Ambigue figuren zijn afbeeldingen of foto's die je op verschillende manieren kunt bekijken.
Vaak wordt een ambiguïteit gebruikt als stijlfiguur waarbij een tekst dan dubbelzinnigheid verkrijgt. Dit kan door het gebruik van een woord dat meerdere betekenissen kan hebben, bijvoorbeeld met een homoniem, maar ook met een zelfstandig naamwoord en een voltooid deelwoord.
Gezichtsbedrog maakt gebruik van gezichtsillusies. Dit zijn plaatjes die je ogen begoochelen door iets te laten zien wat er niet is. Het woord illusie komt uit het Latijn, waar het woord 'bedriegen' of bespotten betekent. Zolang er mensen leven, zijn er al afbeeldingen die dingen laten zien die er niet zijn.
Er zijn twee foutenbronnen: fysiologische illusies, gebaseerd op eigenschappen van het menselijk oog. Voorbeeld: een nabeeld op het netvlies, of van ver een reclamepaneel als homogeen gekleurd zien, terwijl het feitelijk gestippeld is. psychologische illusies, waarbij de hersenen de signalen verkeerd interpreteren.
Je hersenen bedriegen je
Bij het bewegen van die cirkels spelen je hersenen een belangrijke rol. Ze ervaren de naar binnen kleiner wordende cirkels als een spiraalvormige beweging. En als je je ogen naar één cirkel beweegt, laten je hersenen je de spiraalvormige beweging van de andere cirkels 'zien'.
Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een 'verkeerde' reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe en waarom deze illusies werken.
Het goede antwoord zullen we maar gelijk verklappen: dat is drie. En wel: roze, groen en oranje. En hoe zit het dan met het blauw, dat we toch écht denken te spotten? Die kleur is in feite precies hetzelfde als de groene banen.
Een optische illusie is simpel gezegd het foppen van je brein, ook wel gezichtsbedrog genoemd. Je ogen nemen iets waar wat de hersenen anders interpreteren dan dat de werkelijkheid is. De informatie die via de ogen verkregen wordt, zal in je brein namelijk maar voor 20% gebruikt worden om een beeld te vormen.
Zoals je kon zien is een volwassene acht hoofden lang. Maar als je ongeveer tien jaar oud bent, dan ben je zeven hoofden lang. En als je zes jaar oud bent, dan ben je zes keer zo lang als je eigen hoofd. Als ik mensen ga tekenen, dan kloppen de verhoudingen meestal niet.
Beide kleuren lijken namelijk totaal niet gelijk te zijn, maar blijken bij grondige kleur-analyses toch identiek. Door de directe omgeving (of context) van de kleuren ervaren we ze echter op een heel verschillende manier en lijkt de ene kleur groen te zijn en de andere kleur blauw.
Bij een illusie wordt een zintuiglijke waarneming verkeerd verwerkt door de hersenen. In het geval van een hallucinatie, bestaat de ervaring alleen in het hoofd van de getroffene, met andere woorden, er is geen externe zintuiglijke prikkel.
-optische illusies via onze ogen, onze hersenen voor de gek houden. -we altijd zoveel mogelijk zintuigen gebruiken, om goed te kunnen waarnemen. -licht dat van een spiegelend oppervlak afkaatst, een reflectie genoemd wordt. -een luchtspiegeling een reflectie is, waardoor je iets waarneemt wat daar niet echt is.
Ambigu is een Nederlands woord dat oorspronkelijk uit de Franse taal afkomstig is. Het betekent 'dubbelzinnig' en werd voor het eerst gebruikt in 1666. Als zelfstandig naamwoord wordt het geschreven als ambiguïteit.
Ambiguïteit wordt soms ook aangeduid als onzekerheid of onzekerheid-tolerantie. Het is het vermogen dubbelzinnige situaties en tegenstrijdig gedrag tolereren.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: illusie (zn) : begoocheling, chimère, drogbeeld, droom, droombeeld, fantasie, fictie, hallucinatie, hersenschim, hersenspinsel, inbeelding, spooksel, verbeelding, waan, waandenkbeeld, waanidee, waanvoorstelling, zelfbedrog, zelfbegoocheling, zinsbedrog, zinsbegoocheling.
Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen. Illusies zijn dus gebaseerd op foutieve waarnemingen van reële externe prikkels, in tegenstelling tot hallucinaties.
Optische illusie in foto's wordt ook wel aangeduid met “forced perspective”; geforceerd perspectief dus. Het betekent dat je de perspectieven gebruikt om het beeld te veranderen. Door voorwerpen en perspectieven te veranderen in de foto, krijg je onlogische beelden.
De jurk is dus echt blauw met zwart. Dit is getest door de foto te printen, uit te knippen en op een neutrale achtergrond te plakken. Ook het meisje dat de foto plaatste, geeft aan dat de jurk eigenlijk blauw is.
Het raadsel van de sneaker is echter al onthuld. De sneaker is – trommelgeroffel – roze met wit. Zo laat Nathalie zelf weten aan Metro. Haar vriendin had de schoenen gekocht en de bewuste foto naar haar moeder gestuurd.
1. De nummer één met de grootste hersenen is de potvis. Die zijn zo groot als een voetbal en wegen meer dan acht kilo! Het gehoorcentrum in het brein van een potvis is megagroot.
De anatomie van het brein is zeer complex met twee hersenhelften, vier hersenkwabben en allemaal kleinere hersengebiedjes. We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen met informatie uitwisselen. De twee hersenhelften zorgen er samen voor dat we kunnen functioneren.
Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat je ogen zien, maar waar door je hersenen totaal andere betekenis aan gegeven wordt. Je denkt dus dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk is.
Een optische illusie is een afbeelding die nogal bijzonder is. Je ziet eerst niks geks, maar als je dan iets moet doen van wat op de afbeelding staat, wordt het lastiger en grappiger.