Koffie en thee worden het meest gedronken (30% of 505 ml), gevolgd door water (25% of 413 ml) en frisdranken (16% of 263 ml). Warme dranken blijken populair bij de oudere groepen vanaf 30 jaar. De jongere generaties tot 20 jaar drinken relatief meer zuiveldranken, siropen en frisdrank.
1. Jenever. Jenever is een belangrijke drank uit Nederland die meestal de basis vormt voor allerlei andere drankjes.
Top 3 dranken: water, koffie en thee
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent.
De meeste overmatige drinkers leven in Friesland, Twente en het Gooi - maar in Amsterdam en Brabant wonen de stevigste weekenddrinkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Shochu oftewel Soju is het best verkochte product wereldwijd. Soju staat stevig op de nummer 1 positie met 65 miljoen verkochte dozen van 12 flessen.
Cola. Dit is veruit wel de nummer één meest gedronken frisdrank ter wereld, Cola. Iedereen kent het.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
België is het beste bierland ter wereld (en deze 12 landen volgen ons)
Benamingen en varianten
Andere benamingen voor deze drank zijn Goldwasser en Goldlikeur. Varianten op de goudlikeur zijn Danziger Goldwasser en Goldstrike. “Bruidstranen” is een Nederlandse bijbenaming die door bepaalde producenten bedacht is en waaraan een traditie verbonden is.
overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Naast bier en wijn mag een basisvoorraad met sterke dranken en likeuren zeker niet ontbreken in je keuken.
Whisky is hoogstwaarschijnlijk de meest gedronken gedestilleerde drank ter wereld. Whisky komt in verschillende soorten en smaken voor die afhangen van de streek en het productieproces. Naast Europese whisky's zijn er tegenwoordig ook whisky's uit Azië en Oceanië.
Wereldrecord bier drinken: 119 pintjes in zes uur tijd
Het wereldrecord van het meeste bier drinken staat op naam van André René Roussimoff, beter bekend als André the Giant. In 1993 sloeg de professionele Franse worstelaar maar liefst 119 glazen bier achterover, en dat op zes uur tijd.
Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
De Moldaviërs staan op de eerste plaats met 17,4 liter alcohol per persoon per jaar. Na Moldavië, volgt Wit-Rusland met 17,1 liter alcohol per persoon. Litouwen sluit de top-3 af met 16,2 liter alcohol. In Libië, Mauritanië en Pakistan wordt het minste alcohol gedronken.
Na bier is wijn de meest geconsumeerde alcoholische drank. Als we de consumptie aan alcohol uit bier en wijn vergelijken, is het ongeveer hetzelfde, we krijgen gemiddeld genomen dus ongeveer evenveel alcohol uit wijn, als uit bier.
Als je nog geen 18 bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben. Of drank met alcohol te drinken op openbare plekken zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Vroeg beginnen met alcohol drinken (bijvoorbeeld vanaf 14 jaar) verhoogt aanzienlijk je kans op ernstige alcoholproblemen als je volwassen wordt. Dit kwam uit verschillende wetenschappelijke studies naar voor. Later beginnen drinken (bijvoorbeeld vanaf 18 jaar) verlaagt de kans op latere alcoholproblemen.