Niet alle koekenpannen zijn geschikt voor gasfornuizen. Het is daarom belangrijk om een koekenpan voor gas te kiezen die speciaal is ontworpen voor het gebruik op een gasfornuis. Echter, zijn de meest hoogwaardige roestvrij stalen en gietijzeren koekenpannen geschikt voor gebruik met gasfornuizen.
Demeyere Alu Pro Dura Glide
Deze twee pannen van het merk Demeyere zijn twee zeer kwalitatieve aluminium koekenpannen, van 24 en 28 cm doorsnede. Deze koekenpannenset is als beste uit de test gekomen bij o.a. de consumentenbond. En dat is niet voor niets: de pannen hebben namelijk uitstekende anti aanbak eigenschappen.
Pannen die de voorkeur hebben voor het koken op gas zijn gietijzeren pannen omdat ze de warmte van de gasvlam goed verdelen en lang een gelijke temperatuur vasthouden. Het getoonde symbool geeft aan dat de pan geschikt is voor koken op gas.
Een goede selectie aan pannen voor iedere thuiskok (op ieder niveau) bevat minimaal 2 koekenpannen met of zonder anti-aanbaklaag (24 en 28 cm zijn goede formaten. Voor gezinnen raden we aan te kiezen voor minimaal twee kleine kookpannen van 16 tot 24 cm en een wat grotere soeppan van 20 tot 28 cm.
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Koken en bewaren in aluminium
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
Kort samengevat. Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat.
Je hebt speciale pannen nodig die een magnetiseerbare bodem hebben en volledig vlak zijn. Een vlakke bodem is nodig zodat de pannen direct contact hebben met de kookplaat. Pannen die gebruikt zijn voor koken op gas kun je niet meer gebruiken. Deze zijn vaak krom getrokken.
Voor koken op gas zijn bijna alle pannen geschikt, maar voor koken op inductie heb je een specifiekere pan nodig. Nadat je weet welke warmtebron jij hebt, kan je verder gaan zoeken.
Je kunt een gietijzeren pan gebruiken op inductie of keramische kookplaat, maar ook gewoon op gas. Je kunt met deze pan zelfs gas en inductie met elkaar afwisselen. En omdat de pan zo goed bestand is tegen hoge temperaturen, kun je deze ook gewoon met het grootste gemak in de oven schuiven.
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem? Dan wordt deze ook niet warm.
Zwilling combineert exclusieve materialen, traditioneel vakmanschap en een prestigieuze presentatie. Dit Duitse merk bestaat al bijna 270 jaar en is zodoende 1 van de oudste handelsmerken van de wereld. Je mag van dit merk dus zeker wel wat verwachten en die verwachtingen komen ook uit.
WMF is dan niet de goedkoopste fabrikant, maar ook de basisklasse biedt goede kwaliteit. Een groot voordeel is dat de basis van de WMF pannen bij de meeste series hetzelfde is, waardoor ook de goedkopere modellen zeer goed presteren op elke warmtebron – ook op je inductie kookplaat.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Hij heeft veel kook programma's gemaakt en weet als geen ander, de beste gerechten op tafel te zetten. Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Polytetrafluorethyleen (PTFE).
PTFE is een fluorpolymeer en een stof die tot de PFAS-groep behoort. Het is ook bekend onder de merknaam Teflon. Het wordt gebruikt als coating in pannen met een anti-aanbaklaag. Bij normaal gebruik geeft een pan met PTFE erin geen gezondheidsrisico.
TEFAL cookware producten bevatten géén PFOA, ook wel Perfluorooctanoic acid of “C8”. Dit wordt zeer regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria die de afwezigheid van PFOA verzekeren op de eindproducten en de totale onschadelijkheid van de TEFAL producten.
PFAS vrije pannen hebben een gietijzeren, keramische of geen baklaag. Hierdoor hebben de pannen geen schadelijke chemische stoffen en bak je gezonder.