Deze vriend stemde toe en Te Rauparaha was in veiligheid. Zeker van het feit dat hij ging leven herhaalde hij telkens de woorden "ka ora, ka ora" (ik leef, ik leef) en "tenei te tangata puhuruhuru nana nei i tiki mai whakawhiti te ra" (dit is de harige man die de zon terugbracht zodat ze weer kon schijnen).
Ka Mate: de bekendste Haka
Hij riep tijdens de vlucht telkens de worden 'Ka Mate, Ka Mate'. De betekenis hiervan is 'ik sterf, ik sterf'. Te Rauparaha kwam gelukkig terecht bij een stam, waarvan de leider een vriend was. Hij vroeg zijn vriend hem te verstoppen en dat deed hij.
De Maori stammen van Nieuw-Zeeland zijn beroemd om hun Haka, een dans waarmee de Maori's proberen de goden aan hun kant te krijgen. Om de woorden die ze tijdens de Haka uitspreken meer kracht bij te zetten trekken ze vaak gekke gezichten en steken ze hun tong uit.
Waarom doen de All Blacks de haka? De rugbyers van het All Black team voeren de haka altijd op voor een wedstrijd. Dit doen ze aan de ene kant om zelf de kracht te vinden en anderzijds om angst in te boezemen bij de tegenstanders.
Het ontstaan van de Haka
Lang geleden rond de 18e eeuw leefden stammen in Nieuw Zeeland veel met elkaar in strijd. Hun doel was simpel, ze moesten overleven. Daarom voerden 'tribes' regelmatig oorlog met elkaar om in hun basis behoeften zoals voedsel te voorzien. Maar ook land en macht waren onderdeel van strijd.
In de westerse wereld is het een wat kinderachtig teken van afkeuring. In Tibet schijnt het juist een beleefdheidsvorm te zijn en als een Maori z'n tong naar je uitsteekt, kun je het beter op een lopen zetten. Wat de sterren er precies mee bedoelen, is niet helemaal duidelijk. Het is zeker niet onaardig bedoeld.
De tekst van een haka wordt niet gezongen, maar opgezegd. Het lied is altijd gericht tot de goden. Naast de tekst gebruikt men in de liederen vaak kreten en uitroepen.
Wie haar op de tanden heeft, is assertief en staat dus zijn mannetje in een discussie of een woordenwisseling. Volgens het Groot uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze uitdrukking terug op de gedachte dat het hebben van veel haar als een teken van kracht gold.
Met zijn neus in het vet (of in de boter) vallen, d.w.z. een (onverwacht) fortuintje krijgen; vooral juist komen als men ergens feest viert of smult; een voordeelig huwelijk sluiten.
Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei. De puntjes zijn gezwollen papillen.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
De zwarte haartong is een onschuldige aandoening die bij 0,5-5 procent van de populatie voorkomt, zowel bij mannen als vrouwen. Het beeld ontstaat door hypertrofie van filiforme papillen in combinatie met accumulatie van keratine, waardoor het lijkt op beslag op de tongrug.
Is de tong geel van kleur dan is de kans groot dat u een slechte adem heeft en een vieze smaak in uw mond. Deze gele aanslag is niet eenvoudig weg te poetsen, maar dat is wel belangrijk. Want de aanslag kan voor mondproblemen zorgen als gaatjes en ontstekingen. De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën.
'Ieder huisje heeft zijn kruisje' betekent: 'in ieder gezin of iedere familie is (ook) narigheid'. Deze uitdrukking komt al vanaf de zeventiende eeuw voor. Varianten zijn 'Elk huisje heeft zijn kruisje' en 'Ieder/elk huis heeft zijn kruis.
Wie (nog niet) droog achter de oren is, is jong en onervaren. De Dikke Van Dale vermeldt de varianten hij is nog nat achter zijn oren en hij is nog groen achter zijn oren. Deze uitdrukkingen worden vaak een beetje spottend en neerbuigend gebruikt om (een jong) iemand te laten weten dat hij nog maar een groentje is.
Spreekwoord: Hij staat met zijn rug tegen de muur. Betekenis: Hij heeft geen alternatieven meer. Spreekwoord: Dat gaat achter zijn rug om.
Als je op je tandvlees loopt, wil dat zeggen dat je bijna niet meer verder kunt: je bent doodmoe. Bijvoorbeeld omdat je na uren wandelen nog geen cafeetje hebt gevonden om iets te drinken, of omdat je zo hard hebt gewerkt dat je (bijna) uitgeput bent.
Spreekwoorden: (1914) Iemand de ogen uitsteken, d.w.z. door pralerij iemand in de ogen blinken en daardoor afgunst verwekken; een hartstocht bij hem opwekken.
Met den mond vol tanden staan (of zitten), d.w.z. niets zeggen ter verdediging, geen woord kunnen uitbrengen, beteuterd zijn; syn.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.