In deze cursus verkennen we de betekenis van de zogenaamde 'zeven deugden' (matigheid, moed, verstandigheid, rechtvaardigheid, geloof, hoop en liefde) en 'zeven hoofdzonden' (jaloezie, hoogmoed, onmatigheid, hebzucht, wellust, woede, luiheid), zoals die in de klassieke Oudheid en in de christelijke traditie zijn ...
In onze traditie worden geloof, hoop en liefde de 'goddelijke of theologale deugden' genoemd. Anders dan bijvoorbeeld de rechtvaardigheid of de matigheid zijn het inderdaad deugden die gericht zijn op God.
Bij menselijke deugden kunnen wij denken aan: goedheid, hulpvaardigheid, eerlijkheid, vriendelijkheid, zachtheid, doorzettingsvermogen, terughoudendheid, wijsheid, inzicht. Een bijzondere groep van de menselijke deugden zijn de kardinale deugden: voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte en matigheid.
De vier kardinale deugden zijn moed, gematigdheid, verstandigheid en rechtvaardigheid.
Het is Prudentia, personificatie van prudentie, de moeder van alle deugden en een van de vier kardinale deugden die al in de oudheid werden geroemd. Prudentia is een actieve deugd. Er zit omzichtigheid en wijsheid in besloten, maar heeft ook met timing te maken, met inschatting van situaties en oordeelsvermogen.
Als je bijvoorbeeld te weinig eerlijkheid heb, dan ben je een leugenaar, maar als je teveel eerlijkheid bent, dan ben je te direct of bot. Volgens Aristoteles zijn er vier centrale deugden, deze worden ook wel de kardinale deugden genoemd. Dit zijn: verstandigheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed.
Wat vinden we in de 21ste eeuw nog zondig? De zeven zonden zijn al eeuwen oud, maar nog altijd hebben ze geen goede naam: ijdelheid, luiheid, hebzucht, wellust, jaloezie, gulzigheid en woede.
43. Superbia, de Latijnse benaming voor hoogmoed of ijdelheid. Het wordt beschouwd als de ergste van de zeven zonden en eveneens de eerste: alle andere zonden komen uit superbia voort. Met superbia wordt het verlangen om belangrijker of aantrekkelijker te zijn bedoeld, of een liefde voor zichzelf.
Er is echter één zonde waarvoor geen vergeving bestaat: de lastering van de heilige Geest (zie Mc. 12,31).
De zeven ondeugden zijn hoogmoed, afgunst, toorn, luiheid, gierigheid, gulzigheid en onkuisheid. Ze hebben als attribuut respectievelijk de pauw met spiegel of de leeuw, de sperwer, de haan, de uil, de geldbuidel, de kiekendief en de bok. Ze worden in katholieke kerken de zeven hoofdzonden genoemd.
Volgens Aristoteles zijn er vier bijzondere deugden, genaamd kardinale deugden: moed, gematigdheid/zelfbeheersing, verstandigheid/wijsheid en rechtvaardigheid.
Een verschil is echter dat deugden stabiele karaktereigenschappen zijn die aanzetten tot moreel handelen, terwijl dat bij waarden niet het geval hoeft te zijn. Ten tweede hebben deugden ook wat gemeen met normen: beide leiden ze tot concreet gedrag.
iets dat goed is in zedelijk opzicht. goede eigenschap vb: vriendelijkheid is zijn grootste deugd het doet me deugd [ik vind het fijn] lieve deugd!
Naast de zeven hoofdzonden die een rol spelen in de katholieke traditie is er ook een lijst opgesteld van de zeven deugden, bestaande uit de vier kardinale deugden en de later toegevoegde drie goddelijke of theologale deugden. Deze zijn: Prudentia (Voorzichtigheid - verstandigheid - wijsheid)
braafheid, goedheid, rechtschapenheid.
Eind jaren 70 van de vorige eeuw beschreven de Amerikaanse bio-ethici Tom Beachamp en James Childress de 4 ethische principes die leidend zouden moeten zijn voor ons medisch handelen in de individuele patiëntenzorg. Deze principes zijn: (a) respect voor autonomie; (b) weldoen; (c) niet schaden; en (d) rechtvaardigheid.
Met normen overtuig je jezelf, met waarden overtuig je een ander.De deugden zijn geschikt om een persoon te waarderen, maar geven vaak geen concrete aanwijzingen voor gedrag. Met deugden beoordelen we de persoon, maar niet het gedrag. Voorbeeld: de deugd inzet bij studenten.
Deugdenethiek gebaseerd op filosofen
Aristoteles (384-322 v. Chr.) wijdde in zijn belangrijkste werk op dit gebied, de Ethica Nicomachea, uitgebreid aandacht aan het karakter van de mens en zijn deugden dan wel ondeugden (Aristoteles, 2009).
Wat is Deugdenyoga? Bij deze yogavorm staat in iedere les een innerlijke kracht – een deugd – centraal bijvoorbeeld moed, vertrouwen, openheid, vreugde of creativiteit. Met de Deugdenyoga, worden de diepere betekenissen van een deugd geïntegreerd in houdingen, meditaties en affirmaties.
De zeven zonden en de zeven deugden: ze zijn anno 2021 nog altijd aanwezig. De menselijke zonden, waarvoor Jezus gisteren 1.988 jaar geleden stierf, zijn onuitroeibaar. Sinds de Middeleeuwen worden naast Zeven Hoofdzonden óók Zeven Deugden onderscheiden. In de wereld van 2021 geven ze alle veertien nog acte de présence ...
De volkomen deugd is rechtvaardigheid. Als de heersende groep rechtvaardig is, zal de staatsvorm ook goed zijn. De stadstaat is nodig om het deugdzame leven en daarmee geluk mogelijk te maken, omdat het op hoger niveau goed handelen tijd kost.