Meestal bevat het desbetreffende materiaal poriën waarin de trillende lucht wrijving ondervindt. Wol, steenwol en synthetische wol zijn bekende voorbeelden. Het is wetenschappelijk bewezen dat de energie van het invallende geluid dezelfde waarde heeft als de som van reflectie, transmissie en absorptie.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Als een geluidsgolf een voorwerp of oppervlak, zoals een muur, raakt en weerkaatst of terugkaatst spreken we van reflectie. Reflectie komt veel voor in ruimtes met gladde en harde materialen en kan leiden tot geluidsversterking, echo's of nagalm. Te veel reflectie kan een kamer luidruchtig en irritant maken.
Geluiddempende materialen
De geluidsdempende stoffen van ShowTex zijn dan ook ideaal om geluidsgolven te absorberen en controleren. Wil je graag de geluidskwaliteit van jouw locatie verbeteren en de nagalmtijd verminderen met geluidswerende stoffen? Kies dan voor fluwelen, katoenen of wollen gordijnen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Reacties. Geluid kan ver komen of niet ver komen. In theorie gaat alle geluid tot het oneindige door.
Geluid plant zich voort in de vorm van geluidsgolven. De snelheid waarmee dit gebeurt, de geluidssnelheid, hangt af van het medium waarin de geluidsgolf zich voortbeweegt en van factoren als temperatuur, vochtigheidsgraad en bewegingstoestand van het medium, zoals bij eventuele tegenwind.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Hout heeft naast een isolerende en vochtregulerende werking van nature ook zeer goede geluidsdempende eigenschappen.
Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte. En wordt het ook wel geluiddempend behang genoemd.
Akoestische panelen worden doorgaans gemaakt van minerale wol, polyester wol of schuim, omdat deze materialen voldoen aan de volgende 2 criteria: ze zijn luchtdoorlatend en hebben geluidsabsorberende eigenschappen.
In water bijvoorbeeld plant geluid zich voort met een snelheid van circa 1510 m/s; in hout is dat circa 3300 m/s; in staal circa 5800 m/s. Bij de hardste metalen kan de geluidssnelheid oplopen tot 12.000 m/s.
Een ultrasoon toestel zal heel effectief werken in de ruimte waar het is geplaatst maar het geluid gaat niet door vaste materialen (muren, plafonds, vloeren).
Een aantal voorzetwanden die goed te gebruiken zijn voor geluidsisolatie zijn: – Multiflex, Spaanplaat en MDF-plaat met een dikte van 18 mm. – Gipsvezelplaten met een dikte van 10 mm. – Cementgebonden vezelplaten met een dikte van 12 mm.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
OSB heeft vergelijkbare geluidsisolerende eigenschappen als gipsplaat of MDF.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen. Voor een goede geluidsvermindering mogen er ook niet teveel kieren, gaten of luchtspleten zijn, zoals onder de deur: anders gaat het geluid gewoon daardoor, en heb je weinig effect meer van de muur of de kurkplaten.
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.