De drukste dag op Schiphol zal maandag 25 juli 2022 zijn. De weken erna zal het met name op de vrijdag heel druk worden.
Beste dag om te vliegen
Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer. De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag.
Superlange rijen en rustige momenten: hoe druk het is op Schiphol, verschilt van uur tot uur. Waar het volgens een medewerker in vertrekhal 1 rond 06.00 uur 'echt gekkenhuis' was, waren de meeste hele lange rijen in de vertrekhallen tussen 08.00 en 09.00 uur verdwenen.
De dinsdag. Zeker op dinsdagavonden vlieg je erg rustig. Ook in Rotterdam en in Eindhoven gaat het vaak mis met de drukte op woensdagen. En mocht je je vluchttijden nog kunnen kiezen, vlieg dan vooral 's ochtends.
Om de drukte iets te kunnen vermijden raadt ANVR aan om zoveel mogelijk met alleen handbagage te reizen en gezondheidsverklaringen en QR-codes paraat te houden. Als er mensen zijn die nog vliegtickets moeten boeken voor de zomer, dan kunnen ze beter reizen via de regionale luchthavens en Schiphol dus over te slaan.
Nachtvluchten zijn alle vluchten die tussen 23.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's ochtends plaatsvinden. Vliegtuigen die in deze nachtelijke uren opstijgen of landen op Schiphol kunnen de slaap van omwonenden verstoren en zorgen daarmee voor extra hinder.
*Ga niet te vroeg naar de luchthaven! Schiphol verbiedt passagiers nu om eerder dan 4 uur voor hun vertrektijd te komen om onnodige drukte bij de security checkpoints te voorkomen. Aankomsthal is op een piek, het is druk. Geen noemenswaardige toename van vertragingen of annuleringen vandaag.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Het is al weken druk op de luchthaven. Voornaamste oorzaken zijn personeelstekorten en het feit dat veel mensen weer op vakantie willen na twee jaren van coronabeperkingen. Dat leidt dagelijks tot lange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.
Was u op tijd op het vliegveld, maar miste u uw vlucht door de lange wachtrijen? Dan kunt u door een tijdelijke regeling van Schiphol schadevergoeding krijgen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een nieuw ticket of hotelovernachting. U kunt de vergoeding aanvragen tot 30 september 2022.
Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven. Zo help je ons om de rijen voor de incheckbalies en securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Eerder komen heeft geen zin, want dan is je incheckbalie of bagage drop-off nog niet open en sta je onnodig te wachten.
3 uur van tevoren aanwezig op het vliegveld
Check van tevoren bij de vliegmaatschappij hoe laat voor vertrek je aanwezig moet zijn. Wil je het ruim nemen? Zorg dat je voor Europese vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven bent. Het is niet nodig om eerder dan 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.
Wat de goedkoopste dag is om te boeken is afhankelijk van de bestemming waar je naartoe vliegt. Wereldwijd, dus zonder rekening te houden met de bestemming, is boeken op vrijdag veruit het voordeligst, gevolgd door de woensdag. Zoek je naar een specifieke bestemming, kijk dan ook even naar de boekdagen per contintent.
Zaterdag is gemiddeld de duurste dag om te vertrekken. Boeken naar Noord-Amerika doe je het beste 70-80 dagen voor je vertrekt. Vluchten naar Zuid-Amerika die op woensdag vertrekken zijn gemiddeld het voordeligst.
De grootste kans op een goedkoop ticket heb je door zo'n 4 tot 3 maanden voor vertrek te boeken. Wie pas later zin krijgt er even uit te vliegen doet er goed aan 8 tot 5 weken voor vertrek een vliegticket te boeken, dan komen de 'bodemtarieven' in zicht. De goedkoopste vluchten boek je gemiddeld 8 weken van tevoren.
Schiphol never sleeps
Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is. De horeca ademt mee met het aantal reizigers, zodat er altijd ergens een bak koffie of een lekker broodje te halen is.
1.260 vluchten per dag (gemiddeld)
De problemen met achtergelaten koffers op Schiphol worden groter. Op de luchthaven stapelen duizenden en duizenden koffers en bagagestukken zich op. Ze liggen zelfs buiten. Door personeelstekorten bij de bagage-afhandelaren en luchtvaartbedrijven is ook achter de schermen chaos ontstaan op Schiphol.
Transavia heeft het inchecken van ruimbagage geautomatiseerd. Dit is ideaal als je online hebt ingecheckt. Wanneer je ruimbagage meeneemt, lever je deze in bij de selfservice bagage drop-off balie. Dit staat op het vliegveld goed aangegeven.
Je kunt sowieso vooraf via internet inchecken bij de meeste maatschappijen. Vaak kan dat vanaf 24 tot 30 uur vooraf. Blijven de koffers over. Als je met Corendon of Transavia vliegt dan kun je je koffers vooruit sturen en die door PostNL in laten checken.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
De meeste check-in balies zijn vanaf 2 uur tot 40 minuten voor vertrek geopend. Zorg dat je voor sluitingstijd van de balie bent ingecheckt en je bagage hebt afgegeven. Houd ook rekening met reis- en wachttijden op de luchthaven.
Zorg dat u minimaal 2 uur voor vertrek van een Europese vlucht aanwezig bent, of minimaal 3 uur voor vertrek van een intercontinentale vlucht.
Door de luchthaven uitgevoerde simulaties hebben uitgewezen dat vier uur voor vertrek volstaat voor het inchecken aan de balie en de veiligheidscontroles. ,,Als de processen op de juiste manier verlopen en de juiste mensen in de rij staan is vier uur afdoende'', vervolgt de zegsman.