Wandel kortere afstanden en minder vaak. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam goed uitgerust is en je met volle motivatie aan de start staat. Drink tijdens het wandelen regelmatig hoeveelheden van circa 150 a 200 ml en zorg ervoor dat dit niet alleen water is.
Heb je zin om voor meerdere dagen de natuur in te trekken? Wandelen laat je toe om op een natuurlijk tempo een streek of land te ontdekken. De kunst is om je niet vast te pinnen op je einddoel: het bereik van de hut of een bergtop, maar te genieten van elk moment ernaartoe.
Wat wél kan zijn duurtrainingen die je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren. Denk hierbij aan hardlopen in een rustig tempo (minimaal een half uur), wielrennen (minimaal één uur) of wandelen (minimaal twee uur). Ook kun je in de sportschool voor een langere tijd op de loopband of de crosstrainer gaan bewegen.
Met een wandeling verbrand je al flink wat calorieën, maar dat worden er meer zodra je een helling op loopt. Daarnaast train je hierdoor meer spieren, zoals je bilspieren, maar ook je buikspieren!
Wandelen met een trainingschema
Begin met een voorbereidingsperiode. Start bijvoorbeeld met een relatief korte wandeltocht van 5 – 7,5 kilometer. Als dat goed gaat, kun je de afstand opbouwen. Loop wel eerst een aantal keer dezelfde afstand voordat je deze vergroot.
Hiking is zwaar en je moet best stevig afzien. Maar het is zo de moeite waard! Juist het een zijn met de natuur en de elementen, de zwaartekracht, de wind en soms ook de regen. Even afzien en je grenzen verleggen; niet alleen fysiek, maar ook psychisch (je kan meer dan je denkt!).
Ga je beginnen met wandelen dan is het belangrijk dat je langzaam opbouwt. Probeer niet in één keer 10 kilometer te wandelen maar start met een paar keer per week een half uur. Bouw dit rustig op door er wekelijks een kwartier aan toe te voegen, zodat je goed aan blijft voelen wat je lichaam aan kan.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Trekking is een langere en uitdagendere optie van hiking. Het verschil zit hem in het aantal dagen dat je wandelend. Trekking is dus een meerdaagse hike! Dit betekend dat je hier voor goed voorbereid moet zijn, de tent mee moet en voldoende eten en drinken voor meerdere dagen.
Hoelang doe je over 25 kilometer wandelen? Als je gemiddeld 6,25 km per uur kunt lopen, dat wil zeggen ongeveer één km in 10 minuten, kun je 25 km in 4 uur lopen.
Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
Normaal is 10 kilometer per uur, dus 1 uur over 10 kilometer. Snel is 12 kilometer per uur, dus 50 minuten over 10 kilometer. Supersnel is 15 kilometer per uur, dus 40 minuten over 10 kilometer. Super super snel is 20 kilometer per uur, dus 30 minuten over 10 kilometer.
Goed lopen begint bij het neerzetten en afwikkelen van uw voeten. Zet uw voet goed recht naar voren. Wikkel de voet af van de hiel, buitenkant voet naar de grote teen. Met de grote teen zet u zich weer af naar voren.
De vuistregel geeft een minimumtijd zonder rekening te houden met de omstandigheden (bijv. route zoeken), pauzes of het terrein. Ben je een fitte en geoefende bergwandelaar, dan kan een stuk sneller zijn. Je kunt dan ook rekenen met 400 of 500 hoogtemeters per uur.
Tredzekerheid is kort gezegd dat je goed weet waar je je voeten neerzet én dat je stevig staat. Of simpel gezegd, lopen zonder dat je wankelt. Een van de vereisten daarbij is een goed evenwichtsgevoel.
“Walking”doe je in een stedelijke omgeving op wegen en verharde paden. “Hiken” daarentegen vindt plaats in de ongerepte natuur, het bos en de bergen. Wanneer je gaat hiken wandel je over trails, ongebaande paden. En eigenlijk horen er ook 'hoogtemeters' bij hiking.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Als je aan je conditie wil werken en fitter wil worden moet je denken aan een tempo van zes tot zeven kilometer per uur. Je kunt hierbij de duur en de frequentie van de wandelingen steeds verder opvoeren.