Het veld in
Het is rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen en gewild als krachtvoer voor het vee. Het is een alternatief voor geïmporteerde soja. Koolzaad is wereldwijd een belangrijk akkerbouwgewas. In de maanden april en mei zijn de helgele velden aantrekkelijk voor dagjesmensen.
Iedereen die wel eens in Engeland is geweest in het voorjaar (april-mei) kent de aanblik van de prachtige gele bloemenvelden. Maar wat is dit gele bloemetje nu precies? En waarom zetten de Engelse er velden vol mee? Het antwoord is vrij kort: koolzaad.
Het begint meteen, regen en zonneschijn veranderen de Vendéen-velden in prachtige uitgestrekte velden met felgele bloemen, en een rit door het platteland laat het hart zingen van de vreugde van de lente. Koolzaad of colza is geboren uit een kruising tussen kool en raapzaad die op natuurlijke wijze ontstond, een van de geschenken van de natuur aan de wereld.
Maar ook de departementen Haute-Garonne, Charente-Maritime, Vienne, Lot-et-Garonne en Charente zijn erg rijk aan zonnebloemvelden. In het midden van het land moet je in de departementen Cher en Indre zijn, en in de Provence is het vooral de Drôme waar je veel zonnebloemvelden kunt zien.
Valensole. Le Plateau de Valensole staat bekend als een van de beste plekken in de Provence om de lavendelvelden te zien. Het is ook de thuisbasis van indrukwekkende historische locaties, gouden velden met zonnebloemen en charmante Franse dorpjes.
De mooiste lavendelvelden vind je in de Provence in het zuidoosten van Frankrijk.Je vindt ze rond Valensole, op het Plateau d'Albion, de Lubéron, boven het Lac de Saint-Croix en in de Drôme.
De gele bloem die de lentevelden vult is koolzaad . Het is een gewas dat vrijwel onbekend was voordat het Verenigd Koninkrijk in 1973 toetrad tot de toenmalige Gemeenschappelijke Markt. Maar een prijsstijging en hulp van Europese subsidies maakten het plotseling een aantrekkelijke optie voor Britse boeren.
Frankrijk is de grootste Europese producent van koolzaad en Europa is de grootste producent wereldwijd. Dit gewas, dat onze landschappen in april-mei met een gele kleur verfraait, produceert zaden die rijk zijn aan oliën en plantaardige eiwitten.
Raapzaadolie is een gezonde keuze omdat het van deze oliën dus het meeste onverzadigd vet bevat, en een menu met minder verzadigde vetten is zoals je weet goed voor je cholesterol.
De oorzaak? De mogelijkheid om koolzaad te benutten voor biobrandstof en het gebruik van koolzaadolie in de keuken. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat er in 2019 1.794 hectare koolzaad is geteeld.
De één vindt het bloemenpracht, de ander ziet het als onkruid, maar wij genieten eigenlijk wel van die vrolijke kleuren. Het is raapzaad, en wordt soms ook wel verward met koolzaad. Kan gebeuren, die twee lijken op elkaar en horen tot dezelfde familie. Raapzaad bloeit in het voorjaar.
Dit zijn velden met bloeiende koolzaad , een belangrijk gewas voor Duitsland. Rijd er een paar weken later terug en ze zijn verdwenen. Waarom? Omdat ze zaad hebben gezet en bruin zijn geworden, klaar voor de oogst.
Ook het eten van koolzaad is gezond. Het blad bevat veel mineralen en antioxidanten, en is heerlijk om hier en daar toe te voegen aan je pastasaus, salade of smoothie. De bloemetjes hebben een fijne, zoete smaak en zijn erg leuk in salades. Naast de blaadjes kun je ook de jonge stelen eten.
Gezonde koolzaadolie heeft ook een hoog gehalte onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in je bloed verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bovendien heeft koolzaadolie van alle plantaardige oliën het laagste percentage verzadigde vetzuren, een vet dat juist de cholesterol verhoogt.
STROBLOEM: Helichrysum stoechas – Zijn Latijnse naam betekent "goudsbloem", genoemd naar zijn gele bloemen. In het frans heeft hij de bijnaam "onsterfelijk" omdat hij heel lang leeft. Hij wordt gebruikt bij kneuzingen en hematomen.
Gele rozen kunnen zowel symbool staan voor 'haat', 'ontrouw' en 'jaloezie'. Denk dus vooral 2 keer na als je een bos gele rozen aan je partner wil geven. Ténzij je iets te vertellen hebt natuurlijk.
Oliewinning uit koolzaad
Koolzaad wordt geteeld om de in de zaden voorkomende olie (40-45%) en om het na winning van de olie achterblijvende eiwitrijke meel of schroot. Dit meel kan, afhankelijk van de marktprijzen voor olie en meel, 20 tot 40% van de totale geldwaarde vertegenwoordigen.
De productie van koolzaad nam in de jaren 70 in het Verenigd Koninkrijk een hoge vlucht. Nu begroeten bijna een miljoen hectare van deze opvallend gele bloemen ons van ver met hun scherpe geur.
Mosterdgroenten . Mosterd produceert een bladgroente die vers gegeten kan worden, of als gekookte groente. Het produceert mooie gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor bestuivers.
Koolzaad werd een populair gewas in het Verenigd Koninkrijk vanaf de jaren 70, omdat boeren werden aangemoedigd om het te verbouwen vanwege de toenemende vraag naar een geraffineerde Britse koolzaadolie door voedselproducenten, als alternatief voor andere geïmporteerde geraffineerde oliën. De olie werd ook populair in Canada en de VS en werd bekend als canola-olie .
Meer dan alleen een mooi ansichtkaartplaatje, lavendel is een integraal onderdeel van de Provençaalse manier van leven. Het bewerken van lavendel is hier al eeuwenlang een traditie, met veel kleine boerderijen die de bloem vandaag de dag oogsten om parfums, essentiële oliën, zepen en andere lavendelproducten te produceren.
De gemiddelde bloeiperiode van de lavendel in de Provence is als volgt: Haute Provence tot aan de Verdon: midden juni – midden juli. Tussen Luberon en Lure: begin juli – midden augustus. Préalpes Provençales*, vanaf Buëch tot aan Les Baronnies: midden juli – eind augustus.
De Provence
Maar vergeet de zonnebloemen niet! De gele zonnebloemvelden contrasteren prachtig met de blauwe lucht en de paarse lavendel. Je vindt ze vooral in Valensole, Les Baux-de-Provence, Luberon en Saint-Rémy-de-Provence. De velden zijn er natuurlijk niet alleen omdat ze er zo mooi uitzien.