objectief of op de body van je camera een knop die je herkent aan AF – MF. Daarmee activeer je de functie van de automatische focus zodat het objectief scherpstelt. Scherpstellen wordt op verschillende manieren geregeld maar deze functie moet niet worden verward met de scherpstelmethode met de scherpstelsensoren.
Een fotografisch objectief is het onderdeel van een fotocamera, dat dient om een object op de film of de beeldsensor af te beelden. Het objectief wordt op het te fotograferen object gericht. Het objectief kan uit één lens bestaan (zoals bij de ouderwetse boxcamera's), maar omvat meestal meerdere lenzen.
In de volgende situaties kan het voorkomen dat de camera moeilijk automatisch scherpstelt: In geval van snelle bewegingen of hoge snelheid, zoals een rijdende auto. Wanneer een onderwerp zich te dicht bij de camera bevindt. In composities met weinig contrast, zoals een blauwe lucht of een zandstrand.
Wil je een product filmen of fotograferen dan kun je het beste met een zoomlens of macrolens werken. Een zoomlens met een goed bereik (tot 100mm) is handig zodat je het product in verschillende standpunten in beeld kan brengen. Een macrolens is ideaal als je kleine details scherp in beeld wil laten zien.
18-55: het zoombereik van de lens. Van groothoek (18mm) tot 55 mm (lichte telelens). Van 18 tot 55mm is een zoombereik van 3 en dat laat Nikon ook aan het einde nog een keer zien door 3.0x te vermelden. f/3.5-5.6G: Het maximale diafragma.
50mm lens is een lichtsterk objectief
Dit betekent dat het een groot maximaal diafragma heeft, meestal f/1.8, soms f/1.4 of zelfs f/1.2. Lichtsterk betekent dat in situaties waarin weinig licht is, je toch nog goed kunt blijven fotograferen vanwege deze grote opening.
50mm is een perfect brandpuntsafstand voor veel soorten fotografie. Met enige afstand is het wijd genoeg voor een full-body portret, maar daarnaast kun je er ook prachtige details mee vastleggen door de geringe scherptediepte. Prachtige portretten met 50mm lens.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Lichtsterkte en diafragmalamellen
De lichtsterkte van een lens wordt altijd aangegeven in de typeaanduiding. Dit geeft aan wat het laagste diafragmagetal is dat de lens kan bereiken. Er staat dan bijvoorbeeld 18-55/3.5-5.6. Dat betekent dat de lens op 18 mm maximaal open kan tot diafragma 3.5.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
Handmatige scherpstelling (MF)
Hoewel fotograferen met autofocus (AF) gebruikelijker is bij digitale camera's, is MF effectief wanneer het moeilijk is om scherp te stellen met autofocus, zoals bij macrofotografie. In MF kunt u de scherpstelpositie aanpassen door de scherpstelring op de lens te draaien.
Verschillende manieren om scherp te stellen
De camera stelt eenmalig scherp op het onderwerp en blijft ook op dit punt vaststaan tot de foto is gemaakt. De continue scherpstelling kan worden aangeduid met 'AF-C' of 'AI Servo'. Zolang je de ontspanknop half indrukt, blijft de camera scherpstellen op jouw onderwerp.
Als je een zelf aangewezen knop op de achterzijde van de camera gebruikt om scherp te stellen, dan kun je die in sommige camera's standaard instellen op 'Continuous AF' (bij Canon 'AI Servo', bij Nikon 'AF-C'). Druk je die knop in, dan stelt hij continu scherp en volgt de camera een bewegend onderwerp.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Want je 300mm lens wordt zo 'ineens' 450mm. Maar ditzelfde effect pakt negatief uit als je in het groothoekgebied wilt fotograferen. Want je 24mm lens wordt nu 36mm. Dus om de 28mm normale groothoek uit te komen, zoals hierboven uitgelegd, moet je al een 18mm lens gebruiken.
Opmerking: De F-waarde in de naam van een lens komt overeen met de F-waarde wanneer de lens helemaal open is (de minimale F-waarde). Hoe kleiner de waarde, hoe sneller de lens. Raadpleeg voor meer informatie Diafragma (F-getal) en A-modus.
Deze aanduiding heeft niets te maken met de cropfactor van je camera. Het is gewoon het echte brandpunt van het objectief. f/2.8-4 is de aanduiding van het diafragma van de grootste opening op de twee uiterste brandpunten. Bij 16 millimeter heb je een maximaal open diafragma van f/2.8 en bij 80 millimeter is dat f/4.0.
Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte. De duurdere modellen beschikken over beeldstabilisatie die dit probleem ondervangen.
Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Een compact camera heeft een vaste lens en bij een systeemcamera en een spiegelreflexcamera bepaal je zelf met welk objectief je fotografeert of filmt. Een compact camera of een bridgecamera met veel zoom is ideaal voor op vakantie.
Waarom een 85mm brandpunt? Een 85mm objectief staat over het algemeen bekend als een portret lens. De reden is simpel; de brandpuntafstand is lang genoeg om een portret te fotograferen waarbij er geen vertekening optreedt, en kort genoeg om niet te ver weg te hoeven staan.
Groothoek met zoom
Een groothoeklens met zoom is erg geschikt voor op reis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 24-70mm lens. Je gebruikt hem voor het vastleggen van weidse landschappen, maar ook voor straatfotografie in de steden. Daarnaast zet je deze lens in voor het maken van portretten van je reisgenoten.
Brandpuntsafstanden die prima gebruikt kunnen worden voor portretfotografie liggen tussen de 50 en de 135mm. In dit geval is er een mooie balans tussen vertekening en compressie van het gezicht. De meest populaire portretlenzen zoals de 85mm, 90mm en 105mm liggen dan ook halverwege dit bereik.