De meerderheid van de blinden kan licht zien, maar de dingen in hun gezichtsveld zijn buitengewoon wazig. Grote voorwerpen en mensen kunnen zichtbaar zijn voor mensen die blind zijn, maar alles is onscherp. Op enige afstand kan een blinde kleuren zien of scherp zien.
Het komt namelijk maar weinig voor dat iemand écht blind is voor alle kleuren, en alles dus in zwart, wit en grijs ziet. Meestal bent u gedeeltelijk kleurenblind. Dan kunt u een aantal kleuren niet goed van elkaar onderscheiden. Bijvoorbeeld het verschil tussen rood en groen, of blauw en geel.
Blinden bouwen beelden op door gebruik te maken van tast en echolocatie. Hierbij maken ze gebruik van het tikken van hun stok of het klakken van hun tong, geluiden die terugkaatsen op objecten in de buurt. "Er gaat een constante stroom van beelden door de hoofden van blinden.
Blinde mensen dromen, maar vaak op een andere manier dan mensen die kunnen zien dromen. Mensen die jong blind zijn geworden of blind geboren, zijn dromen in het algemeen niet in beelden. Ze dromen vaak in tast, smaak, geur en geluid. Mensen die ouder dan 7 jaar waren toen ze blind werden dromen vaak wel in beelden.
Een zwaar slechtziende persoon heeft een gezichtsscherpte van 3/10 (drie tienden) of minder, zelfs met een bril of lenzen. Als iemand met goede ogen een stoel al op tien meter afstand ziet, dan ziet de slechtziende persoon die stoel pas op 3 meter of minder.
Ja hoor, blindheid is in de regel geen afwijking van de traanbuisjes, maar van de oogzenuw of de hersenen. Soms ook de lens. Huilen wordt gestuurd door emoties, en één van de verschijnselen daarbij is het produceren van tranen. Blinden vormen daarop geen uitzondering.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
ze vormen zich beelden d.m.v. geuren, gevoelens, prikkelingen en smaken. ze moeten zich een voorstelling maken van iets JUIST door een beeld erbij, gevormd door andere waarnemingen. anders zouden ze nooit een voorstelling van iets kunnen maken, en dus nooit iets herkennen, benoemen, begrijpen tenslotte.
De belangrijkste zintuigen zijn voor hen immers niet kijken en horen, maar voelen, proeven en ruiken. Zij zullen dus dromen over geuren, gevoelens, prikkelingen en smaken. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het visuele systeem van mensen die nooit hebben kunnen zien niet actief is tijdens dromen.
Mensen die vanaf hun geboorte of jonge leeftijd blind zijn, dromen niet in beeld en kleur. Ze kunnen zich immers geen voorstelling maken van de wereld om hen heen. Hun dromen zijn gebaseerd op andere zintuiglijke waarnemingen zoals tast, smaak, geur en geluid.
Blindheid heeft grote impact op je leven en dat van je naasten. Niet alleen praktisch maar ook psychisch. Vaak gaat blindheid gepaard met onzekerheid, jezelf niet meer zijn, vermoeidheid en je afhankelijk voelen.
Blindheid kan het gevolg zijn van een groot aantal oorzaken; de meest voorkomende oorzaken zijn Staar, Glaucoom, Maculadegeneratie en Diabetische Retinopathie. Wereldwijd zijn er tussen 300 en 400 miljoen mensen die een oogaandoening in welke vorm dan ook hebben.
Kleur en beeld voelen? Dát kan met Taktila; een kleurensysteem waarbij de visuele eigenschappen van 15 basiskleuren zijn vertaald naar voelbare texturen. Hiermee kunnen (kleuren) blinde mensen kleuren herkennen, een gevoel krijgen bij kleuren en leren over de kleurenleer.
b) De verworven kleurenzinstoornissen : door ziektes of medicaties die de oogzenuw of het centrum van het netvlies aantasten. Hier kan 1 oog aangetast zijn en eventueel kan de aandoening traag progressief zijn. Meestal zijn deze aandoeningen geen typische rood groen verwarringen.
Mensen met deze vorm van kleurenblindheid zien dus wel kleur, maar kunnen kleuren minder goed van elkaar onderscheiden. Dit komt veruit het meeste voor bij de kleuren groen en rood, men ziet dan nauwelijks verschil tussen deze twee kleuren.
Haal bij het eten steeds het mes langs de vork om te voelen of deze niet te vol is. Werk vanaf de rand van het bord naar het midden door met mes en vork enkele malen rondom het voedsel te gaan en voorkom zo dat het over de rand schuift.
Er zijn verschillende oorzaken voor aangeboren blindheid of slechtziendheid. We noemen er hier een paar. Soms gaat het om ziektes die erfelijk zijn zoals amaurosis congenita van Leber. Of die soms erfelijk zijn, zoals aangeboren staar.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Bij een score van 30% (0,3) of minder is iemand officieel slechtziend. Bij een score van minder dan 5% spreken we van blindheid. Wereldwijd vormt glaucoom (waarbij er een verhoogde oogdruk is) een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid.
AMSTERDAM – Een vrouw huilt tot de leeftijd van 78 jaar gemiddeld genomen zo'n 16 maanden van haar leven. Omgerekend is dat 12.000 uur. De redenen achter de tranen veranderen wel naarmate zij ouder wordt.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Wist jij dit? Mensen zijn de enige 'dieren' die huilen met tranen. In een mensenleven is ongeveer 70 liter traanvocht per oog nodig om de ogen voldoende vochtig te houden.