Het mag duidelijk zijn, het voornaamste voordeel van dubbelwandige glazen is dat de inhoud langer koel of warm blijft. Dat betekend extra lang genieten van een koud biertje of van een warm kop thee. Ander voordeel is dat je het glas gewoon beet kunt pakken, ondanks dat de inhoud nog gloeiend heet is.
Door de dubbelwandige glazen blijft de koffie of thee heet en de buitenzijde koel. Je hoeft je handen dus niet te verbranden aan te hete glazen! Ze liggen prettig in de hand en kunnen in de vaatwasser.
Het beste antwoord. De meeste glazen met dubbele wand zijn gewoon geschikt voor gebruik in de magnetron. Als het goed is kan je dit ook zelf zien op de verpakking. Ergens naast de logo met het vork en de lepel (dat betekent dat het geschikt is voor voedsel), staat een logo met golven.
De inhoud van de meeste theeglazen is ongeveer 0,25 liter.
Een dubbelwandig koffie- of theeglas wordt gemaakt van borosilicaat. Dit is een glassoort die vooral bekend is in het laboratorium. Borosilicaatglas is namelijk een hardere glassoort dan het normale glas, waardoor het krasbestendiger is. En dat merk je bij langdurig gebruik!
Voor deze koffie is een lang glas met een dikke wand en iets uitlopende kop ideaal. De uitlopende bovenkant ondersteunt de bovenste schuimlaag zodat die niet in elkaar zakt. Bovendien draagt het zien van de lagen koffie en schuim bij aan de beleving en smaak van een latte macchiato.
Voor deze koffie is een lang glas met een dikke wand en iets uitlopende kop ideaal. De uitlopende bovenkant ondersteunt de bovenste schuimlaag zodat die niet in elkaar zakt. Bovendien draagt het zien van de lagen koffie en schuim bij aan de beleving en smaak van een latte macchiato.
De warmtegeleidingscoëfficiënt van keramiek ligt met gemiddeld 1.3 iets lager dan die van porselein. De koffie blijft dus iets langer warm. Het verschil is echter minimaal.
De inhoud van een cappuccino is ongeveer 120 ml. Hierbij is de schuim niet meegeteld. Het perfecte cappuccino kopje heeft een inhoud van 150 tot 200 ml.
In de basis wordt borosilicaatglas ook wel “hard glas” genoemd, maar het is zeker nog wel breekbaar.
De oudste bekende glazen voorwerpen zijn in het Nabije Oosten gevonden en dateren van 5000 jaar voor Christus. Het zijn glasparels, die waarschijnlijk in de natuur zijn gevormd, of per toeval zijn ontstaan door verhitting van kwartskorreltjes in het zand.
Glasblazen is het vervaardigen van glazen voorwerpen door lucht te blazen in glas dat naar een hoge temperatuur verhit is zodat het dikvloeibaar is, oftewel de smelt fase van glas. Het is een techniek die veel geduld en aanleg vereist. Het wordt uitgevoerd door glasblazers die daarvoor zijn opgeleid.
Hoeveel glazen je dan in huis moet hebben? Je zou het aantal gezinsleden kunnen aanhouden plus een 5-tal glazen voor visite. Heb je een keer een groot feestje? Dan kun je vast je buurvrouw of je vriendin vragen om wat extra glazen mee te nemen.
Gelukkig is daar iets op gevonden als het gaat om theeglazen: ze zijn zo ontwikkeld dat ze resistent zijn tegen hitte. Het is dus belangrijk dat je niet zomaar een glas uit de kast pakt om hier thee in te schenken. Dan is er namelijk de kans dat het glas barst.
Geschikt voor de magnetron. Vaatwasserbestendig. Gehard glas moet voorzichtig worden gehanteerd! Een beschadigde rand of gekrast oppervlak kan ervoor zorgen dat het glas kapotgaat.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Duran en Pyrex glas is hittebestendig tot wel 500 graden Celsius. Normaal glas tot ongeveer 100 graden. Pyrex en Duran glas wordt gebruikt in de magnetron en afwasmachine en is beter bestand tegen temperatuurwisselingen. De Pyrex reageerbuisjes zijn zeer geschikt om te verhitten met behulp van een brander.
Om glas sterker en meer zuurbestendig te maken worden bij de productie aluminiumoxiden toegevoegd, voor vlakglas ca. 1%. Voor zeer gevoelig glas (glas dat geen of te weinig aluminiumoxide bevat) een folie of coating vaak de enige oplossing om het glas te beschermen.
Re: Glazen schaal
het meeste glas kan in de oven. Het probleem met glas is dat het kan barsten, dit gebeurt vooral bij grote temperatuurverschillen.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.