Deze spiertjes die bij de dijen horen, herken je aan de twee kuiltjes aan weerzijden van de ruggengraat. Het is het lekkerste wat de kip te bieden heeft. Vandaar dat ze ook weleens 'kippenoester' genoemd worden.
De dij: Deze kampioen van donker vlees heeft een rijke, sappige smaak dankzij het hogere vetgehalte. Het is ongelooflijk vergevingsgezind – het blijft vaak sappig, zelfs als het iets te lang is gekookt. De textuur is mals en bevredigend.
Kenners, beschouwen de twee filetachtige stukjes erboven de mooiste en malste stukjes van het gevogelte. Niet alleen van kip of kuiken, maar ook van kalkoen of fazant. Deze Kippenoestertjes heten in het Engels 'Oyster', analoog aan het rund ( spinnenweb ) en in het Duits is de naam 'pfaffenschnittchen'.
Kippenpoten
Uiteindelijk krijgt u een aantal van de meest smaakvolle delen van de kip - de dijen en vleugels - die u samen op een schaal kunt serveren. Kippenpoten zijn ook geweldig voor grote groepen!
Er zitten meer pezen (die witte dingen) en die moet je natuurlijk weghalen. ð¤ Kipdijfilet is wat goedkoper dan kipfilet. Maar het prijsverschil valt mee: het gaat om een tientallen centen. 𥰠Daarnaast is er een verschil in smaak en structuur: kippendijen zijn vaak wat malser door het hogere vetgehalte.
De 'kippenoesters' – twee kleine spiertjes bij de dijen – worden geroemd als het lekkerste stukje van de kip. In de culinaire wereld zijn ze bekend als sot-l'y-laisse, wat betekent: "een dwaas laat het zitten." Mals en sappig, ideaal voor een ragout of gewoon puur genieten.
Smakelijker omdat het meer vet heeft en het een spier is die meer werkt, met een meer uitgesproken smaak. Goedkoper omdat het meer vet heeft, meer pezen en wat meer kennis vereist om goed te bereiden.
Waarschijnlijk het populairste deel van een kip, je kunt borst kopen in zijn geheel of voorgesneden, en met of zonder vel. Het is het magerste deel van de vogel en wordt, zonder vel, nog magerder.
De restaurantleveringsketen voor kippendijen en hele kippen in het algemeen, vertrouwt op een uitgebreid netwerk van fokkers, boeren, verwerkers, distributeurs, leveranciers en retailers. De kippenindustrie heeft te maken gehad met verschillende uitdagingen die hebben bijgedragen aan tekorten en hoge prijsbewegingen .
Dij . Een kippendij is het bovenste deel van de poot, gescheiden bij de knie- en heupgewrichten. Als favoriet donker vleesstuk hebben dijen meer vet, vocht en smaak dan kipfilets. Ze worden vaak bereid met marinades om de sappigheid van het vlees naar voren te brengen met verschillende kookmethodeopties.
Dijvlees is donkerder en bevat meer olie dan borstvlees. Hierdoor is het een sappiger stuk vlees dat veel beter bestand is tegen overgaring.
Deze spiertjes die bij de dijen horen, herken je aan de twee kuiltjes aan weerzijden van de ruggengraat. Het is het lekkerste wat de kip te bieden heeft. Vandaar dat ze ook weleens 'kippenoester' genoemd worden.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Kippendijen. Lekker malse filets uit het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Kippendijen zijn wat vetter dan kipfilets, waardoor ze heerlijk mals blijven bij het bakken.
De magere en veelzijdige kipfilet zonder bot en vel is het populairste stuk kip, maar kan ook het droogste stuk zijn.
Kipfilet zonder bot
Kipfilets zonder bot zijn een go-to omdat ze snel gaar zijn, sneller dan kippendijen en kipfilets met bot. Ze worden vaak zonder vel aangetroffen, waardoor ze magerder zijn dan hun tegenhanger met bot, die meestal met vel komt.
De populairste maar ook duurste snit is kipfilet . Dit is het magere botloze witte vlees van de borstspieren. Aanbevolen kookmethoden zijn grillen, bakken, roosteren, frituren of barbecueën.
Kippendijfilet bevat iets meer calorieën dan kipfilet. Zo bevat kippendijfilet namelijk 155 calorieën per 100 gram kippendijfilet. Kipfilet bevat daarentegen slechts 114 calorieën per 100 gram. Echter wil dit niet gelijk zeggen dat kippendij calorieën slecht voor je zijn.
Kippendijen bak je ongeveer 6-8 minuten per kant op middelhoog vuur, afhankelijk van de dikte. Check altijd even of het vlees vanbinnen gaar is door de kippendij open te snijden.
Bressekip. Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel.
Donkere stukken zoals de dij en drumstick bevatten meer calorieën dan lichtere stukken zoals de borst. Het vel behouden of bakken van kip zal ook verzadigd vet toevoegen. Als je rood vlees vervangt door kip, kun je het beste kiezen voor kipfilet , omdat dit het gezondste stuk van de vogel is.
Kipfilet staat bekend om zijn milde, delicate smaak en malse textuur als hij goed wordt bereid. Deze magere snit is het meest geschikt voor snelle kookmethodes zoals grillen, pan-schroeien of bakken, waarbij hij sappig blijft zonder uit te drogen – in blokjes gesneden kipfilet is hier geweldig in!
Turkse supermarkten zijn meestal zelfstandige ondernemingen en maken geen deel uit van grote ketens zoals Albert Heijn of Jumbo. Dat betekent dat ze minder investeren in dure marketingcampagnes, logistiek en IT. Daardoor blijven Turkse supermarkten rendabel terwijl ze toch lagere prijzen kunnen rekenen.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Overheerlijk, mals kipdijvlees van Nederlandse kippen. Doordat dit vlees malser en vetter is dan gewoon kipvlees, wordt het wat minder droog en blijft het smaakvoller bij de bereiding. Dit vlees komt goed tot zijn recht in bijvoorbeeld een wokgerecht.