De beste stoelen Het beste uitzicht heeft u vanaf de stoelen A35, L35, A39, L39, A40, L40, A41, L41, A42, L42. Dan is er namelijk geen vliegtuigvleugel dat het uitzicht in de weg zit. Voor de meeste beenruimte kunt u het beste voor de stoelen op rij 16 en rij 32 kiezen.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
Dit is voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar in het algemeen wordt aangenomen dat een stoel voorin te verkiezen valt boven een stoel achterin. In een gemiddeld vliegtuig zitten de First Class en de Business Class ook voorin het toestel, pas daarna volgt de Economy Class.
Op basis van die data kwamen ze tot de conclusie dat mensen die vooraan in het toestel zitten 49% kans hebben om de crash te overleven. Het zijn met name de passagiers in businessclass die vooraan zitten. Zit je in het vliegtuig net voor of net achter de vleugels, dan stijgt de overlevingskans tot 56%.
Stoelen achterin het vliegtuig
Het achterste gedeelte van het vliegtuig is absoluut de slechtste plaats om te zitten voor reizigers die een hekel hebben aan turbulentie, omdat je ver verwijderd bent van het zwaartepunt van het vliegtuig.
Geluidcontouren zijn zones rond het vliegveld waar tijdens een langere periode een bepaalde hoeveelheid geluid is. Het gebied van de luchthaven en de directe omgeving is de zone met het meeste lawaai. Hoe groot die zone is, hangt af van: het aantal vliegtuigbewegingen (als een vliegtuig start of landt);
Uit die analyse blijkt dat mensen die achterin het vliegtuig zitten de kleinste kans hebben dodelijk gewond te raken bij een crash. Daarna komt het gedeelte voorin en als laatste het middelste gedeelte van het vliegtuig. Hier zit je ook het dichtst bij de motoren.
De juiste plek in het vliegtuig
Het vliegtuig is in het midden het meest stabiel. Hierdoor is deze plek aan te raden als je angstig bent voor turbulentie. In tegenstelling tot achterin het toestel, waar je juist de meeste last van turbulentie ervaart.
Over het algemeen vind je de meeste beenruimte op de eerste rij van de cabine en bij de nooduitgangen. Om zeker te zijn van een plekje bij de nooduitgang (waar je vaak niet extra voor hoeft te betalen), check je zo vroeg mogelijk in.
Wie verzekerd wilt zijn van plekken naast elkaar in het vliegtuig doet er goed aan om vooraf stoelen te reserveren. Zo weet je simpelweg meteen waar je aan toe bent. En doe je dit op tijd dan ben je doorgaans verzekerd van plaatsen naast elkaar in het vliegtuig.
Daarmee is de kleine luchtvaart een factor 10 onveiliger dan de grote luchtvaart, waar vier op de tien miljoen vluchten in een fataal ongeval eindigen. Belangrijkste redenen: de tekortschietende vliegvaardigheid en risicoperceptie van de piloten.
Boeing 737-700
De opstelling in de Economy Comfort en Economy Class is 3-3. De beste stoelen in de B737-700 van KLM zijn: 11B, 11C, 11D, 11E (Y) – Door de nooduitgang heb je hier extra beenruimte. 12A, 12F (Y) – Door de nooduitgang heb je hier extra beenruimte.
De meeste speelruimte heb je op de eerste rij
De zitplekken op de voorste rij hebben vrijwel altijd de meeste beenruimte. Als je met kinderen bent, kan dit ook ideaal als speelruimte dienen. Je hebt verder niemand voor je zitten die er last van kan hebben.
Arke heeft net als KLM geen rij 13 in hun Boeings. Transavia daarentegen, 100% dochter van KLM, heeft wel rij 13 in haar Boeing 737's en ook Corendon blijkt een rij 13 te hebben. In elk geval in de Nederlandse Boeings van Corendon.
Voor de meeste beenruimte kunt u het beste voor de stoelen op rij 16 en rij 32 kiezen. Wilt u voorkomen dat de maaltijd van uw voorkeur op is?
Hoewel zelfs zware turbulentie op zich een vliegtuig niet kan doen neerstorten, kan ze bestaande noodsituaties zeker versterken.
Dat zit zo: zodra het warm wordt, stijgt lucht op. Hierdoor is er rond 13.00 uur meer kans op onstuimige lucht dan wanneer het 's ochtends koel is. Toch wil je ook niet de allereerste ochtendvlucht hebben, dan heb je juist meer kans op turbulentie.
Kijkend naar het ergste wat kan gebeuren - namelijk dat een vliegtuig neerstort - dan is de kans zo'n 1 op 11 miljoen dat dit je overkomt. Ter vergelijking: de kans dat je omkomt door een fataal auto-ongeluk is 1 op 6.000.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.
Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Doe al je vloeistoffen en gels in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten. Ook je laptop, tablet en andere elektronica hoef je niet meer uit je handbagage te halen.
Hoeveel vloeistof mag mee in je handbagage? In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 mililiter. Kleinere of halfvolle verpakkingen mogen uiteraard ook.