Ja-woord geven Daarop volgt een volmondig antwoord door de bruid/bruidegom: Ja! Je mag overigens ook “Ja, ik wil”, “Ja, héél graag” of iets anders ervan maken. Je moet echter duidelijk het woord JA zeggen!
Huwelijkstraditie 5: Het ja-woord
Tijdens het ja-woord staat het bruidspaar op en geeft elkaar de rechterhand. Hierbij staat de bruid aan de rechterkant en de bruidegom aan de linkerkant. De trouwambtenaar stelt de vraag aan het bruidspaar of zij met elkaar willen trouwen waarop je een positief antwoord moet geven.
Waarom jullie voor elkaar kiezen en met elkaar willen trouwen.Hoe jullie de toekomst met elkaar voor jullie zien.De leuke & soms minder leuke momenten die jullie samen hebben meegemaakt. Verhalen en anekdotes doen het ook altijd goed om het net wat persoonlijker te maken.
Een standaard trouwbelofte is bijvoorbeeld: Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden.
“Gefeliciteerd met jullie huwelijk. Ik wens jullie veel liefde en geluk toe.” “Geniet van dit avontuur samen” “Proost op jullie mooie toekomst” “Ik wens jullie een lang en gelukkig leven samen” “Het begin van een leven vol liefde!”
Een gelofte kan dezelfde structuur aanhouden. En om dit interessant te laten beginnen, kun je beginnen met een verhaal, binnen het verhaal. Begin de gelofte met een anekdote of een verhaaltje, wat persoonlijk is voor jullie en wat iets zegt over jullie als mens, en als elkaar's geliefde.
Dit kan soms met enig ceremonieel. Zo kan – onder leiding van de ambtenaar – de zin worden uitgesproken: “Ik geef je deze ring, als symbool en teken, van mijn liefde en trouw, voor jou”. Ook kunnen kinderen de ringen aandragen.
De gemiddelde tijd tussen verloving en huwelijk is vier maanden.
4. GEEF JE ELKAAR HET JA-WOORD OF JAWOORD. Je schrijft jawoord aan elkaar en op deze wijze. Dus geen hoofdletter en geen streepje tussen ja en woord.
'Ja-woord' verplicht bij huwelijk
U moet elkaar het 'ja-woord' geven. Dit betekent dat de trouwambtenaar u vraagt of u wilt trouwen.
Tip 6: De afronding. Een gelofte rond je af met je belofte. Het woord 'gelofte' betekent: 'een plechtige belofte'. Bij je gelofte aan de ander is het dus heel mooi om af te sluiten met; “Ik beloof….”
Speech tijdsduur
Een goede speech op een bruiloft duurt niet langer dan een aantal minuten. Misschien een beetje kort, maar als deze langer duurt, slaat de verveling snel toe onder je bruiloft gasten. Dus houd het kort!
De trouwringen zijn het symbool van jullie huwelijk en wanneer je de ringen uitwisselt, worden de geloftes uitgesproken. Gebruikelijk schuift de bruidegom als eerste de ring om de vinger van zijn aanstaande en vervolgens andersom!
En daar is een heel goede reden voor. De handtekening op een huwelijksakte dient namelijk met zwarte inkt geschreven te worden.
Meestal duurt een trouwceremonie ongeveer een half uur tot drie kwartier. Maar dit kan per bruidspaar verschillen. Het ligt er bijvoorbeeld aan of jullie op het gemeentehuis trouwen of op een externe locatie. En of jullie een trouwambtenaar van de gemeente inhuren of een zelfstandig trouwambtenaar.
Nee - u hoeft geen officieel huwelijksaanzoek te doen om te kunnen trouwen. Na het registreren van de bruiloft bij de Burgerlijke stand - in de woonplaats - wordt een paar beschouwd als verloofd. Een verloving is daarom in zekere zin een automatische vereiste voor het huwelijk.
Op welke leeftijd mag je je verloven? Anders dan wanneer je wilt trouwen, is er bij verloven niet zoiets als een minimale leeftijd. Een verloving is namelijk gewoon een afspraak of belofte tussen twee mensen en niet iets officieels. Feitelijk kan een stel van 16 dus al verloofd zijn met elkaar.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.
Als twee ringen met elkaar verbonden zijn, dan staat dat symbool voor de verbondenheid aan elkaar. Daarnaast staat het ook symbool voor hemel en aarde en daardoor voor oneindige eeuwigheid. Twee ringen in elkaar betekent dat de verbondenheid ook in het hiernamaals zal doorgaan.
Bruidskinderen. Bruidskinderen kunnen voor vertederende momenten zorgen op een bruiloft. Taken die je ze kunt geven, zijn ringen aangeven en bloemblaadjes strooien.
In sommige gevallen gebeurt het wel nog dat de bruid de trouwring betaalt van de van bruidegom en dat de bruidegom de trouw- en verlovingsring betaalt van de bruid. In de meeste gevallen worden de trouwringen op vandaag betaalt door de ouders.
Je trouwbeloften – of trouwgeloften/trouwgeloftes, zelfs Google is er nog niet uit – is de belofte die je tegenover elkaar doet voordat je gaat trouwen, tijdens de trouwceremonie. In de trouwbelofte spreek je uit wat je voor elkaar voelt, hoe je de toekomst samen ziet en wat je voor elkaar over hebt.
Het uitspreken of voorlezen van je belofte is vaak een emotioneel moment. Aangezien je niet 10 minuten snikkend aan het woord wilt zijn en je het ook voor je gasten een beetje leuk wilt houden, raden wij je aan om de trouwbelofte ongeveer 3 minuten te laten duren.
Eindig met een mooie reflectie op alles wat jullie hebben opgebouwd en wat jullie nog willen opbouwen. Denk ook na over de toon. Feiten zijn feiten maar als je ze op een bepaalde manier brengt, kunnen ze heel anders overkomen.