Ja, als de Goliath spin (Theraphona leblondi of Goliath bird-eater) zich bedreigd voelt, maakt ze een zeer luid sissend geluid dat op het blazen van een kat of een slang lijkt. Het geluid komt echter niet uit de mond, maar ontstaat doordat de spin de haren op haar poten tegen elkaar wrijft. Dit noemt men striduleren.
Reacties. Nee, spinnen kunnen geen geluiden maken, omdat ze geen delen hebben om dit te doen. Spinnen net als alle andere geleedpotigen hebben geen stembanden, en dus kunnen ze geen geluid produceren.
Oren hebben ze niet, dus ging de wetenschap er lang van uit dat spinnen niet kunnen horen. Maar niets blijkt minder waar. De beestjes blijken namelijk de haartjes op hun poten te gebruiken om mee te horen.
Het bloed van spinnen bevat stoffen die zuurstof binden om het zo door het lichaam te verspreiden. Bij de spinnen wordt hiervoor geen ijzerverbinding zoals hemoglobine gebruikt maar een koperverbinding genaamd hemocyanine.
De spiraaldraden van het web zijn kleverig, de spaakdraden niet. Het web weeft het diertje geregeld opnieuw, hij doet daar ongeveer 20 minuten over. Het oude web wordt weer opgegeten. Ieder web begint met een eerste draad.
Het lijf van een spin bestaat uit twee delen, bij insecten zijn dat drie delen. Spinnen helpen bij de bestrijding van insecten. Ze vangen muggen en vliegen in hun web. Het zijn nuttige diertjes, maar de poepvlekjes die ze achter laten zijn wel erg vervelend.
Alle spinnen kunnen spinsel maken. Veel soorten gebruiken dit om een web te bouwen waarin de prooi blijft kleven. Spinnen die een web maken, vangen vooral vliegen en muggen.
Je eet minstens acht spinnen per jaar
Maar klopt dat wel? Dat we spinnen eten terwijl we slapen, is een befaamde mythe, en niemand weet waar die vandaan komt. Maar wetenschappelijk gezien is er geen enkele reden waarom we jaarlijks een handvol spinnen zouden eten als we slapen.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
Spinnen zijn echt dol op muggen en muggen zijn op hun beurt weer dol op lamplicht.
Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat sommige spinnen, waaronder springspinnen, oeverspinnen en nu ook netwerperspinnen, kunnen horen met behulp van sensorische zenuwcellen op hun poten. De cellen fungeren feitelijk als oren, want ze pikken geluidsgolven op en geven de signalen ervan door aan de hersenen.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Spinnen gebruiken meerdere zintuigen. Ruiken doen ze bijvoorbeeld met hun pootjes, weet Dekkers. 'Met haartjes op hun pootjes vangen ze lucht op. ' En voelen doen ze met hun trilhaartjes.
1/Komen ze in de herfst binnen? Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes van enkele grotere huisspinsoorten volwassen en verlaten ze hun web, op zoek naar een partner.
Stofzuig je woning regelmatig. Dicht zoveel mogelijk kleine openingetjes in muren en vloeren. Controleer regelmatig plekjes waar het warm, nauw en donker is. Daar zullen de spinnen zich meestal verschuilen.
Spinnen maken zich nuttig door insecten te eten. Ze maken een web waar muggen in vliegen of ze jagen actief op insecten als zilvervisjes. "Als spinnen er niet zouden zijn, zouden we omkomen in de plaagdieren", legt Getreuer uit. "Die insecten kunnen dodelijke ziektes overbrengen, denk bijvoorbeeld aan de malariamug.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Spinnen eten in je slaap
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
Hoe het echt zit
Spinnen kruipen namelijk alleen naar plekjes die zij als veilig beschouwen. Jouw ademhaling, gesnurk en bewegingen zorgen ervoor dat een spin jouw mond juist hartstikke eng vindt en er dus liever ver bij uit de buurt blijft.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
De spinnen die we in Nederland kennen zijn niet giftig voor mens of huisdier. Sowieso bestaan er maar weinig spinnen die echt gevaarlijk zijn. In Nederland of België komen de gerande oeverspin en de roodwitte celspin voor. Hun beten zijn qua effect vergelijkbaar met een wespensteek.
In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen.