Te weinig wasmiddel gebruiken kan zorgen voor verkleuring van je kleding en het intrekken van vlekken, doordat ze niet op tijd verwijderd worden. Heel vervelend, maar nog niet zo vervelend als te véél wasmiddel gebruiken.
Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Dan zijn er minder grondstoffen nodig voor wasmiddelen en spoelt er minder wasmiddel in het riool. Bovendien spaart elk pak waspoeder dat jij niet koopt, verpakkingsmateriaal uit.
Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur.
Van deze mensen gebruikt meer dan de helft te veel wasmiddel per wasbeurt. Het kost onnodig veel wasmiddel en is slecht voor het milieu, want het leidt tot extra schuimvorming en dus extra spoelen met water om het wasmiddel weer uit de kleding te spoelen.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Bij normaal gebruik zijn wasmiddelen veilig . Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in wasmiddel, zoals enzymen, geurstoffen. (parfum) of conserveermiddelen. Als je weet dat je allergisch bent voor een stof, kun je beter voor een wasmiddel kiezen waar deze stof niet in zit.
De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Hoeveel wasgoed je tegelijkertijd wil wassen, bepaalt hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Kijk voor de juiste dosering op de achterkant van de wasmiddelfles of -doos. Bij bonte of witte was is het doseeradvies gebaseerd op 4 á 5 kg wasgoed. En bij fijnwas is het doseeradvies op 2,5 kg wasgoed gebaseerd.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Voor een volle trommel handdoeken (max 7 kg) heb je slechts 45 ml waspoeder nodig. Als je met vloeibaar wasmiddel wast, gebruik je 50 ml voor een volle trommel.
Na het wassen blijven er altijd kalkdeeltjes achter. Die dringen de vezels van je was binnen terwijl het water verdampt. Hierdoor worden handdoeken hard tijdens het drogen.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Veel wasgoed, zoals je kleding en beddengoed, komt direct met je huid in contact. Een wasmiddel bevat stofjes die de was heerlijk schoon maken, maar deze blijven wel achter in het wasgoed. Die ingrediënten in wasmiddelen kunnen huidirritatie en allergieën veroorzaken of verergeren.
Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
Witwasmiddelen werken het best bij het wasprogramma voor katoen en zijn geschikt voor temperaturen van 20 tot 90 graden Celsius. Waspoeder met zuurstofbleekmiddel functioneert het best vanaf 60 graden. Gebruik witwasmiddel niet te vaak bij gekleurde was. Na verloop van tijd gaan de kleuren vervagen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Deze pods hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Het is hooguit ongunstig in de dosering. Heeft u een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Bewaar ze ook droog, want het folie dat er omheen zit lost op.
Volgens Milieu Centraal laat je wasgoed minder vezels los bij het wassen met vloeibaar wasmiddel dan wanneer je wast met waspoeder. Maar, zo wordt vervolgd: "Het is niet te zeggen wat de beste keuze is voor het milieu. Er zitten namelijk voordelen en nadelen voor het milieu aan zowel vloeibaar als poederwasmiddel."