De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Bavik Super Pils is op de prestigieuze World Beer Awards in Londen uitgeroepen als beste pils van België. Het bier kreeg van de jury meer punten dan bijvoorbeeld Maes Pils en Cristal.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Voor een lekkere pils voor een goede prijs, moet je volgens de Belgische consumentenbond naar de Aldi. Schulten Bräu is volgens de organisatie Test-Aankoop beoordeeld als Beste Keuze. Het Belgische Bockor zou volgens een smaakpanel het lekkerste zijn, maar is wel bijna twee keer zo duur.
Bier in Nederland
Ondanks dat de consumptie van speciaalbier stijgt, wordt pils nog steeds veruit het meest gedronken in Nederland. Het onderzoek van Datlinq laat zien dat Heineken pils het meest beschikbaar is in de horeca.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Alfa Edel Pils is weer eens in de prijzen gevallen. Dit keer bij de World Beer Awards. Behalve 'Country Winner' op dit internationaal erkende bierfestival, is Alfa Edel Pils nu ook gekroond tot het 'Beste Pils ter wereld' in de categorie 'Classic Pilsener'.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Strafste bier van België:
Black DamnationV (Double Black) gebrouwen in Brouwerij Deca door de Struise Brouwers. 26%
Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
België is het beste bierland ter wereld (en deze 12 landen volgen ons)
Trappist Westvleteren 8 (donker) (8 vol.% alc.) = € 43,30. Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol.% alc.) = € 48,80.
De naam Jupiler is in 1966 gevormd met het achtervoegsel -er bij de plaatsnaam (zoals in het Duits en soms in het Nederlands een adjectief voor plaatsnamen gevormd wordt, zoals in Aachener of Maastrichter). Het embleem van Jupiler is altijd al een stier geweest.
Hertog Jan Pilsener is ons bekendste bier, echt het visitekaartje van onze brouwerij. Gebrouwen met de mooiste ingrediënten en natuurzuiver water. De volle, rijke smaak dankt het aan ons gist én aan de manier waarop we het brouwen.
In België kun je echter niet zo maar een biertje bestellen – het is geen Nederland! Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger.
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
Hoeveel alcohol drinken de Belgen? Belgen dronken in 2019 gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per hoofd van de totale bevolking. Dat kwam neer op 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn, 1,1 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken. Tegenover 2009 daalde de totale gemiddelde alcoholconsumptie met 9%.
Op een weekdag (maandag – donderdag) drinkt 66% van de Belgen alcohol. Gemiddeld drinken zij 27 gram alcohol, wat overeenkomt met 3 pintjes. Tijdens het weekend (vrijdag-zondag) drinkt 81% van de Belgen alcohol. De geconsumeerde hoeveelheid alcohol stijgt dan naar gemiddeld 41 gram alcohol.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.