Als een band veel sneeuw vasthoudt, gebeurt hetzelfde, en dat bevordert de grip. De lamellen of kleine kanaaltjes in de profielblokken zorgen er dan weer voor dat water, smeltende sneeuw en dunne sneeuw wordt afgevoerd. Als de band rijdt, worden deze lamellen in de sneeuw geduwd.
Poedersneeuw is de vers gevallen sneeuw die op de helling ligt te wachten tot de eerste sporen getrokken gaan worden. De sneeuwkristallen zijn klein en fijn en de sneeuw is los. Skiën of boarden door poedersneeuw is het ultieme wintersportgevoel en als je dat gevoel niet kent, heb je echt wat poederdagen nodig.
Dus griffig = hard packed = stevig aangestampte net geen ijs piste.
Volgens weerhistoricus Christopher Burt ligt de plek op aarde waar de meeste sneeuw valt in de Japanse Alpen (daar waar de bergen door de prefectuur Nagano lopen), even ten westen van Tokamachi en Takakura.
Vrieskou is precies wat je nodig hebt voor sneeuw. De hele luchtlaag waar de neerslag doorheen valt, moet een temperatuur hebben van rond of onder het vriespunt. Sneeuw krijg je dus alleen in ijskoude lucht.
Droge sneeuw: wanneer de temperatuur van de lucht tussen de wolk en de grond onder het vriespunt blijft, valt er droge sneeuw. Deze sneeuw blijft liggen en vormt het mooiste sneeuwdek. Natte sneeuw: dit type sneeuw ontstaat wanneer de sneeuwvlokken een luchtlaag passeren waar de temperatuur boven het vriespunt ligt.
De barman heft het glaasje en roept 'Zum Wohl'. 'Op je gezondheid' of 'Proost' dus. Proost! Zum Wohl!
De vertaling van 'Kaiserwetter', 'keizerlijk weer' doet net als die glimlach vermoeden dat het om érg mooi weer gaat. En dat is ook waar Kaiserwetter eigenlijk om draait; erg mooi weer. Veel zon, weinig wind, een aangename temperatuur en een heldere lucht die diepblauw kleurt. Kortom: weer dat de keizer waardig is.
Skiën is gezond
En sporten is gezond – dat staat buiten kijf. Maar besef je ook hoe het je lichamelijke gezondheid bevordert? Door actief bezig te zijn, daalt je cholesterol en bloeddruk. Daarnaast ben je minder vatbaar voor hart- en vaatziekten.
1. Pitztaler Gletscher (3440 meter) - Oostenrijk.
De vuistregel is: hoe hoger het skigebied, hoe hoger de sneeuwzekerheid. Vanaf welke hoogte is een skigebied sneeuwzeker? Vanaf 2.000 meter hoog valt er vrijwel altijd genoeg sneeuw en kan je spreken over een sneeuwzeker gebied.
Wat is sneeuw eigenlijk? Wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen, krijgt de waterdamp hoog in de lucht een vaste vorm, het wordt omgevormd tot kleine ijskristallen. De optimale temperatuur voor dit proces is -12°C.
Het ijs is om dezelfde reden blauw als dat water blauw kan zijn, namelijk door de absorptie van rood en geel licht zodat blauw licht overblijft. Deze absorptie vindt plaats door hydroxylgroepen.
Zoals hierboven is uitgelegd bevat sneeuw kleine stofdeeltjes en met name oude sneeuwresten zijn erg vervuild met allerlei bacterie, waar de maag- en darmen behoorlijk van slag kunnen raken. Dit komt met name doordat sneeuw veel bacteriën bevat waar de maag en darmen niet tegen kunnen.
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt op zijn Oostenrijks te groeten, is “Servus” of “Grüß Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaß-di” als je iemand groet.
Ciao & tschüssi: het viel Eva op dat de woorden ''ciao'' en ''tschüssi'' vaak gebruikt worden om ''doei'' te zeggen tegen iemand.
Gedag zeggen in het Duits. Auf Wiedersehen!
Smelten valt vaak mee
In de meeste gevallen valt dat mee. Regen doet sneeuw wel zetten en inklinken. In verse sneeuw en poedersneeuw zit veel lucht en als het regent zal die lucht uit de sneeuw verdwijnen en wordt de sneeuw compacter.
Het is heel erg afhankelijk van temperatuur, luchtdrukverschillen, ondergrond, etc… Maar zware sneeuw is rond de 5cm en poedersneeuw 20cm of meer voor dezelfde neerslaghoeveelheid.
Veel sneeuw
Ook met een zwakke westelijke wind kunnen sneeuwbuien, ontstaan in de koude lucht boven de Noordzee, de kustprovincies binnendrijven en plaatselijk sneeuw van betekenis achterlaten.
Het gaat in heel het land regelmatig regenen, met middagtemperaturen tussen de 4 en 6 graden. Dat is na de afgelopen koude dagen wel redelijk 'warm'. In het noorden en noordoosten kan de neerslag nog steeds als natte sneeuw vallen, want daar blijven de temperaturen hangen bij 1 tot 3 graden.
IJzel ontstaat als regen door een luchtlaag valt die kouder dan nul graden Celsius is, daar afkoelt en zich als ijs vastzet op bijvoorbeeld wegen. Meestal gebeurt dat aan het einde van een vorstperiode, als er weer zachtere lucht binnenstroomt.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag.