De mosselen van het huismerk van Delhaize en Carrefour zijn vaak beter dan de duurdere Zeeuwse merken, blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Andere opvallende vaststelling: de peperdure jumbomosselen bevatten niet meer mosselvlees dan de goedkope supers.
Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
Ook de royal-mosselen van het Albert Heijn-huismerk kunnen de goedkeuring van de meeste juryleden wegdragen. Voor Everaars is het zelfs de favoriet van de test. ''Hier mankeert niet veel aan: een goede smaak en een goede structuur. "Vers is toch het allerbest, zo blijkt uit de PZC-test.
'Een goede mossel zit nog helemaal dicht en ruikt naar zee' zegt Jacco Schot. En de gouden kooktip van mosselvisser Ben Schot: 'Kook de mosselen in zo weinig mogelijk water, want een mossel kookt het best in zijn eigen vocht! ' En daar ben ik het helemaal mee eens. Een mossel kook je niet, een mossel stoom je.
Hier komen onze mosselen vandaan
De Zeeuwse Wim van de Plasse kweekt de mosselen voor Jumbo op de Oosterschelde en in de Waddenzee.
Grootteklassen: van Goudmerk tot Extra
Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Van groot naar klein wordt gewerkt met de aanduidingen Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo.
Tips om mosselen te maken
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden.
Het mosselseizoen start in principe in juli. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel. Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop.
Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Dit is overigens niet altijd zo geweest. Vroeger had men het ezelsbruggetje dat mosselen beschikbaar waren als de “r” in de maand zat. Dat mosselen toentertijd nog niet in de warme maanden juli en augustus werden verkocht had meer met technische redenen te maken.
Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond!
Bij Jumbo heb je volop keuze uit heerlijke mosselen. Ze zijn te koop van juli tot en met maart. Vooral in de zomer, de piek van het mosselseizoen, zijn de mosselen in trek en kun je ze op z'n verst kopen.
Ook wel bekend als Zeeuwse mosselen is het antwoord natuurlijk Zeeland! Maar ook aan de Belgische kust zijn mosselen verkrijgbaar. In Zeeland is Yerseke het middelpunt van de mosselsector. Met een eigen mosselveiling van maar liefst 90 miljoen kilo per jaar is Yerseke toch echt de place to be!
Mosselen zeeuwse, jumbo uit zak geschept €/kg 11,95.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Een stevige portie
Voor een normale portie mosselen reken je ongeveer 1,5 kg per persoon. Dat lijkt misschien veel maar je houdt natuurlijk ook een berg schelpen over nadat je ze hebt leeggegeten.
300 tot 350 gram eetbare mosselen overblijft van 1 kilo mosselen. Dat is zeker voldoende voor een hoofdgerecht voor één persoon. Reken dus op 1 kilo per persoon.
De Nederlandse Gezondheidsraad en de Belgische evenknie De Hoge Gezondheidsraad en hoge voedingsraad adviseren een regelmatige consumptie van vis, schaal- en schelpdieren. In Nederland is het advies 1 keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten, in België is het 1-2 keer per week.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Mosselen kun je rauw, gekookt, gegratineerd of gefrituurd eten. Als hoofdgerecht volstaat 1 kilogram mosselen per persoon. Doorgaans zit in 1 kilogram mosselen ongeveer 250 g mosselvlees. Serveer je er frietjes, brood of pasta bij, dan is een halve kilo meestal wel voldoende.
Zeker Zeeuwse mosselen zijn 100% van Zeeuws mosselzaad, duurzaam gekweekt én bewerkt en verwerkt in de streek. SPN controleert onafhankelijk de bedrijven en handhaaft het keurmerk. Verse Zeeuwse mosselen uit de Oosterschelde – Exclusief bij Albert Heijn.
Je kunt ze nog maximaal 1 dag bewaren in de groentelade van de koelkast. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen.
Mosselwijn in vele variëteiten. Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Melk is goed voor elk
iStock Worden je mosselen dikker (en dus smakelijker, zie ook hieronder) van ze in melk te laten weken? Nope, helemaal niet, integendeel. Mosselen nemen enkel zeewater op, geen melk. Maar melk wordt wel snel zuur, en als je je mosselen daarin laat weken, mag je die ook meteen weggooien.
Tripel. In België worden mosselen doorgaans geserveerd met frieten, en traditioneel wordt hierbij vaak een Belgische tripel geserveerd. Deze tripels hebben vaak een complex smaakprofiel met hints van fruitigheid, kruidigheid en zoetheid, die uitstekend passen bij de natuurlijke zilte en hartige smaak van mosselen.