Al een stuk beter is een USB 2.0-kabel met een overdrachtssnelheid van 480 Mbit per seconde. Nieuwer en een stuk sneller is de USB 3.0-kabel met een snelheid van 4,8 Gigabit per seconde. USB 3.1 ten slotte is in staat om 10Gbit per seconde over te dragen. Steeds meer in opmars is USB 3.1 type C.
Onze eerste keuze. Door te kiezen voor de Samsung datakabel kies je voor een handige USB-A 3.0 naar USB-C kabel waarbij de beide uiteinden een male-aansluiting kennen. De kabel is is 0,8 meter lang en gemaakt uit kunststof.
Snelladen. Als je wilt snelladen, let je op het type aansluiting dat de oplader heeft. Om iPhones en steeds meer Samsung smartphones op te laden gebruik je een Power Delivery of Samsung Super Fast Charging oplader. Die hebben een ovale usb C poort.
Een andere aanrader is een multi-laad-kabel, zoals deze NOHON 3-in-1. Daar zit USB-C, Lightning en micro-USB op, dus dan heb je met 1 kabeltje meteen alles. Ook al van die gewoven nylon-kwaliteit, en alles werkt. Voor 2 euro, in verschillende kleuren en lengtes.
Oververhit en lang opladen
Deze nepkabels gaan in de regel nog veel minder lang mee en ze kunnen kuren vertonen. Dan krijg je een melding in je scherm als 'deze kabel of dit accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed met deze iPhone'.
Je oude iPhone oplader en kabel werken ook prima met je iPhone 13. Let wel op: heeft jouw oude oplader een rechthoekige usb A aansluiting? Dan is die oplader 2 tot 3 zo langzaam als een nieuwe snellader. Bovendien past de nieuwe meegeleverde usb C naar Lightning kabel dan niet op je oude oplader.
Een oplader van bijvoorbeeld 2,1 A laadt een toestel een stuk sneller op dan een oplader van 1 A. Je kunt in principe dus beter voor een oplader met meer ampère kiezen, omdat je toestel dan sneller opgeladen is. Let er wel op dat het aantal ampère van de oplader nooit hoger mag zijn dan de capaciteit van een accu.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Bij een standaard USB C kabel zien we dat er verschillende versies zijn met verschillende oplaadsnelheden. Datzelfde geldt voor de USB C autolader. Het is daarom goed om hiernaar te kijken. De snelheid van opladen ligt namelijk niet altijd op de 3 ampère, maar lager.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Om de maximale transmissiesnelheid van een USB C kabel te garanderen, moet hij niet te lang zijn. Een maximale lengte van 1,5 meter kan 100% prestatie beloven.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting. De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Wees vooral voorzichtig met opladen
Let vooral op als je je telefoon oplaadt. Tijdens het opladen stop je energie in je batterij en dat is nooit zonder risico. Blijf er daarom bij als je je telefoon in de oplader stopt.
Het interne stroomnetwerk van je toestel zorgt ervoor dat de overige 30 Watt niet gebruikt wordt. Dat is maar goed ook, want dit zou potentieel gevaarlijke situaties opleveren. Het maakt dus in principe weinig uit of je originele oplader gebruikt om je smartphone op te laden, of dat je een alternatief gebruikt.
Bij smartphones zonder oplader zit wel een usb C naar usb C kabel. Deze kabel past niet op oude usb A opladers, maar alleen op snelladers met een usb C poort. Koop dus altijd een usb C snellader voor bij je Samsung toestel zonder oplader, anders past de meegeleverde kabel niet.
Vervangende opladers koop je rechtstreeks bij Samsung.com. Voor de meeste smartphones en tablets gebruik je een USB Type C- of Micro USB-oplader. USB Type C is het nieuwste type USB-oplader.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
De batterij opladen
Sluit de iPhone op een stopcontact aan met de oplaadkabel (meegeleverd) en een Apple USB-lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Zie Lichtnetadapters voor de iPhone.