Waar kijk jij naar? Oogcontact kan een gesprek in een bepaalde richting sturen. Zo blijkt dat degene die als eerste wegkijkt kan overkomen als verlegen, nerveus of 'onderdanig'. Bij belangrijke gesprekken zoals onderhandelingen merk je daardoor wel eens dat iemand je langer aankijkt dan normaal.
Het belang van aankijken
Aankijken en wegkijken zijn essentiële elementen van lichaamstaal. Door je gesprekspartner aan te kijken en naar hem te knikken, nodig je hem uit om verder te praten over een onderwerp dat hij heeft aangesneden.
De stand van de ogen
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt.
Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Regels van flirten door oogcontact: focus op één oog
De volgende stap klinkt misschien vreemd, maar het werkt. Wanneer je oogcontact legt probeer dan slechts de focus op één oog te leggen. Hiermee wordt niet bedoelt dat je scheel moet gaan kijken, maar slechts één oog uitkiest om in te kijken.
Let op of er veel oogcontact is tussen jullie.
Als hij vaak en lang naar je kijkt, of jouw richting op kijkt, dan is hij misschien verliefd op je. Probeer goed onderscheid te maken tussen het verschil van normaal oogcontact tijdens het voeren van een gesprek, en een meer intense blik die vol verlangen zit.
Er zijn veel gevoelens die een vorm van 'blij' zijn, zoals: tevreden zijn, opgelucht zijn of vrolijk zijn. Vaak worden we blij van dingen die we met ons lichaam kunnen voelen: het zien van iets moois, het horen van goede muziek, aangeraakt worden door iemand die we aardig vinden, het proeven van lekker eten.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Aan de zijkant nek krabben
Als we ons ongemakkelijk voelen, maken we vaak een wrijvende beweging aan de zijkant van onze nek. Mensen die liegen, maken een krabbende beweging op die plek. Deze beweging duidt op een combinatie van ongemak, stress en nadenken. Als je liegt, moet je veel onthouden.
Waar kijk jij naar? Oogcontact kan een gesprek in een bepaalde richting sturen. Zo blijkt dat degene die als eerste wegkijkt kan overkomen als verlegen, nerveus of 'onderdanig'. Bij belangrijke gesprekken zoals onderhandelingen merk je daardoor wel eens dat iemand je langer aankijkt dan normaal.
Sommige mannen durven geen oogcontact te maken
Die kijken weg als je het probeert. Of hij doet een beetje verlegen. Dat gaat niet bewust. In de meeste gevallen is het het meest betrouwbaar als hij je continu aankijkt.
Je oogkleur vertelt dus heel veel over je persoonlijkheid en je karakter! Oogkleuren zijn dan ook heel bijzonder en maken een persoon uniek. Echter kunnen de karaktertrekken bij een persoon erg verschillen. Het is dan ook niet zo dat mensen met bruine ogen nooit verslaafd kunnen raken aan alcohol.
Uit onderzoek op het gebied van oogcontact maken blijkt namelijk dat wanneer mensen op een prettige manier worden aangekeken ze zich meer begrepen en veiliger voelen, zegt ook Michael Ellsberg in zijn boek The power of eye contact.
Hij heeft belangstelling indien hij een wederzijdse vriend laat weten dat hij meer van je wil weten, of hij informeert bij andere mensen wie je bent en waar je vandaan komt. Hij probeert te acteren dat hij tussen neus en lippen door informeert, maar zijn manier van vragen tonen meer dan gewone belangstelling.
Geen oogcontact maken kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de begaafde leerling met sociale problemen het maken van oogcontact als onprettig ervaart. Indien een leerling zeer gevoelig is voor visuele prikkels kan het zijn dat het aangaan van oogcontact een overprikkeling bij hem veroorzaakt.
Als een man écht verliefd op je is betekent dat vaak dat hij jou ook vertrouwt en zich dus kwetsbaar bij jou durft op te stellen. Mocht hij jou dus persoonlijke verhalen vertellen (die niemand anders weet) en is hij vaak open en eerlijk over zijn gevoelens bij jou, dan is de kans groot dat hij verliefd op je is.
Komt er na een tijdje stilte een berichtje van zijn kant? Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken of hij wel genoeg aan je denkt. Niet alleen de frequentie maar ook het tijdstip van zijn berichtjes zegt veel. Vooral wanneer hij je 's morgens vroeg en 's avonds laat spontaan een berichtje stuurt denkt hij veel aan je.
Wanneer een man serieus met je is, zorgt hij ervoor dat hij je ziet. Sowieso elke week, misschien zelfs vaker als jullie agenda's het toelaten. Zien jullie elkaar vaak langer dan twee weken niet? Dan moet je je hier wel vragen bij stellen, tenzij jullie het beiden erg druk hebben.
"Oogcontact is belangrijk bij aantrekking. Wanneer iemand op dezelfde manier naar jou kijkt maak je oxytocine aan, wat je een warm gevoel geeft." Wanneer het de goede kant opgaat kan een zwoele blik gepaard gaan met een aanraking op de arm of op het been.
Je denkt voortdurend aan die ander. Het liefst wil je altijd bij hem of haar zijn. Wanneer je bij die ander in de buurt bent: voel je vlinders in je buik, ga je blozen, trillen je knieën, ga je sneller ademen. Je voelt je alsof je de wereld aankan: je hebt heel veel energie.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Er zit een groot verschil tussen wat een man voelt en wat hij laat zien. Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken. Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst.
Onbeantwoorde liefde versus stille liefde
In het kort: de persoon op wie je verliefd bent WEET dat je verliefd bent op deze persoon, maar beantwoordt jouw verliefde gevoelens niet. Een stille liefde weet de persoon, op wie jij stiekem verliefd bent, niets af van jouw verliefde gevoelens.
Een verliefde man neemt het initiatief om samen leuke dingen te doen. Hij wil je er graag bijhebben als hij iets gaat doen. Of het nou een citytrip is of het bezoeken van een restaurantje. Een man die je leuk vindt, zal proberen om je gedachten te lezen en te bedenken waarvan hij denkt dat jij ze leuk vindt.