De meest gegeten producten in de wereld zijn basisvoedingsmiddelen die vallen onder granen, peulvruchten en knol- en wortelgewassen. Hiervan zijn rijst, maïs en tarwe de top drie van de meest gegeten voedingsmiddelen. Zij zorgen bij elkaar voor bijna een derde van de calorie-inname van de globale populatie.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.
Tijdens de avondmaaltijd worden naast niet-alcoholische dranken vooral groente, zuivelproducten, vlees, aardappelen en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 92% van de aardappelen, 83% van de groente, 71% van het vlees en 67% van vis, schaal- en schelpdieren wordt tijdens de avondmaaltijd gegeten.
De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen. Hoewel vele populaire keukens slechts een trend zijn, blijft de Franse keuken een van de favorieten van culinaire liefhebbers over de hele wereld.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo.
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam.
We aten in 2016 nog net zoveel vlees als een jaar eerder: 76,8 kg. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wakker Dier liet verrichten. De consumptie van varkensvlees steekt daar met bijna de helft nog steeds met kop en schouders boven uit.
Een ander Aziatisch land, Zuid-Korea, heeft een overheerlijke keuken, absoluut een van de beste ter wereld. Behalve de bekende Koreaanse barbecue, kun je er genieten van een smakelijke rijstschotel die bibimbap heet of een Koreaanse ravioli die mandu wordt genoemd.
Vooral in Azië wordt rijst veel gegeten. Wereldwijd eet men zo'n 56 kilo rijst per jaar! In ontwikkelingslanden ligt de consumptie aanzienlijk hoger. In Myanmar eet met per hoofd van de bevolking 236!!
Ruim een kwart van de Nederlanders (23%) begint om vijf uur met het bestellen van gerechten. In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten.
Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (zoals water, koffie, thee, frisdranken, alcoholische dranken en zuiveldranken).
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Luxemburg. De absolute vleeseters van Europa zijn de Luxemburgers. Zelfs in de wereldtop staan ze op de derde plek (vlak na de Verenigde Staten en Australië), maar wat betreft Europa zijn ze dus de absolute toppers. Gemiddeld eet een Luxemburgse inwoner dus zo'n 107.9 kilogram vlees per jaar, bijna drie ons per dag.
Voor ongeveer één op de vijf Nederlanders is vlees of vis dagelijkse kost, blijkt uit een enquête van onderzoeksinstituut Kieskompas. Zo'n 20.000 mensen werden aan de tand gevoeld over hun vleesconsumptie.
Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon. Zij eten maarliefst 136,5 kilo vlees per persoon per jaar.
Landen door vleesproductie. Wereldwijd wordt 342.396.020 ton vlees per jaar geproduceerd. China is de grootste vleesproducent ter wereld met een productie van 88.156.383 ton per jaar. Verenigde Staten van Amerika komt op de tweede plaats met 46.832.946 ton jaarlijkse productie.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.