Afrika, Antarctica, Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika zijn de werelddelen. Afrika, Antarctica, Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika zijn de werelddelen.
De 7 continenten / werelddelen van de wereld
Hoewel wetenschappers en deskundigen er wereldwijd het er maar niet eens kunnen worden over de hoeveel continenten / werelddelen die onze wereld telt, gaan we voor het gemak toch maar uit van 7.
Een werelddeel is inclusief alle eilanden en een continent is een aaneengesloten landmassa zonder eilanden. Tot een continent behoort bovendien naast de landmassa ook het continentale plat. Dit wordt meestal niet tot het werelddeel gerekend.
Azië is het grootste werelddeel. Europa hangt vast aan Azië. Toch is Europa een apart werelddeel. Ook Noord- en Zuid-Amerika hangen aan elkaar vast.
Australië & Oceanië is qua oppervlakte met 8.600.000 km2 het kleinste van de 7 continenten.
Uitleg. Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat zijn de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hebben bij de VN, en Kosovo.
Ze leren nu topografie met een eerlijkere wereldkaart die wél in verhouding is. Op deze zogeheten Peters-wereldkaart zijn Europa en de Verenigde Staten kleiner en Zuid-Amerika en Afrika groter en langer (zie kaart hierboven). Het lijkt net of de kaart is uitgerekt.
Eiland, schiereiland en werelddeel
Een landmassa die te klein is om een continent te worden genoemd, is een eiland. Over het algemeen wordt Groenland beschouwd als het grootste eiland en Australië (vier keer zo groot) als het kleinste continent. Deze keus is tamelijk arbitrair.
Het continentaal plat is de benaming voor de bodem van een zee tot een diepte van 200 meter. Een kuststaat heeft op zijn continentaal plat tot een afstand van 200 zeemijl uit de kust soevereine rechten op het gebied van bijvoorbeeld olie-, gas- en delfstoffenwinning.
Oceanië (ook wel Australazië) is een werelddeel dat bestaat uit het continent Australië en een groot aantal eilanden tussen de Grote of Stille Oceaan en Indische Oceaan. Naast Australië worden Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland hier toe gerekend.
Amerika is een supercontinent, dat vanaf Europa gezien aan de linkerkant ligt. Het bestaat uit de twee continenten Noord-Amerika en Zuid-Amerika.
Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde. Antarctica is deels geclaimd door de volgende landen: Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen bezitten allemaal delen van Antarctica.
In termen van oppervlakte is Europa het op één na kleinste continent van de wereld. In totaal bestrijkt Europa een gebied van 10.400.000 km², slechts een fractie groter dan het continent Australië.
Hij maakte hier twee ijstijden door, waarna de anatomisch moderne mens Europa rond 45.000 BP zou bereiken. Deze eerste moderne Europeanen zijn binnengekomen vanuit West-Azië.
- Zuid-Afrika is met een oppervlakte van 1.123.226 km2 ruim 30 maal groter dan Nederland. Het inwoneraantal is met bijna 45 miljoen inwoners bijna drie keer zo groot als dat van Nederland.
Rusland, 17.098.242 km2
Het grootste land ter wereld is… Rusland! Dit land is bijna 2 keer zo groot als Canada en ruim 400 (!)
Europees Rusland (Russisch: Европейская Россия) is het gedeelte van Rusland dat zich in het werelddeel Europa bevindt. Het is het westelijke deel van Rusland en heeft een oppervlakte van 3.960.000 km² – ongeveer 38% van het hele werelddeel.
Amerika is bijvoorbeeld vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Hij ontdekte trouwens ook het eiland Curaçao.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Een half miljoen jaar later verbleef de mens ook in zuidelijk Europa, zoals in Spanje, zuidelijk Frankrijk en Italië. Simon Parfitt en collega's claimen nu dat ze de oudste bewijzen hebben van menselijke bewoning ten noorden van 45° noorderbreedte, wat grofweg het gebied boven de Alpen is.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
In juli 2012 hadden naar schatting 1,5 miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig. Vandaag in 2022 zijn dat er meer dan 13.4 miljoen, waarvan 6.1 miljoen kinderen.