Je kunt de potgrond gebruiken voor in de tuin maar ook voor in bloempotten. De universele potgrond bevat grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en meststoffen. Hierdoor wordt water beter vastgehouden zodat de planten de voeding op kunnen nemen. De potgrond bevat ongeveer voor 2 maanden voeding.
Dankzij deze samenstelling houdt potgrond lucht en water beter vast. Hierdoor ontwikkelen planten zich goed. Daarnaast bevat potgrond meer voedingsstoffen voor een aantal maanden. Tuinaarde en potgrond hebben beide een andere samenstelling en zijn daardoor dus ook beide geschikt voor andere doeleinden.
Tuinaarde is meestal een samenstelling van tuinturf en compost. Het brengt veel organische stof in de bodem maar bevat zeer weinig poriën. Het is een relatief zwaar product. Potgrond daarentegen heeft een luchtige samenstelling en is vaak minder zwaar dan tuinaarde.
Intratuin potgrond is geschikt voor alle buitenplanten in bloempotten- en bakken. Intratuin potgrond is een samenstelling van basis grondstoffen, zoals tuinturf en turfstrooisel. Naast deze grondstoffen bevat de potgrond een voedingsmix, waardoor de potgrond voldoende voeding heeft voor 2 maanden.
Voeg de oude potgrond in het najaar toe aan je composthoop. Door de vrieskou van de winter sterven alle ziektekiemen af. In het voorjaar is het mengsel van compost en oude potgrond klaar voor gebruik in de tuin. Heb je geen tuin, dan kan je met oude potgrond soms terecht in een containerpark.
Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld. Bovendien zijn de wortels de hele pot doorgegroeid.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten. Ook de zuurgraad (pH) verandert in de loop van de tijd.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Om het aantal liter potgrond te berekenen dient u eerst de m³ (kuub) te vermenigvuldigen met 1000. In een m³ zit namelijk 1000 liter. In dit voorbeeld is het dan: 1,17 x 1000 l/m³ = 1170 liter.
Potgrond voor planten in pot
Zowel eenjarige bloeiers als vaste planten kun je in een pot zetten met Pokon Potgrond Terras- en Balkonplanten Potgrond Bio. Ideaal aan deze grond is dat de voeding biologisch is.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest.
Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
In onze Welkoop-winkels kun je goedkope tuinaarde kopen in zakken van veertig liter. Meng deze tuingrond wel altijd met andere grond, bijvoorbeeld met de bestaande grond in je tuin, of met potgrond of moestuingrond. Zo maak je een vruchtbare bodem voor je tuinplanten. 5 voor 18.
20 liter weegt 7,2 kg. 40 liter weegt 14,4 kg.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Maar voor de meeste planten kan je gewoon een universele potgrond gebruiken. Eén uitzondering is de zaai- en stekgrond! Zaaien doe je namelijk niet in een goed bemeste grond.
De belangrijkste factoren voor een goede lucht- en waterhuishouding is het balans tussen turfstrooisel (witveen) en tuinturf (zwartveen). Witveen geeft potgrond zijn luchtige structuur en werkt als een spons: het neemt water op, geeft dit af aan de wortels en neemt daarna zijn oorspronkelijke volume weer aan.
Je kunt grond het beste op een koele, droge plaats bewaren. Schuur en garage zijn vaak ideale bewaarplaatsen wat dit betreft. Hou er wel rekening mee dat potgrond uit kan drogen. Wanneer dit het geval is, wil dit niet zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Zelf Potgrond Maken
Het basisrecept is heel eenvoudig: 2 delen tuinaarde en 1 deel compost. Je kan natuurlijk eigen compost gebruiken, maar compost van het tuincenter of container- of milieupark werkt ook goed.