De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven.
Korte blootstelling aan asbest is niet erg
De kans dat je ziek wordt van asbest hangt af van de totale hoeveelheid vezels die je tijdens je leven inademt. Hoe meer vezels je in totaal inademt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk kanker krijgt.
Indien je eenmalig of zeer beperkt met asbestvezels in aanraking bent gekomen, bestaat er nauwelijks een gezondheidsrisico. Heeft iemand echter langdurig aan asbestvezels blootgestaan, dan is dit wel degelijk gevaarlijk. Dit ongeacht het soort asbest. Belangrijk is om te onthouden dat het gaat om de vezels van asbest.
Het duurt gemiddeld ongeveer 40 jaar voordat amfibool-asbest na inademing kan leiden tot borst- en longvlieskanker (mesothelioom). Leeftijd op het moment van blootstelling, is dan ook van invloed op de kans dat er (nog) kanker kan ontstaan.
Hoe snel kun je ziek worden van asbest? Hoe snel je ziek wordt van asbest, merk je pas na jaren. De incubatietijd ligt tussen de 20 en 30 jaar. Het kan soms dus wel tientallen jaren duren voordat long-, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan door het inademen van losse asbestvezels.
U kunt niets doen. Er zijn geen medische testen waarmee u kunt zien hoeveel asbest u heeft ingeademd. Asbestvezels zijn bijvoorbeeld niet te zien op een röntgenfoto. En de kans dat u ziek wordt is klein, als u slechts eenmaal in aanraking bent gekomen met asbest.
Er bestaat geen behandeling voor een beginnende asbestose en er bestaan ook geen middelen om de evolutie van de ziekte te vertragen.
Als je ze inademt, kunnen ze na lange tijd kanker in je longen, longvlies of buikvlies veroorzaken. In de buitenlucht zitten kleine hoeveelheden asbestvezels: je ademt dus elke dag een klein beetje asbest in. Het risico op kanker hangt af van de totale hoeveelheid asbest die je tijdens je leven inademt.
In Nederland krijgen per jaar ongeveer 600 mensen te horen dat ze mesothelioom hebben. Lees op deze pagina over: Vooruitzichten bij mesothelioom. Mesothelioom heet ook wel longvlieskanker of asbestkanker.
Asbest is niet gevaarlijk zolang de asbestvezels niet in de lucht terechtkomen. Het is echter moeilijk te bepalen wanneer dit wel gebeurt. Het aanraken van niet-hechtgebonden asbest moeten we ten allen tijden vermijden.
Asbestvezels inslikken of aanraken (contact met de huid) is volgens de huidige wetenschappelijke kennis niet gevaarlijk. Toch was je het best je handen als je asbestvezels hebt aangeraakt. Zo voorkom je dat je op de huid achtergebleven vezels inademt.
Naast hun lichte gewicht hebben de asbestvezels aerodynamische eigenschappen. De combinatie van deze twee kwaliteiten zorgt ervoor dat asbest onder ideale, dat wil zeggen droge, omstandigheden in principe eindeloos lang in de lucht kan blijven.
Er zijn twee soorten asbest. Amfibool asbest (blauw, bruin, geel, grijs en groen asbest) heeft rechte vezels en is na inademing het meest schadelijk. Het meer spiraalvormige witte asbest is minder schadelijk, maar kan ook kanker veroorzaken.
Op 14 mei meldde de directeur van het Industrieel Bureau voor Gevaarlijke Stoffen in Thailand aan The Nation dat het risico op kanker bij het wonen en werken in gebouwen met asbest veel kleiner is dan het risico dat veroorzaakt wordt door roken (resp. 2,37 per 10.000 in vergelijking met 880 per 10.000 door roken).
Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 107.000 mensen aan asbestgerelateerde ziekten zoals buikvlies- of borstvlieskanker (mesothelioom), longkanker en stoflongen (asbestose). Hoewel het sinds 1993 in Nederland verboden is om asbest te verwerken of in voorraad te houden, staan mensen er nog steeds aan bloot.
Mesothelioom, kanker van het borst- of buikvlies, is de meest gevreesde asbestziekte, aangezien ze in alle gevallen op relatief korte tijd tot de dood leidt.
Mesothelioom groeit vaak vanuit het borstvlies naar de organen in de buurt van het borstvlies. Bijvoorbeeld naar de longen, het middenrif en de organen in de buik. Een mesothelioom groeit snel en is meestal niet te genezen (kanker.nl). Gemiddeld leven mensen na de diagnose nog 13 maanden.
Er zijn geen andere oorzaken bekend. Asbest bestaat uit fijne vezels. Deze kunnen bij inademing in uw longen achterblijven en vanuit het longweefsel in uw borstvlies terecht komen.Hieruit ontstaat mesothelioom.
Hoewel de risico's overduidelijk zijn, vinden sommige mensen dat de gevaren van asbest overdreven zijn. Is dit terecht? Wat ons betreft niet. In het verleden werden vooral bouwvakkers, maar ook bewoners, veelvuldig blootgesteld aan asbest.
Er bestaat een (zeldzame) acute vorm van stoflong, die in enkele weken tot maanden na blootstelling al ontstaat, en een chronische vorm, die pas problemen geeft na blootstelling gedurende 10 tot 20 jaar.
Een stoflong wordt meestal op dezelfde manier behandeld als COPD of longfibrose, met medicijnen, fysiotherapie en (voor rokers) stoppen met roken. In een later stadium kan extra zuurstof nodig zijn. Verder is stoppen van de blootstelling door middel van het dragen van maskers en beschermende kleding cruciaal.
Mesothelioom is helaas niet te genezen. Wel kan geprobeerd worden de ziekte te remmen met medicijnen. Patiënten leven gemiddeld nog 13 tot 15 maanden nadat hun ziekte is vastgesteld.
Asbest aanwezig, maar situatie veilig
Soms is er wel asbest aanwezig in een gebouw, maar is de situatie niet gevaarlijk voor de gezondheid. Dan kan het blijven zitten. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de situatie ook in de toekomst veilig is.
Ja, de gezondheidsrisico's zijn vergelijkbaar. Bij zowel shag als sigaretten krijgt de roker de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van schade aan de gezondheid.
Voelen of een materiaal asbesthoudend is, is niet mogelijk. Dat kan alleen in een laboratorium microscopisch onderzocht en vastgesteld worden. Helaas zijn asbest(vezels) ook geheel geurloos.