Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Schoonmaken doet u zo
Dan kunt u deze het best eens in de zoveel tijd even uit uw oren halen en de gaatjes laten luchten. Daarna kunt u uw oorlellen schoonmaken met een zachte washand en water en zeep. Gebruik daarna eventueel ook nog een (milde) scrub om dode huidcellen en andere viezigheid weg te boenen.
Oorzaak van een binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten. Als de ontsteking uitgebreider is, kan de patiënt koorts hebben en kunnen de lymfeklieren rondom het oor en in de nek opzwellen.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Een chronische oorontsteking (ook wel middenoorontsteking genoemd) veroozaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase staan juist klachten als verminderd gehoor en soms een loopoor op de voorgrond.
Oorpijn bij kinderen komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor. Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen.
Is een oorontsteking besmettelijk? Bij een middenoorontsteking is het ontstekingsvocht wat uit het oor kan komen (etter) besmettelijk. Was daarom altijd goed je handen. De andere vormen van oorontstekingen zijn op zich niet besmettelijk, zolang er geen ontstekingsvocht uit het oor komt.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Is oorontsteking besmettelijk? Een gehoorgang ontsteking gaat vaak gepaard met een verkoudheid. Verkoudheid wordt overgedragen via de lucht, door contact met vochtdruppels uit de neus of keel. Het ontstekingsvocht dat uit het oor komt - ook wel etter genoemd - is besmettelijk.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Het medicijn werkt goed, na 2 dagen gelijk minder pijn.
Oorontsteking: een natuurlijk opruimingsproces
Een ontsteking gaat meestal gepaard met pijn, roodheid, zwelling en warmte. Door de zwelling kan je het gevoel krijgen dat je oor verstopt zit.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, kan uw arts antibiotica (antibacteriële geneesmiddelen) voorschrijven. Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een virus helpen antibiotica niet.
Bij een loopoor mag het kind wel zwemmen maar liever niet met het hoofd onder water, daardoor kan tijdens het zwemmen duizeligheid optreden. Douchen mag wel omdat daarbij de kans dat er water in het middenoor komt zeer gering is. Vermijd daarbij wel dat er zeepwater in het oor komt.
Meestal zijn dit oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine. In die oordruppels zit dan ook hydrocortison, om de ontsteking te remmen. Als deze oordruppels niet gebruikt kunnen worden, kan de arts oordruppels voorschrijven met bijvoorbeeld dexamethason, framycetine en gramicidine.