Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld.Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Je krijgt je laatste salaris en andere zaken waar je nog recht op hebt. Denk aan vakantiedagen die nog niet zijn opgenomen, vakantiegeld en openstaande declaraties. Misschien moet je nog iets aan jouw bedrijf terugbetalen, zoals een voorschot.
Heeft uw werknemer ontslag genomen? Dan heeft hij recht op een deel van de 13e maand of eindejaarsuitkering in het jaar van ontslag.
Op hoeveel vakantiedagen heeft een medewerker recht bij einde dienstverband? Op hoeveel vakantiedagen je medewerker recht heeft aan het einde van het dienstverband is afhankelijk van het aantal uren dat hij of zij de voorgaande periode gemiddeld per week heeft gewerkt.Dit aantal uren vermenigvuldig je met vier.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.
De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.
Je hebt het recht je opgebouwde vakantiedagen op te nemen voordat de arbeidsovereenkomst eindigt. Een vakantiedag opnemen betekent dat je vrij bent, terwijl je wel doorbetaald krijgt, net als bij een gewerkte dag. Je werkgever moet hier wel mee akkoord gaan.
De eindafrekening ontvang je als je overstapt of verhuist. De leverancier verrekent hierin je maandelijkse betaalde voorschotten met je daadwerkelijke verbruik. Deze rekening is op basis van de meterstanden die je doorgeeft (aan je nieuwe leverancier).
Je ontvangt de eindafrekening binnen zes weken na het opzeggen van je energiecontract. Op de eindafrekening energie zie je hoeveel energie je na de jaarafrekening nog hebt verbruikt. Ook staat erop of je nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt.
Als je werkgever binnen een maand na je ontslagdatum je eindafrekening niet heeft betaald, dan heb je een opeisbare vordering. Hierdoor loopt je werkgever het risico dat deze wettelijke rente en een wettelijke verhoging moet betalen over het bedrag dat je tegoed hebt.
Je bent als werkgever verplicht een eindafrekening op te stellen, ongeacht of de werknemer nu ontslag heeft genomen, ontslagen is of dat zijn contract niet wordt verlengd.
Krijg je geld terug naar aanleiding van je jaarnota, dan staat het binnen 7 dagen na de factuurdatum op je rekening. Gaat het om een ander soort creditnota, houd dan 14 dagen als richtlijn aan. Het geld eerder ontvangen is helaas niet mogelijk.
Je moet deze ontslag- of transitievergoeding binnen een maand na afloop van het dienstverband uitbetalen. Houd deze termijn daarom altijd aan voor de eindafrekening, dan kan het niet fout gaan. Als je de transitievergoeding te laat betaalt, kan je werknemer naar de rechter stappen om de vergoeding alsnog af te dwingen.
Wanneer vakantiegeld uitbetalen bij einde contract? Het vakantiegeld en alle overige posten van de eindafrekening moeten betaald en verrekend worden één maand nadat het laatste loon is betaald. Dus niet bij de laatste keer dat het loon betaald wordt, maar één maand later.
Met een vast contract heb je een vast, laag tarief. Dit tarief ligt lager dan het prijsplafond, waardoor je geen extra compensatie krijgt. Loopt jouw vaste contract in 2023 af?
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Specificaties op de eindafrekening
Zo ziet u een specificatie van: De geleverde energie (elektriciteit en/of gas)Kosten voor energietransport van uw netbeheerder. Kosten voor de huur van uw meter, het beheer en onderhoud.
Als je een contract met welkomstkorting hebt afgesloten, dan moet je controleren of deze op de rekening staat. Alleen wanneer je meer hebt opgewekt dan verbruikt staat het op je jaarafrekening. De berekening hiervoor is: Teruggeleverde kWh * vergoeding = wat je ontvangt.
De teruggaaf is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht, minus de EB-heffingskorting. Instellingen die voor teruggaaf in aanmerking kunnen komen zijn: instellingen van levensbeschouwelijke of religieuze aard. charitatieve, culturele of wetenschappelijke instellingen.
Wie krijgt in december die kleine 400 euro? De tegemoetkoming geldt voor iedereen die een variabel energiecontract heeft, of een vast contract dat werd afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021. Maar er zijn enkele uitzonderingen. De premie geldt bijvoorbeeld niet voor wie al recht heeft op een sociaal tarief.
Sinds 7 oktober kunnen gemeenten de energietoeslag 2023 aan inwoners uitbetalen.
De energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum. De toeslag is eenmalig 1.300 euro. Of u de energietoeslag krijgt, hangt af van uw inkomen in augustus 2023. Deze pagina is op 28 november voor het laatst bijgewerkt.
Wanneer krijg ik mijn jaarafrekening? De jaarafrekening ontvang je meestal aan het einde van het contractjaar. Als jouw contract bijvoorbeeld in maart 2023 ingaat, ontvang je de jaarafrekening rond maart 2024. Sommige leveranciers sturen ook tussentijds een overzicht van je verbruik en/of kosten.