, Tiel en Zaltbommel naar de Merwede bij Woudrichem. De rivier wordt veel gebruikt door de scheepvaart. Hij is zo'n 85 kilometer lang en 150 meter breed. De diepte ligt tussen 2.5 meter en 1.1 meter onder NAP.
De Merwede begint bij Slot Loevestein (ten oosten van Woudrichem), waar de Waal en de Maas vroeger samenkwamen en waar de historische grens tussen Gelre en Holland ligt. Tegenwoordig vormt het eerste gedeelte van de Merwede, de Boven-Merwede, de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Vanuit Reichenau in Zwitserland stroomt de 1.324 kilometer lange Rijn tot aan Hoek van Holland, waar deze uitmondt in de Noordzee. Daarmee doorkruist de rivier zes landen: Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland.
De Rijn is de belangrijkste rivier van West-Europa waar maar liefst 75 procent van de binnenvaartvloot met regelmaat op vaart. Jaarlijks vervoeren deze schepen, 300 miljoen ton goederen waaronder aardolieproducten, bouwstoffen, chemicaliën, ijzererts, kolen, agribulk en containers over de Rijn.