Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs).
Mais drogen
Voordat je deze popcorn gaat poffen, moet je ze eerst goed laten drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Nu is het tijd om de productie te testen: 250 gram maïs gaat met wat olie in een pot. Als het daarin 230 graden is, verandert het water in de maïs in stoom. Door de druk ontploft de maïskorrel en keert zich binnenstebuiten. Nu verschijnt we het witte, luchtige zetmeel.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Breng een pan water aan de kook en kook hierin de maiskolven in 12 min. gaar. Giet af en leg de maiskolven op een bord. Bestrijk ze met de boter en bestrooi met het zeezout.
Hoe moet ik popcorn zaaien? Je kunt de maiszaden direct buiten zaaien. Doe dit vanaf half mei tot en met eind juli op een zaaibed, zodat ze kunnen ontkiemen. Let er op dat de temperatuur van de bodem ongeveer minimaal 15 graden moet zijn.
De droge maïskorrels bevatten van binnen vocht, waardoor bij verhitting stoom ontstaat in de korrel. Het ploffen en springen tijdens de bereiding van popcorn wordt dus veroorzaakt door het uitzetten van de inhoud van de maïskorrel door het verhitten, terwijl de harde schil van de korrel niet meegeeft.
Pak dan een tulbandvorm en zet de maïs rechtop in het gat van de vorm. Houd de bovenkant van de kolf vast en je kolf staat heel stabiel. Snijd voorzichtig met het mes van boven naar beneden en ga zo de hele kolf rond. Je hebt ook meteen al het maïs verzamelt omdat de korrels in de vorm vallen.
Popcorn is gepofte maïs
Door de druk barst de schil open en voilà – popcorn is geboren. Maar waar bestaat popcorn eigenlijk uit? Honderd gram popcorn bevat zo'n 376 calorieën, 12,5 gram eiwitten, 70 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker) en 3,6 gram vet. Een portie popcorn is over het algemeen 40 gram.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
In Europa en Noord-Amerika wordt voornamelijk een andere harde maissoort verbouwd als veevoer, speciaal voor runderen. Mais is bovendien ontzettend veelzijdig! Naast groente is het ook geschikt als bindmiddel voor sauzen en wordt er een zoete maisstroop van gemaakt.
Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Suikermaïs is het lekkerst om op de dag van aankoop te eten. Verpakt in folie is maïs zo'n 3 dagen te bewaren in de koelkast. Je kunt suikermaïs ook invriezen. Ontdoe de maïskolven dan eerst van de bladeren.