Je bent dus niet verplicht om die master te volgen, maar het is wel de beste voorbereiding om nadien de arbeidsmarkt te veroveren. Hoewel je met een academische bachelor sowieso gemiddeld al meer verdient en meer kan doorgroeien dan met een professionele bachelor, is dat met een master nog steeds het meest.
Een masteropleiding biedt je inzicht in de verschillende belangen van je gesprekspartner en helpt je te schakelen op strategisch, tactisch of operationeel niveau. Daardoor kun je gemakkelijker een connectie leggen met de persoon die tegenover je zit en kun je die persoon ook echt verder helpen.
Een academische bachelor bereid je niet voor op een beroep, maar juist op een vervolgstudie. De vervolgstudie is in normale omstandigheden uiteraard een masteropleiding. Een masteropleiding kan uit 1 of 2 jaren bestaan, en dus uit 60 of 120 studiepunten.
Titels na een hbo-opleiding
na een bacheloropleiding: Bachelor (B); na een masteropleiding: Master (M); na een postinitiële masteropleiding (een opleiding die u volgt na een master): Master; na een bacheloropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ing.);
Veel studenten doen vier jaar over een driejarige universitaire bacheloropleiding.Hbo studenten doen vaak vijf jaar over hun vierjarige bacheloropleiding. Je mag er, als je Bindend Studieadvies positief is, langer over doen. Maar uiteindelijk moeten alle studiepunten worden gehaald.
Om tot promotie te worden toegelaten moet men eerst het doctoraalexamen (een academische graad van doctorandus, meester in de rechten of ingenieur, dan wel Master of Science of Master of Arts) of een daarmee gelijk te stellen examen hebben behaald.
Lukt het je niet om je diploma in 10 jaar te behalen dan moet je de ontvangen prestatiebeurs terugbetalen inclusief de opgebouwde rente. De diplomatermijn gaat in vanaf het moment dat je voor het eerst studiefinanciering ontvangt.
Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelorsdiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.
Bij een aanmelding voor een masteropleiding geldt de wettelijke eis dat je een diploma (vooropleiding) van minimaal het bachelorniveau moet hebben behaald voordat je aan de masteropleiding mag beginnen.
baccalaureus (bc./bacc.)
Zo verdiende een academische master in 2019 gemiddeld 4.080 euro bruto per maand, een academische bachelor 3.704 euro, een professionele bachelor 3.288 euro en een werknemer zonder diploma hoger onderwijs 2.899 euro.
Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master.
Soorten masteropleidingen
Je hebt verschillende mogelijkheden als je na je bachelor en master wilt doen. Je kunt een reguliere master volgen, maar bijvoorbeeld ook in aanmerking komen voor een onderzoeksmaster of duale master.
Door de extra kennis en ervaring die je tijdens een master opdoet heb je vaak meer doorgroeikansen en een hoger salaris bij toekomstige banen dan met alleen een (hbo-)bachelor. In hoeverre het salaris hoger ligt is afhankelijk van de sector; Je verbreedt je kennis en doet nieuwe inzichten op.
Studenten van de masterstudies accounting, econometrie en tandheelkunde zitten gebeiteld. Met deze studies hebben starters op de arbeidsmarkt een zeer goede positie. Zij komen het makkelijkst aan een vaste baan en beginnen met het hoogste jaarinkomen en uurloon.
Vaak ben je tijdens de master ook aan het werk. Het wordt daarom ook wel een professionele master genoemd. Wo-opleidingen zijn meer theoretisch. Een master aan de universiteit is dan ook gericht op het doen van onderzoek.
Er zijn echter wel grote verschillen in het aantal studenten dat doorstroomde van een bachelor- naar een masteropleiding. In 2014 deed 85 procent van de studenten dat. In 2019 was dat gedaald naar 70 procent.
In 2022/'23 waren er 33.365 studenten die vanuit een wo-bachelor door stroomden naar een wo-master. Het merendeel van de gediplomeerde bachelorstudenten (25.463 studenten) koos voor een masteropleiding aan de universiteit waar ook de bacheloropleiding is afgerond. Dit is 51% van de totale masterinstroom.
Na een bachelor op de universiteit in principe nog niet. Je hebt dan namelijk nog geen praktijk- en stage-ervaring gehad. Die krijg je in principe tijdens de universitaire master. Daarom bestaat een volwaardige universitaire opleiding uit een bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding.
Dat is soms verwarrend. Vroeger duurde een opleiding op de universiteit vier of vijf jaar. Nu is een universitaire opleiding gesplitst in twee delen, een bachelor en een master. Het eerste deel van je universitaire opleiding heet ook bacheloropleiding, net als op het hbo.
Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Verschil tussen hbo en universiteit
Toch is het belangrijk om uit te zoeken of de universiteit bij je past. Een hbo-opleiding is niet minder dan een wo-opleiding. Ze vallen allebei onder het hoger onderwijs en hebben een verschillende insteek.
Bijvoorbeeld: Op de driejarige wo bacheloropleiding biologie in stad X haalt 47% van de studenten het diploma binnen vier jaar.In stad Y is dat 50%.In stad Z is dat 59%.En op een andere universiteit weer 60%.
U kunt geen verlenging van de diplomatermijn aanvragen als: u niet binnen 10 jaar kunt afstuderen omdat u tussendoor bent gaan werken, of. u al een afsluitend diploma hebt behaald, of. u bent uitgeloot en daardoor studievertraging hebt opgelopen.
Niet alleen als veertiger kun je je laten omscholen, zelfs als zestiger is dit nog steeds een reële mogelijkheid. Zelfs als je bijna met pensioen gaat kun je jouw kennis nog vergroten met het volgen van een opleiding of training.