Toon medeleven door te zeggen: 'Ik kan me niet voorstellen wat je doormaakt. Ik ben hier voor alles wat je nodig hebt, of 'Ik weet dat je je overweldigd en verdrietig voelt. Het is oké als je gewoon bij me uit wil huilen.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Er zijn tal van manieren om te gedenken. Voor de één is dat: het graf netjes maken of een lampje plaatsen bij het graf. Voor de ander is het foto's van vroeger bekijken of zijn/haar favoriete muziek opnieuw beluisteren. Gedenken kan ook zijn dat je nog tegen hem/haar praat en in gesprek bent.
Plekje buitenshuis
Een voorbeeld is om een herdenkingsboom of -plant in je tuin te planten. Of bezoek die mooie plek waar je altijd samen kwam. Het kan ook steun bieden om buitenshuis een herkenningspunt te creëren voor een herinnering. Benoem bijvoorbeeld een ster en geef je (klein)kinderen mee dat dat oma is!
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Schrijf vanuit je hart
Hij of zij heeft veel verdriet en de emoties kunnen hoog zitten. Schrijf daarom een persoonlijke tekst waarin je degene met een ingehouden toon feliciteert en het verlies en gemis erkent. Laat ook vooral weten dat je aan hem of haar denkt.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Gedenken gaat eerder van vroeger tot nu, herdenken heeft ook nog een toekomstperspectief. Daarom staat er in Apeldoorn een gedenknaald. Maar spreken we van een herdenkingsbijeenkomst als er een bijeenkomst wordt belegd om stil te staan bij wat een belangrijke historische gebeurtenis ons nu nog te zeggen heeft.
Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan. Schrijf een brief aan de jouw dierbare waarin je stilstaat bij het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Dit zou je ieder jaar op de sterfdag kunnen doen. Bedank de mensen die jou gesteund hebben in de afgelopen tijd.
Rida, vandaag is je verjaardag. Ik moest er de afgelopen dagen al aan denken dat dit voor jullie een hele lastige dag kan zijn. Jullie prachtige dochter Noa is er niet meer bij. Ik wens jullie veel sterkte en Gods' rust en kracht toe voor vandaag en voor de tijd die voor jullie ligt.
Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.