De grootste energieleveranciers in Nederland zijn Essent, Eneco en Vattenfall. Andere grote energieleveranciers zijn onder andere Budget Energie, Green Choice, Vandebron, Energiedirect, OXXIO, Delta, NLE, Engie en UnitedConsumers.
De grootste energieleveranciers van Nederland zijn: Vattenfall, Essent en Eneco.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Grootste energieleveranciers België
ENGIE Electrabel is altijd de grootste energieleverancier van België geweest. Dit is echter aan het veranderen door een sterke groei van Luminus en Eneco. Mede door de overname van Essent door Luminus in 2021 heeft deze leverancier een groot marktaandeel verkregen.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
De Vastelastenbond deed recent onderzoek naar de solvabiliteit van negentien Nederlandse energieleveranciers. Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit: Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Die laatste is dus al failliet.
De grootste energieleveranciers in Nederland zijn Essent, Eneco en Vattenfall. Andere grote energieleveranciers zijn onder andere Budget Energie, Green Choice, Vandebron, Energiedirect, OXXIO, Delta, NLE, Engie en UnitedConsumers. In 2018 waren er maar liefst 47 energiebedrijven actief op de markt.
Onze thermische centrales
In de STEG-centrales van Luminus is dit aardgas.
Ook Greenchoice behoort inmiddels tot de grotere energieleveranciers in Nederland met naar schatting zo'n 600.000 klanten. Het merk is voor 70 procent in handen van de Energie Concurrent B.V. en voor 30 procent onderdeel van Eneco.
Op 22 september 2022 heeft Essent bekend gemaakt dat de tarieven van bestaande klanten per 1 oktober 2022 worden verhoogd. Gemiddeld gaan bestaande klanten 50% meer betalen voor stroom en 30% meer voor gas. De tarieven worden dan € 0,44 per kWh stroom en € 1,99 per m3 gas.
Op jaarbasis betalen mensen met een gemiddeld verbruik bij Vattenfall 472,80 euro extra. Maar volgens Vattenfall verbruiken zijn klanten gemiddeld minder – 2.250 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas. Met dat verbruik betalen klanten 25,85 per maand meer.
Er is een grote kans dat de gasprijzen in 2023 nog hoog zullen blijven. Verbruik jij veel gas, dan kan dit leiden tot een hoge gasrekening. Je hebt zelf weinig invloed op de prijs die je betaald voor een kuub gas. Wel kun je je gasrekening laag houden door te besparen op je gasverbruik.
Bij ons betaal je voor je energie de dynamische inkoopprijs. Dat doen we om energie zo goedkoop mogelijk voor je te maken. Je koopt energie in op de groothandelsmarkt voor dezelfde prijs als de grote energieleveranciers. We maken daar geen marge op.
Pure Energie is door overstappers en Gaslicht.com in 2021 uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland. Een jaar lang bood Pure Energie overstappers de beste prijs/kwaliteitsverhouding.
Kiezen tussen Eneco en Engie
Oxxio is onderdeel van Eneco en daarnaast bezit Eneco 30% van de aandelen van Greenchoice. ENGIE bouwt in 70 landen aan een duurzame wereld, waarbij 100 miljoen mensen dagelijks van groene stroom worden voorzien. Engie is sinds 2015 de nieuwe naam van het multinationale concern GDF/Suez.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
België koopt nauwelijks gas uit Rusland, of toch? Eerst het goede nieuws: volgens statistieken voert ons land slechts voor 4 tot 6 procent van zijn aardgas in uit Rusland.
Luminus krijgt een score van vier sterren op vijf volgens de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten per 5.000 huishoudelijke afnemers.
De tien bedrijven waar het volgens de consumentenbond (pdf) om gaat zijn: Fenor, Allure Energie, Energie van Ons, DGB Energie, Huismerk Energie, Naked Energy, Vrij op naam, ServiceHouse, OM Nieuwe energie en Vandebron.
Mega verhoogt al sinds het najaar van 2021 systematisch de voorschotfacturen van klanten. De leverancier deed dat aanvankelijk eenzijdig. Klanten moesten uitdrukkelijk aangeven dat ze niet akkoord waren of hun voorschotbedrag werd zomaar aangepast. Intussen is de leverancier iets minder agressief.
De laatste groep energieleveranciers bevindt zich niet in de gevarenzone en bestaat uit De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall. Deze leveranciers hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit. Er zijn ook leveranciers die een uitstekende solvabiliteit hebben.
Engie krijgt een score van vijf sterren op vijf volgens de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten per 5.000 huishoudelijke afnemers.