Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
U moet zich houden aan de geluidsnormen. Zo mag u meestal alleen op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur geluid maken van 60 dB(A) of hoger. Dit mag een maximumaantal dagen. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het aantal dB(A) geluid dat u maakt.
Muziek tot 23.00 uur wordt vaak wel geaccepteerd maar als deze muziek voortduurt tot in de kleine uurtjes dan is het een ander verhaal. Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur.
Reacties. In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er zijn richtlijnen voor wat acceptabel is. Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden.
Als je continu last hebt van geluiden van je buren, dan heb je te maken met geluidsoverlast. Denk dan aan te harde muziek, continu blaffende honden, gebonk en geschreeuw.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Iedereen heeft wel eens last van de buren. Ze beginnen bijvoorbeeld vroeg met klussen, draaien of spelen muziek of ze hebben blaffende honden. Dat kan hinderlijk zijn. Wanneer u er last van blijft houden, dan is het geluidsoverlast.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Geluidsoverlast melden bij politie
Kun je met de veroorzakers van de overlast geen oplossing vinden, dan kun je de politie inschakelen (0900-8844). Dit kan ook anoniem. De politie zal nagaan of iedereen de wettelijke geluidsnormen naleeft.
Dit kan bijvoorbeeld door een klacht in te dienen bij de Milieudienst of Omgevingsdienst door aan te geven dat er sprake is van geluidsoverlast. De gemeente kan dan overgaan tot een geluidsmeting. Vanzelfsprekend kunt u dit als omwonende(n) ook zelf doen.
Hoe hoog is de boete voor geluidsoverlast? “Een boete voor geluidsoverlast is zo'n 150 euro. Dat is exclusief 9 euro administratiekosten.”
Geen landelijke regels om te klussen
Het blijkt dat er geen landelijke regels zijn die de geluidsoverlast bij het klussen en verbouwen beperken. De overheidsinformatie verwijst naar de geluidsoverlast door buren dat door veel gemeenten geregeld wordt via de Algemeen Plaatselijke Verordening (AVP).
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
Klussen na 22:00 uur
Wel zijn er bepaalde fatsoensnormen waaraan iedereen verondersteld wordt gehoor te geven. Zo is het gebruikelijk dat u even contact met de buren hebt als u op zondag wilt klussen. Heeft u geen goed contact met de buren, klus op zondag dan alleen tussen 10:00 en 16:00 uur.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Speel je muziek op je terras, luidkeels vanuit je auto, of vanuit je open slaapkamerraam. Kiezen voor superluidruchtig kan helpen je buren te irriteren, net als het spelen van ongelofelijk irritante of zich herhalende popmuziek waarvan je kunt verwachten dat het in zijn hoofd gaat zitten en hem of haar stapelgek maakt.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Niet iedere vorm van hinder is onrechtmatig. Daarbij is het zo dat buren een zekere mate van overlast van elkaar moeten dulden. Om te beoordelen of overlast onrechtmatig is wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de aard van de overlast, de ernst, de duur, de plaatselijke omstandigheden en de belangen van beide partijen.
Burenoverlast = Bij burenoverlast (of burengerucht) ondervinden bewoners hinder van hun buren. Vooral in dichtbevolkte gebieden kan burenoverlast aanleiding zijn voor conflicten en ruzies.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Lichte dubbele wand
Hoe groter hun massa, hoe beter de geluiddemping. Met een enkele gipsplaat aan elke kant krijgt men een demping van 43 dB. Als men het aantal platen verdubbelt, stijgt ze naar 51 dB. Met drie platen krijgt men 57 dB.