Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.
De vermoeidheid bij rouw wordt niet door fysieke uitputting veroorzaakt, maar door de rouw zelf. Bewust en onbewust gebeurt er ontzettend veel. De drukte in je hoofd is op zich al genoeg reden om meer moe te zijn dan normaal. Rouwen doet pijn en dat kost energie.
Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen “gezond rouwen” en “ongezond rouwen”, bij ongezond rouwen gaan we steeds minder goed voor ons zelf zorgen, we worden passief in plaats van dat we proberen om te leren leven met het verlies en actief ons welzijn te verbeteren.
Bovenrug: Verdriet
Opgekropt verdriet en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de bovenrug, vaak ter hoogte van het hart.
Rouwverwerking therapie
Een luisterend oor kan heel belangrijk zijn in het verwerken van je verlies. Een psycholoog kan dat luisterend oor bieden. Ook cognitieve gedragstherapie kan helpen bij rouwverwerking. Bij deze vorm van therapie leer je anders naar dingen te kijken.
Niet doen:
'Sterkte' en 'gecondoleerd' zeggen en dan denken dat je heel veel gezegd hebt. Het initiatief om hulp te vragen bij de ander leggen. De pijn proberen te verzachten met uitspraken die beweren dat er sprake is van mazzel, dat het wel meevalt, of die het overlijden goedpraten.
van schrijver Oscar van den Boogaard: 'Je ouders verliezen is tragisch, je geliefde verliezen ondraaglijk, je kind verliezen het ergste wat er is.
In de meeste cao's is het maximale rouwverlof, bij het verlies van een partner, tien werkdagen. De gemiddelde rouwperiode bij het verlies van een partner is echter 170 dagen, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen. Ook na vele jaren kan er rouw blijven.
Verdriet kun je zien. Vaak kun je aan iemand zien of hij verdrietig is. Zijn schouders en mondhoeken hangen naar beneden. Hij kijkt naar beneden en heeft een rimpel tussen de wenkbrauwen.
Liefdesverdriet veroorzaakt mentale en soms zelfs fysieke pijn.Ook een depressie is niet uitgesloten.In zeldzame gevallen kan liefdesverdriet zelfs leiden tot misdaad en zelfmoord.
Het verbreken van een liefdesrelatie, de dood van een geliefde of een algemeen gevoel van verdriet is de sterkste emotie voor mensen en duurt ongeveer 240 keer langer dan andere gevoelens - zoals schaamte, verrassing, nervositeit of verveling, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven.
Veelvoorkomende oorzaken zijn: Heftige gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of gezinslid, relatieproblemen, problemen met werk of geldproblemen.Een negatief zelfbeeld kan ook leiden tot verdriet. Je bent dan ontevreden met jezelf of weet niet goed wat je precies wilt nastreven in het leven.
Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u er zelf iets tegen ondernemen of u kunt hulp zoeken.
Onder rouw wordt verstaan het verwerken van je gevoelens en het bewerken van je gedachten die gekoppeld zijn aan het verlies. Rouw is niet iets wat 'over' gaat. Rouw is bezig zijn met het verlies naast dat er momenten zijn van afleiding en doorgaan met je leven.
Getraumatiseerde rouw: Van getraumatiseerde rouw is sprake wanneer men moeite heeft het verlies te verwerken en het overlijden onder ingrijpende (traumatische) omstandigheden heeft plaatsgevonden.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart).