Een IQ staat niet voor het leven vast en heeft meestal een geldigheidsduur van 1-2 jaar. Intelligentie kan ook binnen bepaalde marges ontwikkelen als een kind gestimuleerd wordt. Daarnaast is het goed om te weten dat er verschillende methoden voor analyse van de WISC- III bestaan.
Hoe lang is een intelligentieonderzoek geldig? De uitkomst van een onderzoek is maximaal twee jaar geldig. Bij jongere kinderen is dit zelfs korter, omdat zij in een kortere tijd een grotere ontwikkeling meemaken dan oudere kinderen of volwassenen.
Je intelligentie, uitgedrukt in IQ, verandert gedurende je leven nauwelijks. IQ-testen die op jonge leeftijd worden gedaan zijn daarom een goede voorspeller voor hoe iemand later in zijn of haar leven zal functioneren. Tenminste: dat is wat wetenschappers tot nu toe dachten.
Er zijn wel testen voor jonge kinderen. Dus als het noodzakelijk is te testen, dan is het wel mogelijk. Als er geen noodzaak is om te testen (zie boven), is het aan te raden te wachten tot het kind 7 of 8 jaar is.
Hoe lang duurt een IQ-test? Dit onderzoek duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.
Wanneer je een volledige intelligentietest wilt doen voor jezelf of bijvoorbeeld je kinderen, dan moet je er rekening mee houden dat de kosten hiervan hoog kunnen oplopen. Je kunt er rekening mee houden dat je doorgaans toch zeker een paar honderd euro kwijt bent voor deze test.
Alleen wanneer de test echt om gezondheidsredenen gedaan moet worden, kan besloten worden dat deze wel wordt vergoed door de zorgverzekering. In de andere gevallen moet je de kosten zelf betalen en dit kan gemakkelijk honderden euro's zijn.
Een intelligentie-onderzoek wordt doorgaans niet vergoed. U dient dit onderzoek zelf te bekostigen. In sommige gevallen kan de school iets in de kosten betekenen. U dient dit zelf bij de school van uw kind na te vragen.
Het gemiddelde IQ van een kind is 100. Een kind dat dus bij een intelligentietest een IQ scoort hoger dan 100, is intelligenter dan een 'gemiddeld' kind.
IQ: 250+: William James Sidis (1898-1944)
90 – 110: normaal.
Het gemiddelde IQ in Nederland is 100, volgens de zogeheten normaalverdeling. Iemand met een score van 130 of hoger geldt als hoogbegaafd. Dit geldt voor ongeveer 2,5 procent van de Nederlanders. Circa 68 procent heeft een IQ tussen de 85 en 115.
lager dan 80 LWOO of praktijkonderwijs 80 t/m 90 vmbo bbl of vmbo bbl/kbl 90 t/m 100 vmbo kbl of vmbo kbl/tl 100 t/m 105 vmbo-tl of vmbo-tl/havo 105 t/m 110 vmbo tl/havo 110 t/m 115 havo vanaf 115 havo/vwo vanaf 130 vwo (gymnasium, TTO etc.)
Aanbod. In Nederland kun je de professionele IQ test van 123test doen. Bij de achtergrondinformatie van de IQ test van 123test kun je zien wanneer deze is genormeerd, wat de theoretische basis is en hoe betrouwbaar deze is.
Een gemiddeld intelligentieniveau ligt tussen de 90 en 110. Bij een IQ tot 120 spreekt men van een bovengemiddeld intelligentieniveau en bij een IQ tot 130, spreekt men van een begaafd intelligentieniveau. Een hoogbegaafd kind heeft een IQ dat hoger is dan 130.
De afname van een IQ-test is daarom ook maar twee jaar “betrouwbaar”. Het gemeten totaal IQ is dan ook geen statisch gegeven. Aan de hand van de prestatie op verschillende onderdelen van een IQ-test wordt er een IQ-score bepaald.
De IQ test heeft een hoge betrouwbaarheid. Dit wordt uitgedrukt in een maat voor betrouwbaarheid die Cronbach's alpha wordt genoemd. Deze maat loopt van 0 tot 1. De betrouwbaarheid van de IQ test in zijn geheel bedraagt 0.88; een zeer goede score.
Het meten van de intelligentie is voor het stellen van een diagnose ADHD niet noodzakelijk, maar kan, op indicatie, wel inzicht geven of er mogelijk sprake is van overvraging of onderstimulering waarmee de ADHD-kenmerken (deels) verklaard kunnen worden.
Je kunt op basis van de uitslag op een IQ-test zien of bij ie- mand sprake is van dyslexie. Het klopt dat mensen met dyslexie op sommige taken bij een IQ-test als groep minder goed presteren.
Hoogbegaafde kinderen zijn zich bijvoorbeeld vaak al veel bewuster van relaties en verwachtingen dan hun leeftijdsgenoten. Bovendien leggen zij de lat voor zichzelf vaak hoog. En/of kunnen alles wat zij denken, voelen en weten, nog niet in woorden uitdrukken.
In principe kan iedere psycholoog, of orthopedagoog met diagnostische bevoegdheid een intelligentietest afnemen, ook bij een kind met een vermoeden van hoogbegaafdheid.
Natuurlijk zijn daarbij uitzonderingen, maar over het algemeen heeft een kind op het VWO bijvoorbeeld een gemiddeld IQ van minimaal 116. Voor een leerling op het Havo is het gemiddeld IQ minimaal 107.
De andere helft van de studenten op een mbo heeft een hoger IQ. Bij studenten op een universiteit is het gemiddelde IQ 115. Ook voor deze groep geldt dat er studenten zijn die lager scoren dan het gemiddelde.
Het gemiddelde IQ op de wereld en dus ook in nederland ligt op 100. Doorgaans wordt een IQ dat tussen de 85 en de 115 ligt gezien als een normaal of gemiddeld IQ. Een IQ dat hoger is dan 115 wordt gezien als een bovengemiddeld IQ. Bij een IQ van 130 of hoger is er sprake van hoogbegaafdheid.