Net zoals houten lepels kan je houten snijplanken en borrelplanken beter niet in de vaatwasser doen. Door het hete water en de hete lucht kunnen de planken vervormen of zelfs barsten. Door de planken zelf even met de hand te wassen, heb je nog lang plezier van je houten snijplanken en borrelplanken.
Hout kan niet goed tegen te veel en te heet water. Hierdoor gaat het hout werken en kromtrekken. Wanneer je hout in een vaatwasser wast, droogt het uit en kan het zelfs scheuren. In deze scheuren kunnen voedselresten trekken en je begrijpt: dat is niet erg hygiënisch.
Natuurlijke reiniging
Knijp een halve citroen uit boven je droge snijplank. Bestrooi de plank met zout en laat 15 minuten trekken. 'Scrub' de plank hierna met de andere helft van de citroen en spoel af. De plank is nu ontdaan van bacteriën, geur en kleur.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Bamboe snijplanken kunnen niet in de vaatwasser. De snijplanken van bamboe ook niet lang in water laten liggen. Bamboe blijft het mooiste als je ze goed laat drogen na het afwassen en af en toe insmeert met een olie.
Hout is beter dan plastic
Uit onderzoek blijkt dat houten snijplanken eigenlijk net zo veilig - zo niet veiliger - zijn dan snijplanken uit plastic. Ook al is hout moeilijker schoon te maken en kan het niet in de vaatwasser, hout is van nature antimicrobieel.
Belangrijk: Bewaar of droog je snijplank niet in de zon of vlakbij een warmtebron zoals een radiator of fornuis. Door de warmte kan het hout gaan werken, waardoor je plank scheurt of krom trekt.
Items die je veilig in de vaatwasser kunt plaatsen
Glazen: De meeste glazen zoals, longdrinkglazen, borrelglazen, likeurglazen, wijnglazen en bierglazen kunnen in de vaatwasser. De enige voorwaarde is dat het glas niet heel dun is of heel breekbaar is zoals kristallen glazen.
Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D. Dat is de helft meer!
Messen in de vaatwasser, vaatwas tips. Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen. Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden.
Antibacteriële werking
Er wordt wel eens gezegd dat houten snijplanken niet hygiënisch zouden zijn. Dit is in werkelijkheid niet waar. Wanneer je namelijk snijdt en er ontstaan groeven in de plank, dan komen daar bacteriën in.
Vlekken of onfrisse geurtjes
Dan kun je de snijplank reinigen. Dit doe je weer met keukenpapier, zeezout en witte azijn of een citroen. Smeer eerst de citroen of azijn in met het keukenpapier, strooi er een laagje zout overheen en laat dit even intrekken voordat je het afspoelt met water.
Baking soda
Zo ook voor een snijplank. Scrub je snijplank af en toe met een theelepel baking soda. Dit zorgt ervoor dat je snijplank veel langer mooi blijft en dit verwijdert ook de meest kleine, hardnekkige vuiltjes. Spoel de plank daarna wel goed af met heet water.
Keramische pannen of pannen met een antiaanbaklaag
Net als de gietijzeren pannen kun je deze pannen ook beter niet in de vaatwasser doen. De afwasmiddelen kunnen de coating in de pan beschadigen. Dus om verbrand eten te voorkomen, kun je het best de pannen met de hand afwassen.
Hout absorbeerde het vocht met daarin de bacteriën snel en niet lang daarna waren de bacteriën zelfs al niet meer terug te vinden. Volgens dit microbiologisch onderzoek zijn houten planken dus niet minder hygiënisch dan plastic snijplanken — integendeel zelfs.
Sommige mensen beweren dat je kookpannen gewoon in de vaatwasser kunt zetten. Dat kan inderdaad, maar op den duur gaan ze slijten. Het agressieve schoonmaakmiddel in vaatwastabletten in combinatie met heet water zorgen ervoor dat het materiaal van de pannen uitdroogt en mat wordt.
Een afwasmachine verbruikt gemiddeld 0,8 tot 1,1 kWh per wasbeurt.
Verwarming en airconditioning systemen
In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer.
Een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de €0,15 en €0,25. De kosten kunnen uiteenlopen en zijn erg afhankelijk van het energielabel. Vooral nieuwe vaatwassers zijn een stuk zuiniger dan oudere modellen.
Je zet de deur het beste 15-30 minuten na afloop van het programma open. Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen.
Kan ik mijn gietijzeren pan in de vaatwasser doen? Nee, gietijzeren pannen mogen nooit in de vaatwasser worden gedaan. Dit kan de anti-aanbaklaag beschadigen en de pan kan gaan roesten.
Simpele scheikunde
Nee, de aluminiumfolie en het vaatwastablet zorgen samen voor een chemische reactie, waardoor de aanslag verdwijnt en je bestek weer helemaal gaat glimmen. De reactie is bijna hetzelfde als de techniek van het oppoetsen van zilver.
Bamboe, hout, veilig plastic of kurk, allemaal zijn ze een goede keus, dus welke te kiezen? Als je je snijplank perse heet wilt kunnen afwassen en in de vaatwasser wilt doen, is gerecycled, veilig plastic de juiste keuze. Wil je een natuurlijk materiaal, kun je kiezen tussen hout, kurk of bamboe.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
De meest hygiënische snijplanken, zijn de kunststof snijplanken. Maar waarom is dit eigenlijk? De kunststof snijplaten zorgen voor overzicht door de losse snijplaten, zijn los na te bestellen, eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en is ook nog een stuk steviger waardoor de snijplaat niet kan verschuiven.