Bijwerkingen van het eten van rauwe spruitjesRauwe spruitjes smaken niet alleen bitter, maar kunnen bij sommige mensen ook winderigheid veroorzaken. Ze bevatten een onverteerbare vezel genaamd raffinose, die zwaar op de maag kan liggen.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Je kunt dit vervelende gevoel voorkomen, door de spruitjes wat langer te koken. Koken breekt de structuur van de celwand van rauwe groenten af, waardoor de vertering makkelijker gaat. Zo worden de groenten makkelijker verteerbaar.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak door verstoring van de spijsvertering of gasvorming. Symptomen zijn onder andere een harde, opgezette buik, buikpijn en winderigheid. Voorkomen kan door langzamer en vezelrijk eten, voldoende water en beweging.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Sommige groenten kan je toch beter mijden als je probeert af te vallen, dat blijkt uit een recente studie door PLOS Medicine. Sla, spruitjes en broccoli staan aan jouw kant tijdens je dieet, maar let op: andere groenten kunnen er voor zorgen dat je zelfs sneller bijkomt.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Hoeveel heb je nodig? Je hebt per persoon 200 tot 275 gram nodig. Dat lijkt veel, maar er valt nog 25% af tijdens het schoonmaken.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Is het oké om elke dag spruitjes te eten? Ga ervoor. " Als je van spruitjes houdt en ze kunt verdragen, absoluut! Ze bevatten minder calorieën en een veelvoud aan belangrijke voedingsstoffen", zegt Snyder.
Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Wanneer winden stinken heeft dit te maken met zwavelverbindingen die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten. Veelvoorkomende oorzaken van winderigheid zijn het inslikken van teveel lucht, het niet goed verteren van voedingsstoffen, of een snelle toename in vezelinname.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Slijm in de ontlasting kan een van de symptomen zijn van PDS dat samen optreedt met diarree. Intestinale infectie: door besmet voedsel te eten, kan je geïnfecteerd worden door bacteriën zoals salmonella en shigellose. Deze bacteriën zouden de slijmproductie stimuleren, waardoor slijmerige ontlasting ontstaat.