Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen.Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
2. Je scheten stinken vaker niet dan wel. Het overgrote deel van het gas dat je produceert, is geurloos.
De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
Stinkende winden
Laat je veel stinkende scheten? Geen nood, dat is een teken dat je gezond bent (tenzij ze een vlees-eierengeur hebben). Deze worden meestal veroorzaakt door het voedsel dat we eten. Zo bevatten broccoli, uien, eieren en vlees veel zwavel: een stof die ook de stank van rotte eieren veroorzaakt.
Stille scheten
De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt. Deze zwavellucht komt dan vrij en dit veroorzaakt de onaangename geur. De geur van jouw wind is onvoorspelbaar, het hangt af van de samenstelling van jouw darmflora.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Vijfentwintig procent van de scheet komt via je mond weer naar buiten. De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Het zal voelen alsof je je spieren aanspant bij het laten van een scheet, maar juist door je spieren te ontspannen kunnen de opgehoopte darmgassen je lichaam verlaten. Helaas verbrandt je er geen calorieën mee, maar je doet er goed aan je scheten niet in te houden.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Ouderen hebben meer last van winderigheid. Dit heeft te maken met veranderingen in de spijsvertering. Ook hebben veel ouderen moeite met het ophouden van een wind omdat de kracht van de bekkenbodem afneemt. Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen als stikstof, zuurstof, methaan, kooldioxide en waterstof.
Het geluid is afhankelijk van de conditie van de sluitspier en de snelheid van het uitgestoten gas, maar ook andere factoren zoals vochtigheid, beharing en lichaamsvet spelen een rol.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.
Iedereen laat scheten. Sterker nog: een mens laat gemiddeld zo'n tien tot vijftien scheten per dag. Heel normaal én gezond!
Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter. Het scheetkussen ligt vandaag op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.
Als je ademt, gaat de lucht via de neusholtes naar buiten. Daar zitten wel 396 geurreceptoren, die de geur doorgeven aan je hersenen. En daardoor kun je proeven. '
Scheetje voor iedereen, of buikpijn voor jou alleen. We ervaren het laten van een scheet als gênant, vooral als er flink wat decibellen en indringende geuren mee gepaard gaan. Toch kun je een scheet beter kwijt dan rijk zijn. Ophouden, zo blijkt, is niet bevorderlijk voor je gezondheid.
winden laten ongeveer een halve kilo aan vet zou verbranden. Dit gegeven is - zoals Donald Trump het zou noemen - fake news. Volgens experts van Healthline is de kans groot dat je geen enkele calorie verbrandt bij het laten van een wind.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Berekeningen wijzen uit dat een mens gemiddeld tussen de 8 en 25 scheten laat. Het gemiddelde van dit getal is 16,5. In een jaar zitten 365 dagen. 16,5 keer 365 is 6022,5.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...