Tijd heelt geen wonden.Tijd leert je leven met verdriet.zeer geduldig tot je weer schoonheid ziet.God zal alle tranen van je ogen afwissen…
Er is niks mis met het woord 'gecondoleerd', maar doordat het zo vaak wordt gebruikt, heeft het een beetje aan betekenis verloren. Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.
Sterfdag herdenken
Vooral het eerste jaar na overlijden is een emotioneel moment voor de nabestaanden. Het kan een mooi gebaar zijn als u op deze dag een kaartje stuurt naar iemand die u kent die hiermee te maken heeft. Met dit kaartje laat u de nabestaande weten dat u aan hem of haar denkt en wenst ze sterkte.
Tips voor het schrijven van een condoleance kaart
Geen woorden die het verdriet oplossen. Maar wel woorden die kunnen verzachten, kunnen troosten en zeggen: ik laat je niet alleen in dit verdriet. Ik sta naast je. Het kan voor iemand die rouwt heel fijn zijn troostende woorden op een kaart te ontvangen.
Iets wat altijd goed doet is een kaartje met een mooie tekst ter herinnering aan de sterfdag, om te herdenken wat die ene persoon voor jouw lieve dierbare heeft betekend. Met jouw mooie en lieve woorden erken je het gemis van de overleden vader of echtgenote, en laat je weten dat je in gedachten dichtbij bent.
Met oprechte deelneming. Onze oprechte deelneming met het verlies van… Gecondoleerd met het verlies van jullie… Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.
Traditionele teksten
Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Korte condoleance tekst na overlijden
Zet bijvoorbeeld een van de volgende korte zinnen op je kaartje. Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Ken je elkaar (redelijk) goed, vraag dan wat je voor de ander kunt doen, wat je kunt betekenen of hoe je tot steun kunt zijn. Wil je hulp aanbieden, doe dat dan wel zo concreet mogelijk. Zeg niet 'Bel me maar', want dan leg je het initiatief bij de rouwende, met als gevolg dat dat waarschijnlijk nooit gebeurt.
Als u een hekel hebt aan 'Gecondoleerd' kunt u ook zeggen: 'Mijn medeleven met uw verlies'. Spreek wel eerst de bewuste frase uit (hetzij 'gecondoleerd' hetzij 'mijn medeleven'), voordat u de familie vraagt hoe het ermee gaat of informeert naar tevredenheid over de zorg.
Sluit invoelend af. Dat kan op veel manieren, kijk wat bij jou past. Je kan bijvoorbeeld diegene sterkte wensen of aangeven dat je aan hem of haar denkt. Ben je gelovig of weet je dat de ander gelovig is, dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Zowel ter nagedachtenis aan als ter nagedachtenis van is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide mogelijkheden naast elkaar, zonder gebruiks- of betekenisverschil.
Ik hoorde van x dat <naam> is overleden. Met dit kaartje willen wij jou en je gezin condoleren met dit verlies en jullie heel veel sterkte wensen. We wensen je veel geliefden om je heen om dit verlies te kunnen dragen. Onthoud dat niemand de herinneringen van jullie samen, je ooit afneemt.
Alleen gecondoleerd zeggen komt op sommigen wat kort en afstandelijk over. Door er iets aan toe te voegen, laat je zien dat je echt meeleeft. Van harte is op zichzelf een neutrale toevoeging: je drukt er alleen extra betrokkenheid mee uit. Van harte gecondoleerd is dus niet ongepast of fout.
De etiquette schrijft niet voor hoe je iemand moet condoleren. Je zult dus zelf moeten bepalen wat je doet en zegt. Je kunt daarbij het best je gevoel laten spreken en doen wat jou op dat moment goeddunkt. Je kunt condoleren met een handdruk en de woorden "Gecondoleerd met het overlijden van …'.
Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies.
Druk je medeleven uit. Schrijf bijvoorbeeld over je bezorgdheid en dat je je betrokken voelt bij het verdriet van de ander. Schrijf open en eerlijk en vermijd niet de moeilijke woorden zoals dood of de doodsoorzaak en zelfs zelfdoding.
Gedicht | Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt. “Wat wij samen beleefd hebben, worden mooie herinneringen” schrijft Leonita Gerssen in haar gedicht dat herkenbaar zal zijn voor iedereen die iemand mist. Degene die je liefhebt is er niet meer, maar de herinneringen zullen altijd blijven.
Het voelt raar en helemaal niet leuk dat ik je zo weinig zie. Ik denk vaak aan je en hoop dan dat je je snel beter voelt. Hou je taai, succes met de behandeling en heel veel sterkte gewenst!
Veel Beterschap! Van mij een warme wens, en een groet om op te beuren. Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed!