Groeiperiode: Na 10 weken kan munt geoogst worden. In de winter kan dit langer duren als de plant te weinig licht krijgt. Plantafstand: 12 centimeter Munt is een plant dat van ruimte houdt door de groei via de wortels. Op een gegeven moment is de pot die je eerder gebruikt hebt te klein.
Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen. De wortels van munt kunnen over randen en zelfs over en onder tegelpaden kruipen om aan de andere kant van de tegel weer verder te groeien.
Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Op koele plekken blijft munt in een pot ongeveer 6 weken goed. Let hierbij goed op of de blaadjes er nog groen, stevig en fris uitzien. Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt.
Uitzaaien. Wil je vroeg genieten van je eigen munt? Dan kun je het beste binnen kweken, bijvoorbeeld in een pot in de keuken of achter het glas op de vensterbank. Verspreid enkele zaadjes over de potgrond en schep er een laag aarde overheen.
In volle grond heeft munt niet al te veel water nodig. Houdt 'm wel in de gaten in drogere periodes. Zorg dan dat je in de vroege ochtend of avond in een keer veel water geeft. Tuinier je in potten, zorg dan dat je de aarde licht-vochtig houdt.
Munt is ook heel goed in potten te kweken. Kies een ruime pot die je vult met goede potgrond gemengd met compost en zet hem in de zon of halfschaduw. Laat niet uitdrogen en begiet geregeld met vloeibare mest. Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.
Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae.
Snoei de munt na de bloei terug tot net boven de grond en geef de plant wat voeding om ervoor te zorgen dat hij nog een goede herfstoogst heeft. Vermeerder de planten in de herfst door ze te scheuren. Schep de plant uit de grond en hak hem met een spade in stukken.
Bemesten is niet nodig, munt groeit toch wel. Planten in pot moet je regelmatig water geven, op warme dagen mag dat gerust elke dag. Van april tot begin oktober kun je blaadjes van je plant oogsten. Hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe scheuten de plant maakt (eigenlijk is het plukken een vorm van snoeien).
De witte munt is een ondiepgewortelde plant. Het wortelt zich ongeveer 15 cm diep en 30 cm horizontaal.
Het is een vaste plant en de zaden kunnen in een pot of in de grond worden gezaaid. Zodra dit hardnekkige kruid een plekje heeft gevonden in je tuin, kun je heel eenvoudig de planten verspreiden. Je neemt eenvoudigweg stekken en verplant ze zodra de wortels goed zijn gevormd.
Er zijn namelijk ook licht giftige muntsoorten. Eén hiervan is hertsmunt. Deze soort is herkenbaar aan de extreem lange bladeren en een hele sterke muntsmaak. De andere is polei munt.
Maak zelf muntsiroop
Spoel de muntblaadjes. Breng het water met de kristalsuiker en de muntblaadjes aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Neem de siroop van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zeef de siroop en breng hem opnieuw aan de kook.
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Voor verse muntthee worden vaak bladeren van de kruizemunt (Mentha spicata) gebruikt. Van deze soort bestaan verschillende subsoorten zoals groene Marrokaanse munt (Mentha spicata Marrakech) en zwarte pepermunt (Mentha piperita Nigra). De eerstgenoemde wordt in Nederland het meest gebruikt voor muntthee.
Munt is altijd lekker, soms in gerechten, soms in desserts maar zeker ook in de thee. Als je eens een muntplant hebt gekocht is de kans groot dat je nooit meer zonder munt zit! Het is een vaste plant en volledig winterhard, die zelfs flink kan woekeren. Je kunt er van begin maart tot ver in de herfst van oogsten.
Te weinig voeding. Te zien aan: ondanks voldoende (en niet teveel) water, blijven er gele blaadjes ontstaan. Oplossing: waarschijnlijk zit er geen voeding meer in de potgrond. Je kan de potgrond regelmatig verwisselen of je kan een voeding mengsel toevoegen aan de aarde.
Marokkaanse munt is een variëteit van gewone munt, met een iets meer uitgesproken smaak. Qua teelt zijn de twee 100 % vergelijkbaar en het hangt dus gewoon van de smaak van de gebruiker af voor welke variëteit hij kiest.
Plantafstand: 12 centimeter Munt is een plant dat van ruimte houdt door de groei via de wortels. Op een gegeven moment is de pot die je eerder gebruikt hebt te klein. Munt houdt er niet van als de pot te vol zit met wortels en gaat er dan zielig uit zien (hoeveel water je de plant ook geeft).
Munt: knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan. Tijm: knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.
De bloemen van de meeste kruidenplanten kun je ook eten. Deze smaken een beetje hetzelfde als het kruid maar dan wat milder. Experimenteer eens met paarse bieslookbloemen of zachte saliebloemen. Ook de bloemen van munt, oregano, rozemarijn, koriander en komkommerkruid zijn een aanrader!