Begeleidingsmethodieken zijn technieken en strategieën die worden gebruikt om individuen of groepen te begeleiden in hun persoonlijke of professionele ontwikkeling.
Je wilt een bepaald doel behalen, maar daarbij het persoonlijke aspect niet uit het oog verliezen. Daarom maken we gebruik van verschillende begeleidingsstijlen, waarvan de belangrijkste vier bekend staan als instrueren, overtuigen, participeren en delegeren.
Begeleidingsstijlen. Actief, richtinggevend en sterk controlerend optreden.
Een begeleidingsmethode is een soort plan van aanpak dat je maakt om iemand goed te kunnen helpen om zijn of haar doelen te behalen. Je hebt veel soorten begeleidingsmethodes. Een voorbeeld is de "Triple C". Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen.
In de begeleiding van jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking worden twee verschillende begeleidingsmethodieken ingezet: agressieregulatie behandeling en de HouVast methode, met elk hun eigen uitgangspunten en aanpak.
Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De drie C's staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Triple-C neemt in tegenstelling tot veel andere modellen niet het probleemgedrag of de stoornis als uitgangspunt, maar de menselijke behoeften.
Active Support is een methodiek om de kwaliteit van leven van personen met een beperking te verrijken. Men gaat uit van hun voorkeuren, vaardigheden, talenten en interesses.
Bij begeleidend coachen gaat het erom dat je de ander door middel van gerichte vragen inzichten geeft met als doel dat hij zelf in beweging komt. Je leert doorvragen wat de ander wil bereiken en waar nu precies het knelpunt zit. Dit doe je door het stellen van de juiste vraag op het juiste niveau.
Wat is een begeleidingsplan? Een begeleidingsplan is een weergave van de afspraken tussen de cliënt en de begeleider over de doelen van de begeleiding en de manier waarop zij proberen deze te bereiken. Deze afspraken zijn gebaseerd op de mogelijkhe- den, beperkingen, wensen en behoeften van de cliënt.
Het begeleidingsgesprek is een regelmatig terugkerend gesprek, waarbij een praktijklector en een student het functioneren van de laatste bespreken. Zo komen ze tot verbetering van dat functioneren en bevorderen zo de leermogelijkheden van de student.
Door het maken van de opdrachten en oefeningen maak je kennis met verschillende begeleidingsmethodieken. Deze kennis kun je gebruiken om in verschillende situaties een methode te kunnen kiezen waarmee je je taak kunt uitvoeren en je handelen kunt verklaren.
De PILLAR-methodiek wordt ingezet bij levensbrede begeleiding van mensen met autisme en/of AD(H)D. PILLAR staat voor de pijlers: Presentie, Interactie, Levenscoaching, Luisteren, Actie en Rust.
methodiek: samenhangende set methoden, of een overkoepelende methode die diverse submethoden omvat. methodologie: hulpwetenschap die de manieren bestudeert waarop problemen moeten worden opgelost; leer van de te volgen methoden; de theorie en principes achter de methode of methodiek.
Wat werkt? Een onderzoek naar de effectiviteit en de praktische bruikbaarheid van methoden in de vrouwenopvang, maatschappelijke opvang en opvang voor zwerfjongeren. MoviSiE verzamelt, ontwikkelt en verspreidt kennis en adviseert op het gebied van welzijn, zorg en sociale veiligheid.
Met de methode Meer Mens van Prisma kan de begeleiding van mensen met een ernstige verstandelijke beperking beter worden afgestemd op hun eigen wensen. Bij studenten slaat deze methode zo sterk aan dat het Koning Willem I College haar opnam in het studieprogramma.
Ontdekkend Kijken is een unieke vorm van videoanalyse. Het is het basisinstrument van de Methode Heijkoop. Het instrument helpt de begeleider betekenisvol en onbevooroordeeld naar de cliënt te kijken en maakt hen op een indringende manier bewust van de unieke lichaamstaal van de cliënt.
In de praktijk wordt Triple-C vaak toegepast bij mensen die een verstandelijke beperking hebben, maar ook in de psychiatrie en jeugdzorg wordt het steeds vaker toegepast. Triple-C is een behandel- en begeleidingsmodel met een visie op menswaardigheid; we willen dat mensen het gewone leven ervaren.
Iemand wordt bijvoorbeeld heel onrustig of zelfs agressief, naar anderen of naar zichzelf.Of iemand trekt zich terug in zijn kamer en wil niet meer meedoen aan de dagelijkse activiteiten. Dit is meestal een signaal dat er iets niet klopt. Bijvoorbeeld omdat diegene iets niet leuk vindt of verdrietig is.
HouVast is een ambulant zorgaanbod voor ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) die opvoed- en opgroeiproblemen hebben of dreigen te krijgen. Het doel is dat de ouders in staat zijn om hun kinderen veilig en 'goed genoeg' op te voeden.
LVG is de afkorting van licht verstandelijk gehandicapt. Deze mensen hebben een lichte verstandelijke beperking met een IQ variërend van 50 tot 85. Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) denken minder snel dan leeftijdsgenoten die normaal begaafd zijn.Ze hebben een IQ-score tussen de 50 en 70.