Maatschappelijke zorg is de zorg en ondersteuning aan mensen die hun leven niet (meer) zelfstandig kunnen vormgeven. Daardoor kunnen ze soms beperkt meedoen in de samenleving. Er is meestal sprake van isolement, uitsluiting, overlast en soms zijn ze dakloos.
Bijvoorbeeld freelance thuiszorgmedewerkers of wijkverpleegkundigen, kinderopvang, ziekenhuizen, tandartsen, huisartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten, psychotherapeuten, arbodiensten, casewerkers, medische laboratoria, ambulancediensten en verpleeghuizen.
Als je niet in staat bent om een menswaardig leven te leiden, dan heb je recht op maatschappelijke dienstverlening. Maatschappelijke dienstverlening bestaat meestal uit financiële steun, of OCMW-tewerkstelling. In sommige gevallen is maatschappelijke dienstverlening beperkt tot dringende medische hulp.
De thuiszorg, eerstelijnszorg, transmurale zorg, publieke gezondheidszorg en de bedrijfsgezondheidszorg behoren hiertoe.
De maatschappelijke zorg omvat de branches: gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, ziekenhuizen, welzijnsinstellingen, sociale werkvoorzieningen, reïntegratiebedrijven, justitiële inrichtingen of asielzoekerscentra.
Grofweg kun je zeggen dat een sociaal werker zich bezighoudt met het bevorderen van het welzijn en de sociale participatie van mensen, groepen mensen en gemeenschappen, terwijl een maatschappelijk werker zich richt op het bieden van hulp en ondersteuning aan individuen en mensen in moeilijke situaties.
Maatschappelijke zorg is de zorg en ondersteuning aan mensen die hun leven niet (meer) zelfstandig kunnen vormgeven. Daardoor kunnen ze soms beperkt meedoen in de samenleving. Er is meestal sprake van isolement, uitsluiting, overlast en soms zijn ze dakloos.
Verwijzing en bemiddeling naar de voorliggende maatschappelijke organisaties, hulpverlening, belangen- en lotgenotenverenigingen. Dit omvat het verlenen van diverse hand -en spandiensten, zoals: Hulp bij praktische problematiek zoals bijv. huisvesting, aanvragen van voorzieningen en financiële problemen.
Cao Sociaal Werk, Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. In de cao Sociaal Werk, Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.
De sociaal-maatschappelijk dienstverlener is erop gericht om de zelfstandigheid, de zelfredzaamheid en de maatschappelijke participatie van de cliënt te vergroten door te informeren en adviseren over regelingen/procedures of voorzieningen en ondersteuning te bieden.
De maatschappelijke activiteit is het totaal van alle activiteiten uitgeoefend door een natuurlijk persoon of een niet-natuurlijk persoon. Een maatschappelijke activiteit kan ook als onderneming voorkomen.
Sociaal maatschappelijke organisaties zijn enorm belangrijk voor de samenhorigheid en het vermaak van een bepaalde groep mensen, dit kan op lokaal maar bijvoorbeeld ook op landelijk niveau. Zonder de mogelijkheden van sociaal maatschappelijke organisaties verliest een samenleving een bouwsteen waar het niet zonder kan.
Het verschil tussen deze opleiding en Begeleider maatschappelijke zorg (niveau 3) is vooral dat je op niveau 4 wordt klaargestoomd voor een meer sturende rol. Als persoonlijk begeleider voer je niet alleen taken uit, maar ben je ook verantwoordelijk voor het organiseren en coördineren van taken.
Je werkt met mensen die hulp nodig hebben op het gebied van wonen, dagbesteding of vrije tijd.Je begeleidt hen bij het zelfstandig of semi-zelfstandig wonen, werken en leven. Je werkt in een team en stelt je collegiaal op. Het is belangrijk dat je een onderzoekende houding hebt en geïnteresseerd bent in de cliënt.
Het is belangrijk dat je een onderzoekende houding hebt en geïnteresseerd bent in je cliënt. Je werkt in een team, dus kunnen samenwerken is noodzakelijk. Ook ben je geduldig, initiatiefrijk, flexibel, creatief en je hebt veel inlevingsvermogen.
Het belangrijkste verschil tussen SPH en social work is dus dat je als sociaalpedagogische hulpverlener vaak groepen ondersteunt. Een maatschappelijk werker richt zich juist op één cliënt. Ook de patiënten zijn vaak anders. SPH'ers ondersteunen bijvoorbeeld mensen met ziektes, psychische problemen en handicaps.
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Je leert hoe je ondersteuning, begeleiding en zorg kunt bieden aan diverse soorten mensen. Je leert welke vormen van begeleiding er zijn.
Als fulltime maatschappelijk werker verdien je gemiddeld tussen 2.631 en €3.215 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €37.882 per jaar.
Met je diploma op zak kun je aan de slag in verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg, dagbesteding, vrijetijdssector, woonvoorzieningen, maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg.
Maatschappelijke zorg gaat over mensen met een grotere kwetsbaarheid op psychisch of psychosociaal gebied. Zij kunnen daardoor soms beperkt meedoen in de samenleving. Er kan sprake zijn van isolement, uitsluiting, overlast en soms zijn ze dakloos.