Afrika, Antarctica, Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika zijn de werelddelen.
Geologen stellen dat de landmassa onder Nieuw-Zeeland moet worden beschouwd als het achtste continent op aarde. Nieuw-Zeeland maakt deel uit van een aardplaat die in totaal vijf miljoen vierkante kilometer beslaat en Zeelandia wordt genoemd.
Het 'nieuwe' continent heet Zealandia en bevat onder andere Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië. Eurazië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Antarctica en Australië.
Uitleg. Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat zijn de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hebben bij de VN, en Kosovo.
Hierbij wordt alleen gelet op land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.
Afrika, Antarctica, Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika zijn de werelddelen.
Ze leren nu topografie met een eerlijkere wereldkaart die wél in verhouding is. Op deze zogeheten Peters-wereldkaart zijn Europa en de Verenigde Staten kleiner en Zuid-Amerika en Afrika groter en langer (zie kaart hierboven). Het lijkt net of de kaart is uitgerekt.
Oceanië (ook wel Australazië) is een werelddeel dat bestaat uit het continent Australië en een groot aantal eilanden tussen de Grote of Stille Oceaan en Indische Oceaan. Naast Australië worden Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland hier toe gerekend.
Een werelddeel is inclusief alle eilanden en een continent is een aaneengesloten landmassa zonder eilanden. Tot een continent behoort bovendien naast de landmassa ook het continentale plat. Dit wordt meestal niet tot het werelddeel gerekend.
Rusland, 17.098.242 km2
Het grootste land ter wereld is… Rusland! Dit land is bijna 2 keer zo groot als Canada en ruim 400 (!) keer groter dan Nederland.
Erkende landen door Verenigde Naties
Als je alle wereldwijd geaccepteerde- en door de Verenigde Naties 'erkende' landen bij elkaar optelt, kom je uit op 195 landen.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
Vanuit Homo heidelbergensis ontwikkelde zich in Europa de neanderthaler. Schedels en zelfs hele geraamtes hiervan werden in heel Europa ontdekt. Hij maakte hier twee ijstijden door, waarna de anatomisch moderne mens Europa rond 45.000 BP zou bereiken. Deze eerste moderne Europeanen zijn binnengekomen vanuit West-Azië.
Azië is het grootste werelddeel. Europa hangt vast aan Azië. Toch is Europa een apart werelddeel. Ook Noord- en Zuid-Amerika hangen aan elkaar vast.
Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde. Antarctica is deels geclaimd door de volgende landen: Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen bezitten allemaal delen van Antarctica.
Het kleinste land ter wereld is eigenlijk een stad: Vaticaanstad. Het land ligt eigenlijk midden in Rome in Italië, maar is toch helemaal zelfstandig. Ze hebben bijvoorbeeld ook eigen euromunten. Pas sinds 1929 is Vaticaanstad een land.
Het een oppervlakte van 17.098.242 km2. Dat is 11% van al het land op aarde!