Als uw kat erg hoge koorts heeft, kan dit wel gevaarlijk zijn. Bij een lichaamstemperatuur boven de 41,5 graden beschadigen organen van de kat, zoals het hart en de nieren. Het is hierbij belangrijk dat u meteen contact opneemt met uw dierenarts.
Warmte. Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht.
De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38 en 39 °C. Een kat kan heel hoge temperaturen verdragen, ze houden zelfs van extreme warmte! Omdat ze vrij ongevoelig zijn voor warmte, kan het wel eens te heet voor de vacht worden, waardoor deze gaat schroeien.
Gelukkig kunnen we je direct geruststellen: katten kunnen over het algemeen erg goed tegen de kou. Vooral katten die sowieso vaak buiten te vinden zijn. In de de winter krijgen ze namelijk een dikkere vacht, waarmee katten de kou kunnen trotseren.
Over het algemeen mogen we stellen dat de meeste katten goed tegen kou kunnen. In de winter hebben ze een dikkere vacht. Deze biedt een heerlijke bescherming tegen strenge kou. Vaak blijven katten binnen wanneer er sneeuw en ijs ligt, maar niet altijd.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Je kunt aan je kat zien of hij het koud heeft. Dan slaapt hij meer om energie te sparen, en zoekt hij warme plekjes op. Ligt je kat helemaal opgerold en heeft hij z'n pootjes onder zich getrokken, dan is de kans groot dat hij het koud heeft.
Katten en de kou
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun 'thermoneutrale' temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.
Een oververhitting komt gelukkig niet vaak voor bij katten maar het kan wel degelijk gebeuren. Bijvoorbeeld als een kat per ongeluk raakt opgesloten op een terras zonder schaduw of een hete zolder. Symptomen van oververhitting zijn: Lusteloosheid.
Wat doet mijn kat buiten? Buitenkatten hebben veel mogelijkheden tot fysieke activiteiten, zoals klimmen, rennen of de buurt verkennen. Daarnaast biedt de buitenomgeving veel geuren, smaken, texturen en ervaringen. Je kat spendeert gemiddeld 16 uur aan rust, maar dit betekent niet dat ze dan altijd slapen.
Na een verhuizing moet je kat wennen aan de nieuwe omgeving. Er is geen vast moment wanneer je je kat naar buiten kunt laten. Hou haar in elk geval een week of twee binnen en angstige katten wat langer. Vergeet niet haar chipregistratie bij te werken!
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Buitenleven: woonsituatie en omgeving
Op de derde verdieping van een flat in de binnenstad zal het nauwelijks mogelijk zijn om een buitenkat een goed leven te bieden. Een huis met een tuin is ideaal, maar ook een woning op de begane grond met toegang tot een terras is geschikt.
Poezen hebben geen soortgenoten nodig om te overleven zolang ze hun basisbe hoefde krijgen Eten en drinken en genoeg uitdaging om te kunnen jagen. Dus speeltjes zijn geen overbodige luxe . Sommige poezen willen niet alleen zijn en andere geven hier toch de voorkeur aan.
Ook wanneer de kat nat wordt door sneeuw of regen, neemt het risico op onderkoeling toe. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier onttrekken, waardoor de kat het lastig krijgt zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden.
Katten hebben niet zo veel met wind. Het liefst mijden ze wind en regen. Een uitzondering is wel dat veel katten de warme wind van een föhn bijzonder kunnen waarderen. Warmte dat is iets waar katten heel erg van houden ook als ligplek.