Op de grootboekrekening 'kruisposten' worden alle verrichtingen geregistreerd tussen de kas en de bankrekening van het bedrijf of tussen de ene bankrekening en een andere bankrekening van hetzelfde bedrijf.
“Kruisposten” is een grootboekrekening die wordt gebruikt om geld tussen de kas en de bank, of twee bankrekeningen onderling, uit te wisselen. Het gaat hierbij wel om rekeningen van jezelf, dus niet het overboeken van een geldbedrag naar de rekening van iemand anders.
Het gaat hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere. Ook overboekingen van de kas naar de bank of andersom worden op kruisposten geboekt. Middels een kruispost verwerk je overboekingen binnen de rubriek liquide middelen.
Wat is de betekenis van kruisposten? De grootboekrekening kruisposten wordt als tussenrekening gebruikt om interne overboekingen te doen. Overboekingen van je ene bankrekening naar je andere bankrekening worden via kruisposten geboekt. Ook overboekingen tussen kas en bank worden via de kruisposten gedaan.
Wat is een tussenrekening? Een tussenrekening is een balansrekening en wordt gebruikt voor het verschuiven van geld. Dit doe je bijvoorbeeld als je geld overmaakt van de ene naar de andere rekening. Dit geld boek je dan op een tussenrekening omdat het niet is toegestaan dit geld direct te verplaatsen.
Een boeking doen op de tussenrekening kruisposten
Je gaat als volgt te werk: Ga naar boekhouding > Balans en klik op de post 'Liquide middelen - Kas'. Kies rechts voor 'Boeking van kas'. Je boekt 100 euro van je 'kas' AF en bij kruisposten 'BIJ'.
In het zogenoemde 'memoriaal' worden incidentele boekingen gemaakt die niet kunnen worden gemaakt in een ander dagboek zoals het verkoopboek of het kasboek. Dit worden memoriaalboekingen genoemd. Het gaat dus om een journaalpost die niets te maken heeft met uitgaven, ontvangsten, inkoop of verkoop.
Wachtrekeningen worden gebruikt om bedragen te registreren die niet onmiddellijk kunnen worden toegewezen aan de juiste algemene rekening, bijvoorbeeld omdat het verantwoordingsstuk te weinig concrete informatie bevat. Ze moeten altijd worden gesaldeerd op balansdatum.
De tegenrekening is een Nederlandse betaalrekening op naam van de rekeninghouder(s). Net als bij een spaarrekening mag u met een beleggingsrekening alleen geld overmaken naar uzelf. Een tegenrekening moet dus op naam staan van de rekeninghouder(s).
Een rekening "Vraagposten" wordt ingezet om tijdelijk een mutatie op te boeken, waarvan nog niet direct duidelijk is op welke (grootboek)rekening deze mutatie betrekking heeft. Dit kan zowel door een boekhouder van een onderneming zelf als door een administratiekantoor.
Die notariskosten kan je boeken als 'oprichtingskosten'.
Een hulprekening is een rekening waarop je de toe- en afnames van het eigen vermogen boekt. Het zijn dus tijdelijke rekeningen die voor een bepaalde periode de plaats innemen van de rekening 'eigen vermogen'.
Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. Bedragen die op deze rekening worden geboekt, worden doorlopend met elkaar verrekend. U laat bijvoorbeeld een eigen rekening door de bv betalen. Dit bedrag betaalt u korte tijd later weer aan de bv terug.
De rubrieken 0, 1, 2, 3 en 7 zijn (meestal) balansrekeningen. De overige rubrieken (4, 5, 6, 8 en 9) zijn dan resultatenrekeningen, ook wel winst- verliesrekeningen (W&V) genoemd. De indeling van het rekeningschema is op vrijwillige basis in Nederland.
Interne overboekingen zijn boekingen tussen je eigen rekeningen, zoals een overboeking van de rekening courant naar je spaarrekening.
Bij veel spaarbanken maakt het niet uit als de betaalrekening die u als tegenrekening wenst bij een andere bank loopt. Er zijn echter banken waarbij het een voorwaarde is dat de betaalrekening bij dezelfde bank aangehouden wordt. Heeft u die niet, dan zult u die rekening moeten openen om bij die bank te kunnen sparen.
Een tegenrekening zorgt voor extra veiligheid. Als het geld van je spaarrekening alleen naar je vaste tegenrekening overgeschreven kan worden, kunnen hackers niet zomaar jouw geld naar hun eigen rekening overmaken. Ze zullen dan zowel over je spaarrekening als over je betaalrekening moeten kunnen beschikken.
Een tegenrekening is de grootboekrekening waarop je kosten boekt.
De rubriek 490'Over te dragen kosten' omvat de gedurende het boekjaar ingeboekte ontvangen facturen of aanrekeningen inzake diensten en prestaties of subsidies die hetzij geheel, hetzij voor een pro rata betrekking hebben op één of meer volgende boekjaren.
Het totaal van alle nog op te stellen facturen wordt op de speciale rekening 404 'te innen opbrengsten' geboekt en wordt in rekening gebracht voor het bepalen van de omzet van dit boekjaar.
Een memoriaalboeking is een boeking die niks te maken heeft met uitgaven, met verkoop of met de ontvangst van geld. Het gaat er om dat een boeking waar je in de praktijk niks van ziet. Je kunt hierbij denken aan de hierboven genoemde afsluiting van een jaar, maar je kunt ook denken aan afschrijvingen.
Een memoriaalboeking doe je altijd op een bepaalde datum. Daarnaast voer je 2 of meer regels in met elk een debet of credit bedrag. De categorie per regel bepaalt waar je de bedragen in je boekhouding terug kunt vinden, bijvoorbeeld op de resultatenrekening of de balans.
Met grootboekrekeningen deelt u de boekhouding als het ware op in stukjes. Zo heeft u een beter overzicht over uw financiën. Een grootboekrekening heeft een uniek nummer, zodat deze eenvoudig teruggevonden kan worden. Alle grootboekrekeningen samen vormen het grootboek of grootboekrekeningschema.