Volgens een onderzoek van Paul Bernard Diederich van the University of Chicago Press, bestaat het Latijn uit ongeveer 194,387 woorden, exclusief eigennamen.
Latijnse woorden in het Nederlands
kaas: caseum. kasteel: castellum (= fort) straat: via strata (=geplaveide weg) kamer: camera.
De Latijnse taal zal je in het dagelijks leven niet zo veel gebruiken, maar het is een goede basis om andere Romaanse talen makkelijk te leren. Talen als Spaans, Frans, Italiaans en Roemeens zijn allemaal vele malen makkelijker te leren als je de Latijnse taal begrijpt.
Latijn was vooral de omgangstaal in Spanje, Gallië, Italia, Britannia en Africa. Latijn was de taal van de overheid en literatuur. Het werd geleidelijk aan de voertaal in het westelijke deel van dit rijk, terwijl het Koinè-Grieks dat in het oostelijke deel was en bleef.
Leenwoorden. Bij leenwoorden worden soms meervoudsuitgangen gebruikt uit de taal waaraan de woorden ontleend zijn, dikwijls naast Nederlandse uitgangen. In het merendeel van de gevallen gaat het om Latijnse woorden, of Griekse woorden die via het Latijn tot ons zijn gekomen.
Grieks en Latijn geven inzicht.
Door geen andere taal dan Latijn en Grieks leer je beter te begrijpen hoe een taal in elkaar zit. De regels van die twee oude talen zijn ingewikkeld, maar duidelijk. Als je die leert en begrijpt en leert toe te passen, worden andere talen makkelijker. Verder, de klassieke teksten.
Eigenlijk zijn ze allebei niet uitgestorven, alleen veranderd. Dat is normaal, want talen veranderen in de loop van de eeuwen altijd. In dat veranderingsproces heeft het Latijn nieuwe namen gekregen, maar het Grieks niet. Het Nieuwgrieks lijkt ook nog wel op het klassieke Grieks, maar de verschillen zijn groot.
Je kunt jezelf Latijn leren zonder de hulp van een leraar, als je er maar je best voor doet. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste leerboek vinden, leren van de oefeningen, en het schrijven en lezen in het Latijn oefenen, zo veel als je kunt.
Afgezien van diakritische tekens bestaan de meeste Latijnse alfabetten uit de volgende 26 letters. De Nederlandse namen van de letters zijn, op een enkele uitzondering na, niets anders dan de letters zelf.
Het grootste misverstand dat er bestaat, is dat Latijn makkelijker zou zijn. Dat klopt niet: Grieks en Latijn zijn anders, maar gelijkwaardig. Doordat het Grieks lidwoorden gebruikt is deze taal vaak wel wat makkelijker te volgen. Op het CE scoren onze leerlingen voor Grieks ongeveer 0.8 punt hoger.
Wat na Latijn - wetenschappen? Met Latijn kan je later nog alle richtingen uit in het hoger onderwijs. Uit cijfers van het VVKSO blijkt trouwens dat studenten die tijdens hun middelbaar een studierichting hebben gevolgd met een klassieke taal, meer kans hebben om te slagen in het hoger onderwijs.
Bron: WikiWoordenboek. (Latijn, letterlijk 'wat niet') wat niet zo is; wat echter niet het geval is Gebruikt als becommentariërend tussenwerpsel na een gedane constatering, vaak aan het eind v... advocatuur: Latijn: hetgeen niet het geval is.
Cui bono (letterlijk: "Voor wie is het ten goede") is Latijn voor "Wie heeft er baat bij".
Quid dicis? Versta je wat ik je zeg? Intellegisne quod tibi dicam?
De letter C is de derde letter in het moderne Latijnse alfabet. Oorspronkelijk gebruikten de Romeinen de letter C voor zowel /k/ als /g/. Later voegden ze een horizontaal streepje toe en ontstond de letter G.
De lettercombinatie ea kan in het Engels op verschillende manieren worden uitgesproken. Meestal klinkt ze als 'ie', bijvoorbeeld in leave, seat en heater. Het kan ook een 'ee' zijn, zoals in great en steak, en in een aantal gevallen een 'è', zoals in dead, sweat en sweater.
De klanken ou en eu worden uitgesproken als 'oe' en 'eu'. Luister naar en herhaal het voorbeeld. Tous mes vœux !
Door de kennis van de Latijnse spraakkunst krijg je meer inzicht in de manier waarop een taal is opgebouwd. Die kennis en vaardigheden kun je ook gebruiken bij het leren van andere talen. Het lezen van Latijnse teksten vraagt van jou een grote nauwkeurigheid, die nuttig is in andere vakken.
Een dode taal is een taal die door niemand meer wordt gezien als zijn of haar moedertaal. De term 'uitgestorven taal' wordt ook vaak gebruikt, maar dat is eigenlijk net iets anders.
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.
Bij Latijn leer je veel van de zeer grote Romeinse geschiedenis en de talrijke grote gebeurtenissen van die tijd. Het Romeinse volk heeft zich namelijk in een korte tijd ontwikkeld tot een welvarende samenleving en ontwikkelde ver voor het tijdperk van Christus goedwerkende macht- en rechtssystemen.