Eerste graad(adoptie)ouders van uw partner;(adoptie)kinderen van uw partner;partner van uw (adoptie)kinderen (schoonzoon of schoondochter).
De graad van bloedverwantschap wordt bepaald door het aantal geboorten dat tussen de verwanten zit, te tellen. Dus een ouder en een kind zijn eerstegraads verwanten (een geboorte tussen de ouder en het kind).
Bloedverwantschap is de relatie tussen 2 personen van wie de 1 van de ander afstamt. Bijvoorbeeld ouder en zoon. Dit heet ook wel rechte lijn. Of 2 personen die niet van elkaar afstammen maar wel een gemeenschappelijke voorouder hebben.
Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers.
ouders (inclusief stiefouders en adoptieouders)schoonouders. kinderen (inclusief stiefkinderen en adoptiekinderen)schoondochters en schoonzonen.
Dit zijn: broers en zussen (inclusief stiefbroers en stiefzussen)
1e graads familie: Dit zijn de directe familieleden, namelijk de ouders, partner en kinderen van een persoon. 2e graads familie: Dit zijn de broers, zussen, grootouders, kleinkinderen en (schoon)ouders van een persoon.
Je moeder is 1e graads (in rechte lijn). Je opa is 2e graads (in rechte lijn). Je zus is 2e graads (in zijlijn): moeder (1) – zus (2). Je tante is 3e graads (in zijlijn): moeder (1) – oma (2) – tante (3).
Dit betekent dat broers en zussen bloedverwanten zijn in de tweede graad, ooms en tantes in de derde, en volle neven en nichten in de vierde graad. Kinderen van broer of zus zijn bloedverwant in de derde graad.
Bloedverwantschap is de relatie tussen 2 personen die een gemeenschappelijke voorouder hebben. Aanverwantschap is de relatie tussen u en de bloedverwanten van uw echtgenoot of geregistreerde partner. Dit gaat om: Uw (adoptie)ouder(s) of de (adoptie)ouders van uw partner.
Voor de bepaling van de graad van bloed- of aanverwantschap is de (gemeenschappelijke) voorouder van belang. Het aantal tussenliggende geboortes bepaalt de graad van bloedverwantschap in de rechte lijn (ouder - kind, 1e graad verwantschap; grootouder - kleinkind, 2e graad verwantschap).
Eerstegraads familieleden: partner*, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en zonen. Tweedegraads familieleden: broers en zussen, kleinkinderen, grootouders, schoonzussen en zwagers, stiefbroers- en zussen.
Zoals ouder en kind elkaars eerstegraads bloedverwanten zijn, zo zijn stiefouder en stiefkind elkaars eerstegraads aanverwanten. Bloed- en aanverwantschap zijn begrippen die in het familierecht, het erfrecht en de Successiewet een belangrijke rol spelen.
Bloedverwanten tot de eerste graad zijn: vader, moeder en kinderen. Bloedverwanten tot de tweede graad zijn: grootouders, kleinkinderen, broers en zussen. Bloedverwanten tot de derde graad zijn: overgrootouders en achterkleinkinderen, tantes en nonkels, neven en nichten (= kinderen van broers of zussen).
De 1e graad bestaat uit 2 leerjaren: het 1e leerjaar en het 2e leerjaar. In het 1e leerjaar heb je een 1e leerjaar A (1A) en een 1e leerjaar B (1B). Je start automatisch in 1A als je je getuigschrift basisonderwijs hebt behaald. Je start automatisch in 1B als je dit getuigschrift niet hebt behaald.
1ste graad: vader / moeder, zoon / dochter, ten volle adoptant / ten volle geadopteerde. 2de graad: grootvader / grootmoeder, kleinzoon / kleindochter, broer / zus. 3de graad: overgrootvader / overgrootmoeder, achterkleinzoon / achterkleindochter, oom / tante, neef / nicht.
Aanverwanten zijn familieleden waar geen bloedband mee is, die aangetrouwd zijn. Dus bijvoorbeeld schoonouders, zwagers, schoonzussen, schoonzonen en schoondochters.
Zo is er bijvoorbeeld geen aanverwantschap tussen een persoon en de moeder van de echtgenoot van zijn zus. Evenmin is er sprake van aanverwantschap bij de combinatie van huwelijk en aanverwantschap, zoals bijvoorbeeld voor een gehuwde man de echtgenoot van zijn schoonzuster geen aanverwant zal zijn.
Verwantschap is de juridische band tussen personen waarbij de één van de ander afstamt of waarbij men een gemeenschappelijke stammoeder, stamvader of stammeemoeder heeft. In het recht onderscheid men binnen de categorie van verwantschap: De verwantschap in de rechte lijn, waarbij de ene persoon van de andere afstamt.
Neef (m.)
3de graad. Na de 2de graad volgt de 3de graad: het 5de en het 6de leerjaar. In de 3de graad gaat de modernisering van start vanaf het schooljaar 2023-2024 in het 5de leerjaar en vanaf het schooljaar 2024-2025 in het 6de leerjaar.
De kinderen van die grootouders zijn ooms (mannelijk) en tantes (vrouwelijk). Dit is derdegraads familie, omdat er drie stappen tussen zitten: kind → ouder → grootouder → oom (nonkel) of tante.
Familie als het geheel van personen met wie een bepaald persoon verbonden is door wettelijke samenwoning, huwelijk, verwantschap en aanverwantschap.
Je familie bestaat meestal uit: opa's, oma's, tantes, ooms, neven, nichten, papa, mama, broers en zussen. Bij je familie hoort ook een achternaam of familienaam, maar die is niet altijd hetzelfde. Deze volgt meestal de mannelijke lijn. Dus van opa op vader en vervolgens op de zoon.