Met de black box krijgt u inzicht in de mobiliteit van uw medewerkers: u ziet waar zijn ze geweest; hoe lang en hoe hard er is gereden en zelfs of er brandstofkosten omlaag kunnen, per rit. Het apparaatje is dus zelfs zo slim dat het voor u berekent hoe u de volgende keer kostenbesparend kunt rijden.
Wat is een Blackbox in de auto? De Blackbox in de auto registreert automatisch alle gemaakte ritten en biedt realtime inzicht in de positie van uw voertuig(en). De hardware neemt u veel werk uit handen en biedt overzicht over de gemaakte ritten en productiviteit.
Een blackbox auto kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Zo kunt u een blackbox gebruiken om objecten te traceren, maar u kunt er ook een rittenregistratie of kilometerregistratie mee bijhouden, uw wagenpark beheren (fleet management) en een urenregistratie bijhouden.
De Blackbox laat dan zien wanneer en waar de zwaailichten aan hebben gestaan. Of je kunt bijvoorbeeld een kraan van een vuilniswagen hierop aansluiten. Dan laat de Blackbox zien waar en wanneer de kraan is gebruikt en voor hoe lang.
De kosten voor de black box lopen per leverancier nogal uiteen. U kunt al een goede box aanschaffen vanaf € 90. Voor het gebruik van de gps en realtime tracking functies betaalt u een vast maandbedrag per box. Voor de exacte prijzen die passen bij uw wagenpark, vraagt u vrijblijvend een offerte op.
Ja, uw werkgever mag gps plaatsen in uw auto van de zaak. Of een ander track & trace-systeem, zoals een boordcomputer of black box. Maar dat mag alleen als uw werkgever zich houdt aan de voorwaarden uit de privacywet, de AVG.
Een black box is een klein zwart kastje dat doorgaans in bedrijfsauto's wordt geplaatst. Vooral de zakelijke auto profiteert hier dus van. Het is eigenlijk een geavanceerde auto tracker: u hoeft nooit meer achter feiten aan te lopen, want met het systeem van RouteVision, kunt u alle gegevens zelfs live inzien.
ProtoTree onthulde bijvoorbeeld de vooringenomenheid dat het model leerde om een type watervogel te onderscheiden van een zangvogel door te kijken naar de aanwezigheid van boombladeren. Door de mogelijke vooroordelen van het model te laten zien, is discriminatie door machine learning-algoritmen aangepakt.
Twee oranje dozen
We noemen het "zwarte doos", maar het apparaat is "seinrood", een rood-oranje kleur die bedoeld is om het apparaat op het oog te zien in bijvoorbeeld moeilijk begaanbaar terrein. De dubbelwandige doos is meestal gemaakt van titanium of RVS en is extreem valbestendig.
Zwarte dozen bevinden zich meestal achter in het vliegtuig, vaak in of vlak bij de staart. Deze plaatsing is gekozen zodat de gehele romp als 'kreukelzone' kan fungeren bij een eventueel ongeluk.
In welke auto's zit de zwarte doos? De EDR zit volgens de politie in alle moderne motorvoertuigen die na 2006 zijn gemaakt. In de Verenigde Staten is het sinds twee jaar verplicht om nieuwe voertuigen van een zwarte doos te voorzien.
Hij is niet zwart maar fel oranje
Het is wellicht omdat hij vaak zwart geblakerd is na een ongeluk, omdat de eerste zwarte dozen zwart waren geverfd om reflectie tegen te gaan of omdat 'black box' de algemene benaming was voor apparaten met in-en uitvoer van data met een complexe werking.
De black box is niet zwart, zoals de naam suggereert, maar oranje, een opvallende kleur om de opsporing te vergemakkelijken. Waarom het apparaat dan black box wordt genoemd, is onbekend. Soms wordt beweerd, dat de uitvinder ervan Black zou heten, maar dat is een verzinsel.
Mijn werkgever controleert e-mail en internetgebruik
U heeft recht op privacy op het werk. Zo mag u ook privé gebruik maken van e-mail en internet op het werk. Uw werkgever mag wel samen met de ondernemingsraad regels hierover maken. Hij moet zijn werknemers laten weten dat deze regels er zijn.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
Op zijn minst kunnen werkgevers uw arbeidsverleden controleren met betrekking tot functie en functieomschrijving, uw begin- en einddatum voor elke functie en uw salarisgeschiedenis op locaties waar het wettelijk is om te vragen .
Officieel heet de zwarte doos voor personenauto's de Event Data Recorder (EDR). Vanaf 6 juli 2022 moeten alle auto's die nieuw ontwikkeld en geïntroduceerd worden, verplicht zijn uitgerust met de EDR. Auto's die reeds geïntroduceerd zijn, hoeven nog geen zwarte doos te hebben.
Vanaf 6 juli 2022 zit in alle nieuwe automodellen een zwarte doos, net zoals in vliegtuigen. Die slaat gegevens op waarmee het gerecht na een ongeval kan controleren wat je net voor een aanrijding met je auto aan het doen was.
Sturen op betaalgedrag
EDR beschikt over een databank en deskresearchcapaciteit om de financiële draagkracht en betaalmoraliteit van consumenten vast te stellen. Hiermee krijgt u een gefundeerd beeld van het betaalgedrag van uw klant en kunt u kredietrisico's beter inschatten.
EDR Credit Services is niet dezelfde instantie als het BKR. EDR verzamelt informatie over kredietrisico's en controleert alleen jouw gegevens. Conform de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease, worden nieuw afgesloten contracten (na 1 februari 2018) geregistreerd bij het BKR.
Indien je met een rechtspersoon zaken wenst te doen, dan is de belangrijkste bron de Kamer van Koophandel (KvK). Daar is veel informatie te vinden waarmee je de kredietwaardigheid kunt checken. Als rechtspersoon is het namelijk verplicht een aantal financiële gegevens te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
U kunt uw gegevens inzien en controleren door in te loggen op Mijn UWV. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.
U kunt het geregistreerd inkomen zelf bekijken op Mijn Belastingdienst en op MijnOverheid. Daar ziet u ook waar uw inkomen op gebaseerd is.